Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

HP Laserjet P1505n

Če smo del manjšega poslovnega okolja, nam bo prišel prav primeren omrežni tiskalnik. Hewlett-Packard LaserJet P1505n se zdi kakor nalašč za to nalogo, zato smo ga temeljito preizkusili.

Priklopimo ga lahko prek USB in omrežnega kabla, nato pa sledimo nazornim navodilom, ki nas vodijo po preprosti, nekaj minut trajajoči namestitvi. Ker je tiskalnih majhnih mer, ne gre pričakovati dodatnih predalov za papir, podajalnik pa lahko zapolnimo z 260 listi. Izdelovalec priporoča od 250 do 2000 strani na mesec, 2000 izpisov je hkrati tudi zmogljivost barvila (odvisno seveda od pokritosti strani). Pohvalno je, da lahko tiskanje nadzorujemo prek priročnih gumbov za prekinitev in nadaljevanje tiskanja. Ker delujeta v hipu, si prihranimo nekaj živcev in po pomoti natisnjenih strani.

Izpostaviti velja hiter izpis prve strani, ki se je bomo veselili po 6 sekundah. Doseženi čas v razredu osnovnih ČB uvršča P1505n med najboljše tiskalnike, še posebej, če upoštevamo tudi kakovost izpisa. Od konkurentov se razlikuje tudi po nekoliko hitrejšem izpisu rastrskih in vektorskih slik; na podprtem formatu A4 jih izvrže v približno 8 sekundah. Po drugi strani besedilne dokumente sicer hitro natisne, a se po tem ne razlikuje bistveno od primerljivih naprav.

Ko smo primerjali tiskalnike glede na razmerje med hitrostjo in kakovostjo izpisa, smo ugotovili, da se preizkušeni P1505n v svojem razredu odreže najbolje - pri določeni hitrosti je izpis na papirju torej najlepši. Črke so gladke, lepo berljive. Podrobnosti so razločne, tudi tiste velikosti dveh pik, splošni vtis pa je še malce boljši kot pri (cenejšem) modelu P1005.

Cena P1505n žal ne bo ravno navdušila, saj velja več kot 370 evrov. Je pa treba upoštevati, da je v tiskalnik vgrajen omrežni vmesnik. Izvedenka P1505 brez omenjenega vmesnika je namreč občutno cenejša, stane okrog 250 evrov. Prav tako ne more biti v ponos cena izpisa na stran, ki je (na podlagi podatkov o zmogljivosti in ceni barvila) skoraj 4 cente.

HP Laserjet P1505n

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 23 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 260 listov (podajalnik); GDI, PCL5e; 8 MB.

Cena: 373,91 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,9 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Gumb za prekinitev tiskanja, razmerje med hitrostjo in kakovostjo.

Proti: Cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji