Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

HP EliteBook X360 1030 G2

Applovi prenosniki MacBook oziroma MacBook Air še vedno veljajo za praktično najboljšo izbiro med tankimi, elegantnimi in zmogljivimi računalniki. V svetu Windows je sicer kar veliko konkurentov, a jih ima velika večina tudi kako hibo. Še najboljši konkurent doslej je novi HPjev EliteBook X360 1030 G2.

Gre za prenosnik, ki tudi na videz močno spominja na omenjene jabolčne prenosnike – morda celo premočno. Ohišje je namreč aluminijasto in navdušuje z odlično, natančno in kakovostno izdelavo. Robovi so resda nekoliko ostri, a manj kot pri nekaterih konkurentih. Oznaka X360 nakazuje, da lahko zaslon zavrtimo naokoli in prenosnik se s tem prelevi v tablico. Koristno, a zaradi naloženega Windows 10 naprava kljub vsemu ne bo nadomestila kakega iPada. So pa tečaji dobro narejeni in dajejo občutek kakovosti.

V primerjavi z drugimi prenosniki tega razreda, sploh pa Applovimi, smo bili tu prijetno presenečeni nad vmesniki, predvsem nad tem, da dobimo tudi izhod HDMI. To bo olajšalo predvsem priklop na kak televizor brez potrebe po dodatnih adapterjih. Na levi strani imamo en klasični vmesnik USB po standardu USB 3.0, na desni je še en, tam je tudi vmesnik USB-C, ki se ponaša s standardom Thunderbolt. Presenetila nas je majhna reža na desni strani, ki je namenjena pomnilniškim karticam, a ne klasičnim karticam SD, temveč manjšim MicroSD, ki so najbolj priljubljene v pametnih telefonih (pa tudi v nekaterih drugih napravah, denimo v akcijskih kamerah GoPro). Na levi je še reža SecureCard, kar bo dobrodošlo v poslovnih okoljih. Enako velja tudi za bralnik prstnih odtisov, ki je desno pod tipkovnico.

In ko smo že pri tipkovnici – gre za eno najboljših tipkovnic, kar smo jih kdaj poizkusili na tako tankih prenosnikih. Tipke so sicer povsem ravne in ponujajo razmeroma malo hoda, a je povratni odziv res odličen, točko, v kateri smo pri tipki dosegli kontakt, lepo začutimo. Obenem so tipke nekoliko mehke na otip in ravno prav odmaknjene druga od druge, na desni je tudi visoka tipka Enter. Ob tem je tipkovnica tudi osvetljena od zadaj, kar je le dodatni bonus. Dobra je tudi sledilna ploščica, tu se pri fizičnem kliku spodnja vogala nekoliko upogneta, spet je zelo dober povratni odziv. Seveda lahko tudi s prsti šarimo po zaslonu, občutljivem za dotik.

Tanek HP že z imenom pove, da gre za prenosnik za najzah­tevnejše.

Zaslon je dober, a bi lahko bil pri največji svetlosti še malenkost svetlejši. Kot je standard pri modelih, ki se prelevijo v tablice, je svetleč, a je odboja manj kot pri nekaterih tekmecih. Ločljivosti je klasičnih 1920 × 1080, diagonala meri 13,3 palca. Zvočniki se hvalijo z napisom Bang & Olufsen, a kake resne kakovosti ni pričakovati, predvsem so globoki toni nekoliko bolj medli.

Vgrajena strojna oprema ponuja zelo dobre zmogljivosti, vgrajeni Windows 10 to potrjuje tudi s svojo odzivnostjo. Osrednjo vlogo ima Intelov procesor iz družine Kaby Lake, model i7-7600U. Njegov takt je v osnovi 2,8 GHz, lahko se zveča do 2,9 GHz, kljub temu ponuja tudi sorazmerno ugodno porabo energije (prenosnik je na našem preizkusu zdržal nekaj več kot pet ur). Pomnilnika je 8 GB, kar je danes že nekako standardno, sploh pri nekoliko zmogljivejših modelih, pogon je Toshibin in meri 256 GB, seveda gre za pogon SSD. Za grafiko skrbi kar Intelov čip, ki je del procesorskega nabora in lahko iztisne iz sebe tudi ločljivost 4K. Smo pa opazili, da se pri malo zahtevnejši rabi hitro začne oglašati ventilator, ki iz rež na zadnji strani spodnjega dela potiska presenetljivo vroč zrak.

Tanek HP že z imenom pove, da gre za prenosnik za najzahtevnejše oziroma »elitne« uporabnike. Žal pa se bodo morali ti spopasti tudi z »elitno« ceno, saj v naših spletnih trgovinah zanj zahtevajo malo čez dva tisoč evrov. To je vsekakor veliko, tudi če ga postavimo ob bok Applovim napravam. Je pa res, da dobimo tu še kak vmesnik več, res odlično tipkovnico in možnost, da zaslon zavrtimo naokoli in zadevo uporabljamo v tabličnem načinu.

HP EliteBook X360 1030 G2

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 211.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 183.

Trajanje delovanja: 5 ur 24 minut.

Mere: 32 × 22 × 1,5 cm., 1,3 kg.

Značilnosti: Intel i7-7600 2,8 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 2045 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/

retailpartnerji

Za: Zmogljivost, velikost in teža, kakovost izdelave, tipkovnica, videz.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji