Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2017

HP Omen 15

V preteklosti smo preizkusili že kar nekaj prenosnikov za zahtevnejše igričarje, mednje se vpisuje tudi HPjev novi Omen 15. V nasprotju z nekaterimi bolj kričečimi modeli je nekoliko zadržan. Ohišje je iz kakovostne črne plastike, na sredini pokrova zaslona se ponaša z unikatnim rdečim logotipom (ta je sicer odseven, nima pa diode LED). Nase nekoliko opozori le tipkovnica, ki ima temno rdeče obrobe in tipke enake barve. Te je na trenutke kar težko prebrati. Je pa tipkovnica osvetljena od zadaj (spet v rdeči barvi), kar občutno izboljša berljivost. Zadaj je še nekoliko večja reža za izpust toplega zraka.

Prenosnik uporablja Intelov procesor višjega zmogljivostnega in cenovnega ranga, konkretno i7-6700HQ. Ta sodi še v družino Skylake, bije pa pri taktu 2,6 GHz. V podporo mu je 8 GB pomnilnika, podatki se zapisujejo na pogon SSD velikosti 512 GB. Za igre je na voljo grafična kartica Nvidia GTX 965M. Ta je sicer že malenkost starejša (predstavili so jo pred približno dvema letoma), a je kljub temu spodobna (lastnega pomnilnika ima 4 GB). Seveda se zahtevnejši igralci iger držijo namiznih računalnikov, toda tudi ta bo zadostoval, le podrobnosti bo treba nekoliko znižati.

Zaslon je odličen, uporablja matriko IPS, ponuja tudi visoko ločljivost 3840 × 2160. Dobra je tudi tipkovnica, ki je dovolj trdna, tipke so povsem ravne, morda bi si želeli le malo več hoda. Na levi strani prenosnika sta dva vmesnika USB (eden po standardu 3.0), na desni so zbrani omrežni vmesnik, izhod HDMI in še en vmesnik USB 3.0. Tam je tudi bralnik pomnilniških kartic SD, ni pa optičnega pogona (tega po pravici povedano niti nismo pogrešali).

Omen 15 je bil res zasnovan za igranje iger, a ga lahko mirno priporočamo tudi zahtevnejšim domačim in celo poslovnim uporabnikom. Ponuja namreč dobre zmogljivosti v kakovostnem ohišju ter dober zaslon visoke ločljivosti, le cena bi lahko bila malenkost nižja.

HP Omen 15

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 245.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 260.

Trajanje delovanja: 3 ure 58 minut.

Mere: 38 × 25 × 2,5 cm., 2,45 kg.

Značilnosti: Intel i7-6700HQ 2,6 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 3840 × 2160 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Home.

Cena: 1208 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Zmogljivost, velikost in teža (glede na zmogljivost), zaslon.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji