Objavljeno: 13.11.2005 11:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

IBM ThinkPad T41

ThinkPad T41 je naslednik priljubljenega IBMovega T40 - od njega se razlikuje predvsem v podrobnostih, saj sta si drugače dokaj podobna. Po zunanjih merah sodi med manjše in lažje in se spogleduje že z nekaterimi večjimi ultra lahkimi prenosniki. Preizkušeni model se uvršča med povprečno opremljene: Intelov procesor Pentium M deluje s taktom 1,4 GHz, pomnilnika je 256 MB, na disku je 40 gigabajtov prostora za podatke, za optične nosilce pa je na voljo enota DVD-ROM/CD-RW. Zaslon je 14,1-palčni z ločljivostjo 1024 × 768 pik, grafični procesor ATI Mobility Radeon 7500 pa sodi med starejše tovrstne izdelke, a za poslovno rabo in občasno poganjanje ne preveč zahtevnih iger več kot zadostuje.

Posebnost novega Thinkpada v primerjavi s predhodniki, pa tudi s tekmeci je tako imenovani Active Protection System. Gre za tehnologijo, ki ob morebitnem padca prenosnika med delovanjem zaščiti disk pred poškodbami. Vgrajeno tipalo gibanja namreč zazna nenadne premike prenosnika in v manj kot pol sekunde glavo "pospravi" v položaj, kot ga ima ob izklopljenem računalniku. Tako podatke na disku zaščiti pred udarcem glave ob površino magnetnih plošč.

Tipkovnica pri novem T41 še vedno sodi med poglavitne prednosti v primerjavi s tekmeci, čeprav moramo priznati, da je razlika v kakovosti vse manjša. Razvrstitev tipk je odlična, slovenski znaki pa so nanje vgravirani. Kot posebnost omenimo lučko, nameščeno nad zaslon, ki osvetli tipkovnico, da nam zagotavlja pomoč pri tipkanju v popolnoma temnih prostorih. Za premikanje kazalca po zaslonu sta na voljo tako sledilna ploščica kot krmilna paličica, obe pa svoje delo opravljata zelo dobro. T41 je opremljen z dokaj običajnim naborom vmesnikov, med njimi ne manjka niti danes že standardni brezžični omrežni vmesnik 802.11b.

Pri meritvah nas je novi IBM nekoliko razočaral. Brez napajanja bo deloval le dobre tri ure, kar je za prenosnik s procesorjem Pentium M sorazmerno slab rezultat. Tudi po hitrosti poganjanja pisarniških programov ni ravno med najhitrejšimi: z rezultatom 43,9 na testu Business Winstone sodi med povprečno zmogljive prenosnike.

IBMov T41 sodi v različici, ki smo jo preizkusili, med povprečne izdelke, med njegove slabosti pa moramo šteti tudi nekoliko višjo ceno, kot smo je vajeni pri tekmecih. Z novimi tehnologijami, kot je Active Protection System, in z zvenečim imenom ter kakovostjo izdelave bo kljub temu pritegnil številne kupce.

IBM ThinkPad T41

Mere: 31,1 × 25,5 × 2,7 cm, masa 2,2 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,4 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW.

Zaslon: 14,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 3 ure in 8 minut.

Hitrost: 43,9.

Skupna ocena: 8,39.

Cena: 523.751 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Za: Mere, tipkovnica.

Proti: Nekoliko kratek čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji