Objavljeno: 17.11.2008 15:37 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Compaq 6830s

Hewlett Packard v množici naprav za majhna in srednje velika podjetja ponuja prenosnik Compaq 6830s. Na prvenstveno poslovno rabo kažejo priloženi Windows Vista Business, zaslon s širokim razmerjem stranic, kakovostna VGA spletna kamera in nekateri namenski programi.

Prenosnik je kot celota dobro izdelan, z enostavno, v črno odeto zunanjo podobo, vsebine pa dodatno ščiti še merilec pospeška, ki ob morebitnem padcu zavaruje disk. Zaslon z merami nekaj čez 17 palcev je prevlečen z odbojno plastjo in to daje prikazanemu nekako mehak videz. Pod njim je nanizana polna tipkovnica z izvirno natiskanimi slovenskimi znaki, ob kateri pa zaradi prožnega osrednjega dela nimamo najboljšega občutka pri tipkanju.

Predvsem na levi strani ohišja je nanizana vrsta najpogostejših vmesnikov: VGA, 4 × USB (od tega dva na desni), omrežni vmesnik in modem, zaman pa smo iskali firewire. Dodatno razširljivost si lahko zagotovimo z karticami Express Card, pomnilniškimi karticami SD/MMC/MS/MS PRO/xD ali pa z brezžičnimi povezavami, kot sta bluetooth in WLAN (s podporo vsem standardom).

Od programja velja omeniti všečen in napreden BIOS ter orodje, ki lahko operacijski sistem povrne v prvotno stanje. Priložen je tudi najnovejši Microsoftov pisarniški paket (2007), a gre žal (kot je v navadi pri vseh izdelovalcih) za časovno omejeno preizkusno različico.

Naši preizkusi so strojno opremo umestili nekam v zlato sredino (razreda do 1000 evrov), in to ne čudi, če si od bliže ogledamo, kaj se skriva v notranjosti. Kot v večini naprav je tudi tukaj osnova Intelov dvojedrni procesor (izpeljanke T5870), ki svoje delo opravlja pri 2 GHz. Grafično podporo zagotavlja ATIjev Radeon HD 3430. Zelo prijetno pa nas je presenetilo trajanje akumulatorja, saj s skoraj tremi urami brez napajalnika pri dani diagonali zaslona posega kar visoko.

Compaq 6830s poskuša tako kljub velikosti in teži ohranjati osnovni namen prenosnikov, torej prenosljivost. Glede na to, da ga izdeluje podjetje, ki v svetu zastopa vodilni delež pri prodaji takih naprav, bi si želeli kaj več kot le eno leto garancije. Pa vendar je cena preizkušenega prenosnika - glede na kakovost izdelave in opremljenost - več kot primerna.

HP Compaq 6830s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 85.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 73.

Trajanje delovanja: 2 ure 50 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 39,6 × 28,5 × 3,23 cm, 2,95 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 T5870, 2,0 GHz, 2048 MB RAM, 250 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,2-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 883,36 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Akumulator, programska oprema.

Proti: Ni vmesnika firewire, garancija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji