Objavljeno: 26.5.2009 | Monitor Maj 2009

Pisma bralcev

Tujina in slovenski znaki

V pismih bralcev sem zasledil pismo, v katerem je bralec zapisal da so mu zavrnili dostavo paketa iz GB. To je, kot kaže, običajna praksa, ker so mi prodajalci večkrat zavrnili pošiljanje iz GB z obrazložitvijo, da je poštnina previsoka.

Glede slovenske tipkovnice: ravno nekaj dni nazaj sem čisto izvrgel slovensko tipkovnico na računalniku, ker mi je preklapljanje med EN in SL tipkovnico presedlo. Pri podzavestnem tipkanju vse prevečkrat zamenjam 'z' in 'y' ter '?' in '_', pa še kaj je tistih drugih znakov, ki so razmetani po tipkovnici (programiranje, trenutno sporočanje s Slovenci in tujci hkrati). Če bi vsaj Okna sama ne spreminjala nastavitve tipkovnice pri preklapljanju med programi!

Zakaj je treba zamenjati položaj tolikih znakov? Če bomo že naredili SLO tipkovnico, se da naše šumnike gor, vse drugo pa naj ostane enako, razen znakov, ki smo jih prekrili. Do prekritih znakov naj bo dostop z zelenim alt. Pa še te se da v isti formaciji na drugo mesto, mogoče čisto na levo, tako da ena roka drži alt-gr, druga pa tipka.

Igor, ki je pisal v prejšnji številki, je zapisal da je jugo tipkovnica pokveka in da ne potrebujemo znakov 'x','y' in 'w'. Mogoče jih nadomestimo z 'č' 'š' in 'ž, da bomo lahko potem napisali 'žžž.šahoo.com'.

Brez zamere :), rešitev je najbrž nekje vmes.

Igor

Test 19-palčnikov?

Zanima me, ali morda Monitor pripravlja kakšen test 19-palčnikov za navadne smrtnike, tistega za profesionalce sem si ogledal v januarski številki, pa so zame prezahtevni.

Ponudba in zmeda je tako precejšnja, zdaj sem pred dilemo, da si bom končno moral nabaviti LCD. Nokia 447xpro, zmagovalka Monitorjevega testa pred 10 leti, se obnaša precej starikavo in mora v zasluženi pokoj.

 Prav tako v kategoriji "najboljši izdelki" ni lcd-jev.

Aleš

Vsekakor se ga bomo lotili, že v kratkem.

O monitorjih med Najboljšimi izdelki smo resno in zelo dolgo razmišljali, vendar smo na koncu morali priznati, da ne bo šlo. Praktično nemogoče je primerjati nove monitorje s tistimi, ki smo jih npr. preizkusili prejšnji mesec. Ni namreč prav nobenih "številk", ki bi jih lahko primerjali, tako kot lahko počnemo s prenosniki in fotoaparati, ali natisnjenih izdelkov, ki jih primerjamo pri tiskalnikih ...

Koliko predpomnilnika

Na vašem zadnjem testu ste preizkusili AMD Athlon 64 X2 5200+ z 1 MB L2. Zanima me, ali ima starejši model 5200+ s 512 KB predpomnilnika L2 kaj drugačne značilnosti, oziroma ali se 512 KB proti 1 MB kaj pozna?

Simon

Količina predpomnilnika seveda vpliva na zmogljivosti posameznega procesorja, predvsem v pomnilniško intenzivnih aplikacijah, kot so tiste, ki skrbijo za stiskanje vsebin, obdelavo videa in podobno. Inženirji pri svojem delu iščejo kar najboljši kompromis med količino predpomnilnika (stroškom proizvodnje) in njegovim učinkom (dovolj hitro zalaganje procesorskih jeder s podatki). Za primer procesorja, po katerem povprašujete, je razlika v zmogljivostih razmeroma majhna, ker je nismo preizkusili, lahko samo ocenim, da bi bila med 0 in 10 odstotki, odvisno od uporabljene aplikacije. Izdelovalec se je za večjo količino predpomnilnika pri zadnjih modelih omenjene serije odločil predvsem zaradi natančnejšega izdelavnega postopka, ki mu je omogočil večjo miniaturizacijo elementov v jedru procesorja, tako da je tam nastalo več prostora za predpomnilnik.

Sicer pa, zgolj kot zanimivost, večje količine predpomnilnika v novejših večjedrnih procesorjih lahko zasedejo tudi do polovico sredice samega čipa.

Miran Varga

MonitorTV v spletu

V spletu si ogledam veliko filmčkov, med njimi tudi Monitor TV, in opazil sem, da imate okoli videa črn okvir, če se video poveča čez ves zaslon. Ta črni okvir zmanjša sliko za okoli 4 cm na vsaki strani pri 22-palčnem zaslonu. POP TV je to rešil, vendar so še zmeraj črte na dnu in na vrhu zaslona, ker je video v razmerju 16 : 9, moj zaslon pa v razmerju 16 : 10. POP TV si lahko vzamete za zgled, medtem ko RTV, SiOL1in SiOL2 raje pustite pri miru.

Tomaž

Res je, hvala za opozorilo. Bomo popravili pri naslednji številki.

Televizor in računalnik

Imam naslednji problem. V eni sobi imam računalnik, internetni priključek in brezžični usmerjevalnik za prenosnik. V drugi sobi pa imam DVD player in TV. Ker bi večkrat rad po tv gledal vsebino iz računalnika, ki je oddaljen 2 steni stran oz. cca. 10 m, me zanima, kaj potrebujem, da bi bilo to mogoče. Če je celo možno, da bi iz prostora, kjer imam tv, krmilil računalnik (se sprehajal po internetu, predvajal filme ...).  

Robert

Edina možnost je nekakšna ožičena povezava: omrežni kabel in nekakšen "multimedia extender" pri televizorju; kabel HDMI (če imate nov televizor LCD oz. plazemskega in če ima prenosnik izhod DVI ali HDMI), nadzor pa prek brezžične miške; analogni video kabel (če imate starejši televizor in če ima prenosnik video izhod), nadzor pa prek brezžične miške.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji