Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Deskjet D4260

Hewlett-Packardovi tiskalniki razreda Deskjet so namenjeni predvsem rabi doma. Deskjet D4260 se uvršča v sredino tega razreda, s svojo tehnično zmogljivostjo pa se bo lahko poskusil tudi z nekoliko zahtevnejšimi pisarniškimi opravili.

Tiskalnik je lično oblikovan in na mizi ne zasede veliko prostora, saj lahko odlagalni pladenj po uporabi tudi pospravimo. Uporablja dve kartuši, barvno in črno, slednjo pa lahko zamenjamo s foto kartušo. Z največjo ločljivostjo 4800 × 1200 pik na palec ne izstopa iz povprečja. Tiskalnik je zelo preprosto uporabljati. To velja tudi za zelo preproste gonilnike, ki smo jih pri HPju že vajeni.

Vtičnica USB na tiskalniku sprva deluje kot vmesnik PictBridge za neposredno tiskanje fotografij, vendar se izkaže, da ima tiskalnik vgrajen le razdelilnik USB. To pomeni, da fotoaparat sicer lahko priklopimo na tiskalnik, vendar bodo fotografije vidne le na računalniku, ne pa tudi neposredno na tiskalniku. Tiskanje brez računalnika torej ni mogoče. Poudariti pa je treba, da gre vendarle za razred Deskjet, prvotna naloga teh modelov pa ni tiskanje digitalnih fotografij. V primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki je Deskjet D4260 med delovanjem izredno tih, kljub svoji hitrosti.

Za pet strani dolg dokument porabi skoraj minuto. To sprva ne deluje hitro, saj ga prehitijo tudi cenovno ugodnejši tiskalniki. Izkaže se šele pri tiskanju v hitrem načinu, kjer pet strani skoraj dobesedno izpljune v pičlih petindvajsetih sekundah in s tem za sekundo prekosi najhitrejši Canon Pixma iP4300. Pri tiskanju fotografij na poseben papir se prav tako odreže zelo dobro, saj za naslovnico Monitorja v PDF velikosti A4 porabi tri minute in oseminštirideset sekund. Pri tem ga prehitijo zgolj nepremagljivi zmagovalec Business Inkjet 1000 in Canonova konkurenta.

Nekoliko neprijetno nas je presenetila kakovost besedilnega dokumenta. Črke sicer niso razlite in nazobčane, so pa opazno odebeljene. Tudi v hitrem načinu so odebeljeni znaki še vedno vidni. Kljub temu so pri tiskanju v najboljši kakovosti podrobnosti, velike dve piki, srednje dobro vidne. Barve bi lahko bile malce bolj žive, saj natisnjene fotografije delujejo temačno. To je opazno tudi pri natisnjeni Monitorjevi naslovnici, kjer barve delujejo sprano, črni odtenki pa so precej sivkasti.

S kakovostjo izpisa fotografij lahko potrdimo, da je tiskalnik res namenjen pretežno besedilnim izpisom. Opozoriti pa moramo, da so priložene kartuše (HP350 in HP351) izredno prazne, saj nam je uspelo natisniti le 50 črno-belih in le 30 (!) barvnih strani, preden so izpisi postali neuporabno bledi. Veliko bolje je s "pravimi" kartušami (HP350 XL in HP351 XL), s katerimi smo natisnili 373 in 108 strani. Cena izpisa s temi kartušami tako sodi nekako v povprečje.

HP Deskjet D4260

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 9.

Kakovost: 7.

Opremljenost in enostavnost dela: 7.

Cena izpisa: Nismo je še izmerili.

Vmesniki: USB.

Cena: 119,77 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,1 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,36 EUR.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Barvna nepravilnost. Priložene zelo prazne kartuše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji