Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2007 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Photosmart C7280

Photosmart C7280 vsebuje bolj ali manj najzmogljivejše elemente, ki jih lahko najdemo v tem razredu večnamenskih brizgalnikov. Foto tiskalnik s šestimi ločenimi kartušami, bralnik kartic z zaslonom LCD, zmogljiv optični bralnik in faksirna naprava z avtomatskim podajalnikom. Bogato opremo poleg klasične potrjuje še omrežna oz. brezžična povezava WLAN. Lahko bi rekli, da je tiskalnik skorajda preveč opremljen, saj bo večina funkcij ostala neuporabljena. A kljub temu želijo imeti nekateri uporabniki pod imenom večnamenska naprava dejansko vse, kar je mogoče.

Uporabniški vmesnik je ob pomoči 6,1 centimetra velikega zaslona LCD zelo preprost in prijazen. Gumbi so sistematično razporejeni po vsej napravi, tako da je preglednost boljša. Poleg povezave PictBridge je v Photosmart C7280 vgrajen tudi bralnik pomnilniških kartic. Fotografije je mogoče nekoliko tudi obdelati, odstraniti rdeče oči, nastaviti kontrast itd. ... Prav tako pozna več načinov tiskanja fotografij ob pomoči povečav. Zanimiv je tudi tako imenovani "šolski dodatek". Z njim lahko izpisujemo črtaste ali kariraste liste, celo notno črtovje (škoda le, da črte tiska zgolj na posamezne liste in ne v brezčrtni zvezek ...).

Kopirni del je v primerjavi s konkurenco zelo hiter. Za pet črno-belih kopij porabi zgolj dve minuti in osemnajst sekund, za barvne kopije pa le deset sekund več. Zanimivo pa je, da si kljub zmogljivosti ne pomaga z notranjim pomnilnikom in tako pri kopiranju iste strani le-to vedno znova bere. Kakovost črno-belih kopij bi lahko bila malce boljša, saj črna barva izpade bledo modrikasta, pri barvnih fotokopijah pa teh težav ni. Prav tako ni opazno poudarjanje barv iz ozadja. Dobro se odreže tudi avtomatski podajalnik, za tri črno-bele fotokopije porabi minuto in osemintrideset sekund, za barvne pa celo šest sekund manj. Vgrajeni faks je nadvse preprosto uporabljati. Vse potrebno postori programska oprema v računalniku (z našo pomočjo), tako da se ni treba ukvarjati z nastavitvami na sami napravi.

Tiskalnik sam po sebi sicer ni najhitrejši med preizkušenimi, saj za pet strani dolg dokument porabi minuto in šest sekund, v hitrem načinu pa ta čas vendarle skrajša na zgolj osemindvajset sekund. Za tiskanje bitne slike velikosti A4 na svetleč papir si vzame slabe štiri minute in pol. To ni ravno sinonim za hitrost, saj so konkurenti istega cenovnega razreda tudi za minuto hitrejši. Za tiskanje fotografije standardne velikosti porabi minuto in petindvajset sekund. Čas je malenkost daljši, saj je papir spravljen v posebnem predalu, ki za pripravo pred prvim tiskanjem potrebuje nekaj časa. Prav tako se tiskalnik lahko pohvali z vgrajenim obračalnikom, ki omogoča samodejno tiskanje na obe strani, in z vgrajenim senzorjem za zaznavanje vrste papirja.

Kot je pri HPjevih tiskalnikih s šestimi ločenimi kartušami že v navadi, tudi Photosmart C7280 ne zaostaja v kakovosti izpisa. Natisnjeno besedilo je ravno prav črno, črke niso vidno razlite. Tudi pri hitrem načinu se kakovost izpisa ne poslabša preveč. Najbolj se izkažejo barvni izpisi na svetleč papir, saj so barve ravno prav žive in tudi lepo pravilne. Poleg štirih navadnih ima vgrajeni še dve foto kartuši.

Photosmart C7280 bo navdušil tudi zahtevne uporabnike, saj jih s kakovostjo in razkošno opremo ne bo razočaral. Kljub temu da uporablja ločene kartuše, pa je izpis še vedno precej drag.

HP Photosmart C7280

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena: 389,86 EUR

Izmerjena cena ČB strani: 0,22 EUR.

Izmerjena cena barvne strani:. 0,35 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/partners.

Za: Oprema, kakovost barvnega izpisa.

Proti: Hitrost in cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji