Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

HP Photosmart

HP je pri svojih večopravilnih tiskalnikih iz serije Photosmart odpravil številčne in črkovne oznake modelov. Ti imajo zdaj bistveno preprostejša imena - najosnovnejši je preprosto Photosmart, malce zmogljivejši je Photosmart Plus, zadnji pa Photosmart Premium. Končno. Upamo samo, da se bo tako nadaljevalo pri drugih HPjevih izdelkih in pri drugih izdelovalcih.

Preizkusili smo modela Photosmart in Photosmart Plus. Med seboj se praktično ne razlikujeta, najopaznejša razlika je večji (in za dotik občutljiv) zaslon pri dražjem modelu ter malce višja hitrost tiska. Pri obeh gre za razmeroma nizko napravo brez samodejnega podajalnika za optični bralnik. Tudi sicer sta s funkcijami in dodatki dokaj omejeni. Edini omembe vreden dodatek je brezžični omrežni vmesnik. Sliši se dobro, a se nam zdi navadni omrežni vmesnik preprostejša in cenovno ugodnejša rešitev.

Tako kot pri večini tiskalnikov iz družine Photosmart je tudi pri teh dveh napravah kakovost tiska zelo dobra. Ne dosega sicer ravni najboljših brizgalnih tiskalnikov, a potrebam nezahtevnih uporabnikov bo povsem zadostila. Še najbolje se napravi obneseta pri uporabi kakovostnega papirja, predvsem svetlečega, namenjenega fotografijam oziroma grafiki. Kakovost besedila je povprečna, ne more se primerjati s kakovostjo laserskih tiskalnikov. Med eno in drugo napravo sicer nismo videli razlik.

Hitrosti tiska so presenetljivo dobre, vsaj če pomislimo na nizko ceno obeh naprav. Kot že omenjeno, je model Plus za las hitrejši od navadnega Photosmarta. Pri HPju sicer obljubljajo smešno visoke številke za obe naprave, 29 strani na minuto pri črno-belem tisku ter 23 pri barvnem za osnovni model, pri Plusu pa 30 črno-belih in 28 barvnih strani na minuto. Izmerjena hitrost slabih 9 strani na minuto od tega sicer močno odstopa, sta pa kljub temu med najboljšimi v skupini cenejših večnamenskih naprav. Pet strani navadnega dokumenta osnovni model natisne v 37 sekundah (model Plus potrebuje še štiri sekunde manj), barvni tisk pa je malce počasnejši. Za devet strani dolgo poslovno poročilo tako potrebuje minuto in 19 sekund pri osnovnem ter minuto in 11 sekund pri zmogljivejšem modelu. Kar velika razlika je pri uporabi svetlečega papirja, sploh pri navadnem modelu Photosmart. Vektorsko sliko natisne na navaden papir v 54 sekundah, ko pa uporabimo svetleči papir (in ga tudi izberemo z menuju za tisk), se ta čas povzpne na 2 minuti in 41 sekund. Pri zmogljivejšem modelu je razlika manjša, na navaden papir je čas tiska skoraj enak (52 sekund), pri svetlečem pa minuta in 19 sekund.

Pri HPju so med predstavitvijo novih modelov izpostavili tudi energetsko učinkovitost teh tiskalnikov. Seveda smo se tudi sami lotili manjšega preizkusa porabe, rezultati pa so zanimivi. Res je, da napravi porabita dokaj malo energije - med navadnim tiskom je izmerjena moč osnovnega modela dobrih 19 vatov, med počivanjem pa 4,2 vata. Pri tem je očitno, da največ gre za samo premikanje listov in tiskalne glave - pri počasnem tisku na svetleči papir je bila moč le še 10,4 W. Model Plus je pri tem še za kak vat bolj požrešen. Na hitro rečeno, gre za dokaj nizke številke. A za primerjavo smo še preverili, kako stvari stojijo pri konkurenci, tako smo zagnali še Epsonov model Stylus SX115 ter Canonov Pixma MX330. Med navadnim tiskom sta oba ta tiskalnika porabila manj kot HPjev Photosmart (11,3 W pri Epsonu ter 12,9 W pri Canonu), med mirovanjem pa smo za Epsona izmerili 5,3 W, za Canona pa 3,3 W, tako da je tu Photosmart nekje vmes. Lepo, da razmišljajo tudi o tem, a s hvaljenjem vendarle ne bi pretiravali.

Omenimo še najboljšo lastnost novih Photosmartov - njuni ceni. Osnovni stane le 99 evrov, dražji pa 149 evrov. Žal je pri tem cena izpisa zelo visoka, očitno nas bo sam tisk hitro stal več kot naprava. Ena stran črno-belega izpisa namreč velja 13 centov, pri uporabi barv pa to poskoči na 75 centov na stran.

HP Photosmart

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, WLAN (802,11 B/G).

Cena: 99 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 13 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 75 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Cena, hitrost tiska.

Proti: Cena barvnega izpisa.

HP Photosmart Plus

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, WLAN (802,11 B/G).

Cena: 149 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 13 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 75 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Cena, hitrost tiska.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji