Objavljeno: 21.1.2009 12:45 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Januar 2009

I-kemični svinčnik

Danes je vse i-nekaj ali e-nekaj. Tudi tokrat preizkušeni Inote, ki naj bi omogočal enostavno digitalno izdelavo zapiskov, tudi če ravno nimamo pri roki prenosnika TabletPC.

V resnici gre le še za enega v poplavi izdelkov azijskega porekla, ki želijo zaslužiti na račun jabolčnega slovesa in njihovih i(Macov/Podov/Phonov). Inote oziroma mobilno digitalno pisalo, združeno s kemičnim svinčnikom, je napravica, ki svoje upe na uspeh precej polaga prav na tisti i v imenu.

Pisalo je zapakirano v škatlico črne barve z oranžnimi napisi, za dodatno zaščito (morda tudi za občutek večje dragocenosti) pa se v notranjosti skriva še s peno podložena kovinska šatulja. Soliden vtis embalaže pa hitro postavi na realna tla kakovost samega izdelka. Pisalo deluje na prvi pogled nekoliko ceneno in krhko, sprejemna enota pa je oblikovana tako, kot bi v rokah držali zares osnoven kolesarski merilnik hitrosti. Za bolj uporabnega se izkaže samozatezni kabel USB (ki rabi povezavi s PCjem in polnjenju sprejemne enote), v kompletu pa dobimo še rezervni vložek za kemični svinčnik in mini CDja s programsko opremo.

Za razliko od sprejemne enote, v kateri se skriva polnilni akumulator, pisalo napajata dve bateriji SR41 (podobni tistim, ki jih najdemo v ročnih urah). V dobi bluetooth naprav pisalo Inote še vedno komunicira s sprejemnikom prek vmesnika IR. To nam razkrije zelo odebeljena konica. Pri uporabi boste tako imeli nemalo težav, če ste vajeni pisalo držati povsem pri konici ali ga nagibati pod kotom, ki je manjši od 45 stopinj. Svojevrstna težava je tudi doseg signala med peresom in sprejemnikom, saj se ob najmanjši oviri prekine, pa tudi v idealnih razmerah le stežka pišemo po papirju/področju velikosti A4.

Pisalo lahko uporabljamo v dveh načinih: brez povezave s PCjem (način offline) kot digitalno pero, ki si vse napisano zapisuje v sprejemnik (vanj lahko shranimo okrog sto strani, odvisno od velikosti popisanega območja), pri povezanem računalniku (način online) pa tudi kot nadomestek za računalniško miško ali grafično tablico.

Inote Mobile Note Taker

Kaj: Mobilno digitalno pisalo/kemični svinčnik.

Izdeluje: www.yifangdigital.com.

Prodaja: www.inote.si,

Cena: 90 EUR.

Za: Zanimiva zamisel.

Proti: Izdelava peresa, omejenost uporabe zaradi zastarele tehnologije, visoka cena.

Pisalo med uporabo ne pušča prav zanesljivega vtisa. Vseskozi je slišati plitko klikanje in škripanje, ki se pojavlja ob malce močnejšem pritisku na konico (ta nam v načinu online lahko nadomesti levi miškin gumb). Sprejemna enota se med uporabo ne sme premikati (drugače se nam bo položaj besedila vseskozi spreminjal), to pa je zaradi nerodnega načina pričvrščevanja praktično nemogoče doseči. Sprejemna enota ima na spodnji strani ozke zobce, v katere je moč zatakniti le en list papirja, sicer smo obsojeni pisalo uporabljati zgolj v povsem idealnih razmerah (beri: le za mizo). Ločljivost naprave je le 100 dpi, torej pisalo ni priporočljivo dolgo uporabljati namesto miške, pa tudi sama kakovost izdelkov je zgolj povprečna. Posebnih presenečenj ne pričakujte niti med programsko opremo, saj je poleg gonilnika in preprostega vmesnika za nadzor vseh funkcij pisala (z upravljanjem shranjenih strani vred) priložen le še okrnjen program za prepoznavo pisave, ki slovenščine seveda ne pozna (in s katerim nam kljub lepopisnim vajam, ni uspelo pravilno pretvoriti večine napisanega besedila brez šumnikov).

Zamisli, kako uporabiti tako pisalo, je seveda veliko: študent bi si z njim lahko delal zapiske, grafik bi z njim lahko oblikoval, otrok bi lahko risal preproste risbice, v paketu MS Office 2007 bi lahko izkoristili vse prednosti aplikacije OneNote ... A le, če bi peresu Inote za nekaj svetlobnih let izboljšali ergonomijo, izdelavo, uporabniško izkušnjo in pa predvsem znižali visoko ceno.

V teh prazničnih dneh se vam utegne zgoditi, da boste Inote dobili v dar od poslovnega partnerja ali pa kakega bolj ali manj tehnično ozaveščenega posameznika. Ne bodite preveč razočarani, saj je Inote lahko povsem soliden (a drag) kemični svinčnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji