Objavljeno: 25.5.2006 07:41 | Monitor Junij 2004 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Deskjet 9650

Tiskalniki formata A3 pri Hewlett-Packardu niso v ospredju, zato se novi modeli na trgu pojavljajo redkeje kakor bolje prodajani modeli A4. Model Deskjet 9650, ki smo ga preizkusili, tako kar nekoliko pozno nadomešča model 9300. V slednjega so bile vgrajene še stare tiskalne glave in kartuše (vgrajene tudi v starih modelih A4 Deskjet 960 in 990), Deskjet 9650 pa že temelji (na že dve leti starih) kartušah št. 56, 57 in 58.

O tiskalniku je pravzaprav težko povedati kaj več kot to, da gre za tiskalnik z enakimi zmogljivostmi kakor pri zdaj že upokojenem modelu A4 Deskjet 5550, le da je razširjen na format A3. Tako ne sodi med najhitrejše, saj za pet strani besedila potrebuje minuto in pol, za devet strani poslovnega poročila pa nekaj več kot 4 minute. Pri tiskanju na format A3 se hitrost izrazi kot dve minuti in 17 sekund za vektorsko sliko čez vso stran (tiskano iz CorelDRAW) v navadni kakovosti oz. celih 22 minut in 19 sekund, če se odločimo za najboljšo kakovost in svetleči papir. Slednje je, predvsem v luči hitrosti nekaterih najnovejših konkurentov, zelo veliko.

Kakovost tiska je zelo dobra, če vstavimo foto kartušo, tudi za tiskanje fotografij. Besedilo (oz. črno-beli izdelki) na navaden papir se nič ne razlivajo, črke pa so zelo ostre. Tudi barvni izdelki na navadnem papirju so nadpovprečni, na svetlečem papirju pa so prelivi mehki in pravilni, le posamezne pike lahko podrobno oko še vedno opazi. Barvna pravilnost izdelkov je med boljšimi, čeprav je rumena barva na naši preizkusni strani PDF izpadla nekoliko presvetlo.

Tiskalnik premore že običajne poslastice Hewlett-Packardovih tiskalnikov višjega razreda - avtomatsko kalibracijo ob menjavi kartuš, prepoznavanje papirja in seveda vodoravno kaseto za papir. Ne manjka tudi tiskanje do roba (tudi v formatu A3). V nekoliko močnejša (in dražja) modela 9670 in 9680 je vgrajen še obračalnik za tiskanje na obe strani, model 9680 pa ima poleg tega še programski modul RIP, ki omogoča tiskanje v formatu postscript. Tako obračalnik kot postscript sta kot dodatek na voljo tudi za model 9650.

Cena odtisa je enaka kot pri vseh novejših Deskjetih, se pravi razmeroma ugodna za črno-belo in barvno tiskanje in zelo visoka za tiskanje fotografij s foto kartušo.

Deskjet 9650 je dober tiskalnik formata A3, ki se po kakovosti res izkaže, vendar je predvsem pri najkakovostnejšem tiskanju precej počasen, to pa je opazno predvsem pri tiskanju v velikih formatih.

HP Deskjet 9650

Vmesniki: USB.

Cena: 138.500 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa A4: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa A4: 62 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije 10 × 15 cm (s foto kartušo): 141 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Dobra kakovost odtisa. S foto kartušo tudi zelo dobre fotografije.

Proti: Počasnost, predvsem pri najkakovostnejšem tiskanju v formatu A3. Visoka cena tiska s foto kartušo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji