Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

HP Photosmart R707

Hewlett-Packard je najuspešnejši med "računalniškimi prišleki" v novo nastalem svetu digitalne fotografije, pa vendar je opazno, da "pravih" izdelovalcev fotoaparatov nekako ne dohaja. Še nedavno so bili fotoaparati te znamke (velikokrat sicer izdelani v sodelovanju s Pentaxom) nekoliko okorni in v primerjavi s konkurenco včasih podhranjeni, vendar se v zadnjem času to počasi spreminja. Eden izmed kazalcev v to smer je tudi to, da je podjetje končno razvilo svoj žepni fotoaparat (ali pa ga je zanj razvil kateri izmed izdelovalcev OEM), ki ponavadi pokaže, koliko je podjetje sposobno stisniti v kar najmanjše ohišje. Resda ima Photosmart 707 največji volumen med vsemi žepnimi fotoaparati, kar smo jih preizkusili, pa vendar.

Fotoaparat je že navzven videti kot spodoben žepni model, čeprav bo morda koga motilo, da je vendarle kar precej debel. Odlikuje ga petmilijonsko tipalo, 3x zoom in zelo pregledni in hitri nastavitveni menuji, ki doslej niso bili ravno Hewlett-Packardov zaščitni znak. Žal je zaslon LCD nekoliko majhen (diagonale 3,8 cm), predvsem pa slabo odziven, saj slika ni niti približno tako tekoča kot pri konkurenci. Vgrajenega je 32 MB pomnilnika (kar zadostuje za 10-15 fotografij), ki ga lahko razširimo s karticami SD.

Vgrajeno je tipalo za orientacijo fotoaparata, ki fotografije že v fotoaparatu ustrezno zasuče (za razliko od Canonovih modelov, kjer je to prepuščeno zunanjemu programu), pohvalna pa je tudi možnost izdelave panoramskih fotografij. Sestavljene so lahko iz največ petih fotografij, kar je nekoliko nenavadna omejitev, čeprav je res, da pri širših "panoramkah" izdelek hitro postane "okrogel". Omogočeno je snemanje videoposnetkov, in sicer v formatu MPEG-1 ločljivosti 320 x 240 pik, in to s hitrostjo 30 pik na sekundo (dolžina ni omejena). Sliši se zelo dobro, toda v praksi se pokaže, da so izdelki zelo, včasih kar preveč kockasti; so pa lepo zvezni, kar obljublja navedenih 30 slik na sekundo. Zoom me snemanjem videa ne deluje, kot je to običajno tudi pri večini konkurenčnih fotoaparatov. Omenimo še, da lahko iz fotoaparata tudi neposredno tiskamo (na vse novejše tiskalnike, ki so združljivi s Pictbridge), vgrajene pa so tudi za HP že običajne "igračke", kot je možnost pošiljanja fotografij po elektronski pošti in podobno (fotografije se dejansko odpošljejo, ko fotoaparat povežemo z računalnikom, ki mora seveda imeti povezavo v internet).

Tehnologija Adaptive Lighting Technology lahko precej pripomore k bolje osvetljenim posnetkom. Včasih sicer tudi na rovaš večjega šuma.

R707 se od konkurence raz(od)likuje po dveh vgrajenih posebnostih, ki ju trenutno ne premore noben drug. Prva je odprava učinka rdečih oči kar v fotoaparatu, brez uporabe dodatne programske opreme. Deluje dobro; med pregledovanjem lahko izberemo pregled trenutne fotografije in vgrajeni algoritem avtomatsko najde rdeče oči ter jih odpravi. Le pri fotografijah, ki imajo tudi živo rdeče kontrastne odseke, se včasih tudi zmoti. Žal odprave ne moremo pognati le na izbranih fotografijah, temveč le na eni ali pa na vseh. Druga posebnost je t. i. Adaptive Lighting Technology oziroma algoritem, ki že med samim fotografiranjem pregleda motiv in po potrebi temnejše dele dodatno osvetli. Zgled je fotografiranje objekta, ki ima svetlo ozadje in ki ga fotoaparati (če se ne odločimo za ročno nastavljanje) večinoma zajamejo tako, da je objekt pretemen. Če v R707 vklopimo omenjeno tehnologijo (na voljo sta dve "stopnji"), so taki posnetki presenetljivo boljši, le sokolje oko pa bo opazilo, da rezultat skazi nekoliko več šuma. Nenavadno je pravzaprav le to, zakaj ima HP omenjeno izbiro privzeto izklopljeno. Ciljna skupina za ta fotoaparat so namreč amaterji, ki se v menuje zelo verjetno ne bodo dovolj poglobili, da bi vklop te možnosti sploh našli, kaj šele, da bi razumeli, čemu služi. Da HP dejansko meri na take uporabnike, kaže tudi to, da imamo med pregledovanjem fotografij možnost prikaza pomoči z nasveti, ki nam dokaj podrobno obrazložijo, zakaj izdelek morda ni tako dober, kot bi si želeli. Morda smo slikali preveč v mraku, morda je izdelek preveč osvetljen. V fotoaparat je vgrajen celo termometer, s pomočjo katerega zmore povedati tudi to, da je posnetek morda slabši, ker je bil fotoaparat predolgo na soncu in se je njegovo tipalo CCD pregrelo.

Izdelki, ki smo jih naredili z R707, so bili dobri, le barve so za naš okus nekoliko premalo zasičene, tu in tam pa smo zasledili tudi težave z ostrenjem. Nekoliko slabše je tudi prilagajanje beline, saj ob prehodu iz zaprtega prostora na prosto včasih traja kar nekaj sekund (tudi 10), da se zaslon "postavi" na pravilno, "ne modro" barvo. In še - pogrešali smo nekoliko hitrejši vklop. Do prve fotografije namreč preteče dobre tri sekunde časa, to pa je za žepno "igračko" nekoliko preveč. Zaporedne fotografije lahko izdelujemo vsake tri sekunde in to je povprečno.

HP Photosmart R707

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (14 cm-neskončno makro); čas do 16 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 98.534 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Pametno prilagajanje svetlosti, odprava rdečih oči ob pregledovanju. Hitri in logični menuji. Dobra kakovost posnetkov. Svetovanje za boljše izdelke.

Proti: Nekaj težav s prilagajanjem beline, počasen vklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji