Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

HP MFP M475DW

Pod imenom ‘pisarniške naprave’ se pravzaprav skriva silno veliko naprav različnih zmogljivostnih in cenovnih razredov. To je seveda normalno, saj so tudi pisarne različno velike, v njih pa različno število uporabnikov. Tako je HPjeva nova večopravilna barvna laserska naprava, model MFP M475DW, namenjena manjšim pisarnam oziroma delovnim skupinam. Je sicer zelo dobro opremljena z različnimi funkcionalnostmi, obenem ni predraga, a ima največjo priporočeno mesečno zmogljivost tiska ‘le’ 40.000 izpisov. To se morda sliši malo, a lahko postane pri prevelikem številu uporabnikov hitro preveliko – sploh če pomislimo še na priporočeno zmogljivost (torej ne največjo), ki je pri tej napravi do 2500 izpisov. To pišemo zato, da bi novi laser postavili v kontekst in definirali pojem majhne pisarne oziroma delovne skupine.

Kot rečeno, gre za dobro opremljeno napravo, ki zmore poleg tiskanja še optično branje, kopiranje in faksiranje. Na zgornji strani je samodejni podajalnik za papir (zdrži do 50 listov), optični bralnik podpira tudi branje obeh strani. Pod njim je velik barvni zaslon (po diagonali meri tri palce in pol), občutljiv za dotik, za razliko od zmogljivejših naprav ni drugih tipk. Je pa pod omenjenim zaslonom (ki se lahko malenkostno tudi nagiba) vmesnik USB, kjer lahko priklopimo ključe USB in zunanje diske, nanje shranjujemo prebrane dokumente in neposredno z njih tiskamo.

Z vmesniki je zelo dobro založena, saj ima zadaj vmesnik USB in omrežni vmesnik, ki podpira tudi gigabitne hitrosti. Poleg tega je vgrajena še brezžična kartica, ki podpira omrežja 802,11 b/g/n. Seveda je vprašanje, kako nujna je ta povezava v poslovnih okoljih, a HP ponuja tudi enako napravo brez tega vmesnika (gre za tiskalnik MP M475DN). Tiskalnik se spozna tudi na novodobne mobilne naprave in standarde, saj podpira HPjev ePrint, za katerega je na voljo tudi aplikacija za Android in iOS, ter Applov AirPrint. ePrint je funkcija, kjer lahko dokument natisnemo tako, da ga po elektronski pošti pošljemo neposredno tiskalniku – ne glede na našo fizično lokacijo.

Pri laserskih tiskalnikih kakovost izpisa redko omenjamo, saj so razlike zelo majhne. Izpis besedila je načeloma pri vseh laserskih modelih zelo dober, izpis grafike pa nekoliko šepa. Slednji je tu nad povprečjem, tako po pravilnosti barv kot po prelivih (a še vedno daleč od brizgalnih modelov). Hitrost je zgolj povprečna, najbolj nas je zmotil dolg čas izpisa prve strani – kar sedemnajst sekund. Druge meritve so bile povprečne, od obljubljenih 20 strani na minuto je tiskalnik malenkost zaostal, namerili smo 16 strani na minuto.

Nekoliko visoka je tudi cena izpisa, sploh barvnega. Je pa zato cena samega tiskalnika v pričakovanih okvirih. Kot smo zapisali zgoraj, gre torej za funkcijsko napreden tiskalnik, ki bo najprimernejši za zahtevnejše uporabnike, ki pa ne nameravajo tiskati velikih količin.  

HP MFP M475DW

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, faks.     

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + samodejni podajalnik, PCL6/PCL5C/PS, 192 MB.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: 655 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 3,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 17 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Kakovost izpisa, opremljenost.

✗    Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji