Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2006 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Photosmart 3310

Med HPjevimi posebnimi večnamenskimi napravami se v sam vrh uvršča HP Photosmart 3310. Gre za pravega posebneža, ki mu praktično ne manjka nič. Dobesedno naphan je z vsemi (morda tudi nepotrebnimi) priboljški. Zato je dokaj orjaški, pozornost pa vsekakor pritegne predvsem čudovit, kar devet centimetrov velik zaslon. Poleg velikega zaslona je bogato opremljen tudi z različnimi vrstami povezav, od USB pa do WLAN, možnostjo tiskanja slik z negativov, pomnilniških kartic, neposredno iz fotoaparata (PictBridge), in tiskanjem slik kar z video posnetkov. Morda se zdi ta možnost trenutno skorajda neumna, a čedalje več digitalnih fotoaparatov zmore zajemati video v dokaj kakovostnem formatu. Zajemanje slik z videa v računalniku pa le ni tako preprosto opravilo. A ker tiskalnik uvrščamo med večnamenske naprave, se spodobi, da premore tudi pošiljanje faksov in fotokopiranje. Zanimiva novost je tudi uporaba šestih ločenih barvnih kartuš, katerih menjava je otročje lahka.

Optični bralnik premore ločljivost 4800 × 4800 pik na palec. Povsem dovolj za kakovostno kopiranje fotografij ali pa negativov oz. diapozitivov. Tiskalnik omogoča tudi polepšanje "dotrajanih" fotografij, saj zna do neke mere avtomatsko popraviti posledice prask in prahu.

Kot fotokopirni stroj se po kakovosti odreže dobro, vendar je opazna vsebina na drugi strani lista. Le hitrost bi lahko bila višja, saj za pet barvnih strani porabi kar dve minuti in pol, medtem ko najhitrejši konkurent to opravi v dobri minuti. Samo zajemanje slik pa poteka bliskovito hitro. Ogled slike opravi v zanemarljivem času, zajem barvne slike pa v sedemnajstih sekundah. Najhitrejši model, ki smo ga preizkusili, ga prehiti le za pičlo sekundo. Priložen je program OCR, ki svojo nalogo opravlja odlično, tudi s šumniki.

Dokumente natisne zelo hitro, saj za pet strani dolgo besedilo porabi minuto in osem sekund. Najhitrejši sicer to zmore skoraj triindvajset sekund hitreje, vendar 3310 pri tiskanju slik vendarle pusti večino konkurenčnih tiskalnikov daleč zadaj. Fotografijo natisne v minuti in pol. Tiskanju fotografij je namenjen prav poseben predal, zaščiten proti prahu.

Kakovost besedilnega odtisa je zelo dobra, črke so sicer malce nazobčane, vendar v primerjavi s šibkejšim modelom Photosmart 2575 čudovite. Malenkost slabše se odreže pri črno-belih odtenkih, saj ti na navadnem papirju delujejo modrikasto. Na svetlečem papirju pa je kakovost odtisa odlična.

Ceno izpisa fotografij s kartušami, ki jih premore 3310, smo izmerili že pred časom in je več kot ugodna. Žal tega ne moremo reči za ceno črno-belega odtisa, saj smo s polno kartušo natisnili le nekaj več kot 80 polnih strani besedila. Po drugi strani je cena navadnega barvnega odtisa (poslovni dokumenti) ugodna.

Tudi najzahtevnejši uporabniki bodo težko nezadovoljni s ponudbo in zmožnostjo tiskalnika. Glede na to, kaj vse ponuja, pa se bo treba zadovoljiti tudi z nekoliko višjo ceno. Vprašanje pa je, če so vse funkcije, ki jih ponuja tiskalnik, res tako potrebne in vredne nakupa...

HP Photosmart 3310

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 10.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični.

Cena: 96.990 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 86 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 56 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Ločene barvne foto kartuše, velikanski zaslon LCD, hitrost optičnega bralnika.

Proti: Cena tiskalnika, velikost. Visoka cena črno-belega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji