Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2010

So prenosnikom šteti dnevi?

So prenosnikom šteti dnevi?

V teh dneh je dvignila kar nekaj prahu novica s strani raziskovalnega inštituta Morgan Stanley Research, da je rast prenosnikov prvič nazadovala. Letošnji avgust je tako prvi mesec, ko so (v ZDA seveda) prodali manj prenosnikov kakor v enakem obdobju lani. Ta padec je sicer majhen - po njihovih podatkih 4 %, a kljub temu zanimiv.

Prenosnim računalnikom se že leta veča prodaja, seveda na škodo klasičnih, namiznih modelov. Pri tej novici se potemtakem lahko vprašamo, ali nismo morda prišli do točke nekakšne izenačitve. Torej je večina tistih, ki so z namiznega računalnika prešli na prenosnega, to storila. Tako bi se prodaja prenosnikov ustalila, enako pa bi se zgodilo z namiznimi računalniki. To se sliši povsem mogoče, vsaj v razvitih državah (številke so sicer bile objavljene le za ZDA, a lahko sem štejemo tudi Slovenijo). Tako prenosnikom nikakor niso šteti dnevi, le trg se je (končno?) ustalil.

Ali pa tudi ne. V računalništvu radi iščemo neke povezave, pa če so še tako za lase privlečene. Letos se tako večina govoric in razprav vrti okoli Appla (na drugem mestu pa je vsekakor Google). Spletni komentatorji so poskočili v zrak in se v en glas začeli spraševati, ali ni morda za upad prodaje kriv ravno tablični iPad? Rast prodaje prenosnikov namreč počasi upada od februarja, torej takoj po napovedi jabolčne tablice. Argument torej sledi - veliko ljudi si namesto prenosnika raje kupi iPada.

Na ta ogenj je nekaj polen navrgel še direktor ameriške verige z elektroniko in računalništvom Best Buy, ki je dejal, da je pri njih iPad prepolovil prodajo prenosnikov. Šokantna novica se je seveda pojavljala povsod, potem pa se je izkazalo, da možakar tega sploh ni izjavil, a so pri časopisu Wall Street Journal njegove besede napačno razumeli (ali prikrojili, kakorkoli želite). Kot prvo, ni govoril o prenosnikih, temveč o malih netbookih, ki so malo bolj logična tarča jabolčne tablice. Kot drugo, pa ni omenil nobenih konkretnih številk, saj jih niti nima - gre le za eno od možnih ocen.

Nekako smo skeptični, da bi prodaja iPada tako močno vplivala na prodajo prenosnikov. Prej verjamemo, da se rast trga enostavno upočasnjuje zaradi naravnih teženj. Rasti seveda ne more v nedogled, razlog za umiritev pa lahko seveda iščemo marsikje. Bolj realen pa je vsekakor vpliv iPada na netbooke, saj gre za bistveno bolj primerljive naprave (no, v nekih okvirih, seveda).

A kljub temu verjamemo, da na naših nenehnih preizkusih še dolgo ne bo tabličnih računalnikov. In da bomo prenosnike preizkušali in o njih pisali še zelo, zelo dolgo. Pravzaprav se modeli še vedno menjavajo z neverjetno hitrostjo, tako da jim tudi mi komaj sledimo. Četudi se trg umirja, prihaja silno veliko različnih novosti - od modelov z gromozanskimi zasloni pa do vse večje zastopanosti malce manjših, 13- in 14-palčnih prenosnikov. Tablic pa je na trgu ta hip razmeroma malo. Pravzaprav le ena, druge pa trenutno domujejo le v spletu in domišljiji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji