Objavljeno: 8.3.2005 19:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor September 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color LaserJet 9500hdn

Najmočnejši in tudi najzmogljivejši barvni laserski tiskalnik, ki ga ponuja podjetje HP, je Color Laserjet 9500. Preizkusili smo ga v najmočnejši izvedbi "hdn" z dodatnim diskom, enoto za tiskanje na obe strani, omrežno podporo in predal za kar 2000 listov, ki še poveča že veliko osnovno zmogljivost z dvema predaloma za največ 500 listov in večnamenskim podajalnikom, ki sprejeme do 100 listov pisarniškega papirja velikosti A3. Papir se odlaga na globoko odložišče na vrhu tiskalnika (do 500 listov z licem navzdol), poleg tega je mogoče tiskati tudi po ravni ali manj ukrivljeni poti papirja s pomočjo odlagalnega pladnja na hrbtni strani tiskalnika (sprejme do 100 listov). Tiskalnik je zelo velik (in predvsem visok) pa tudi težak, zaradi česar ne preseneča, da je nameščen kar na trdno podvozje s kolesci, ki pomagajo pri morebitnem prestavljanju tiskalnika v pisarni. Ohišje pa je vendarle oblikovano mehko in zaobljeno, na vrhu pa ima veliko in pregledno nadzorno ploščo, ki opozarja na napake in omogoča neposredno nastavljanje možnosti tiskalnika. Namestitev gonilnikov je kar se da enostavna, saj namestitveni program sam najde tiskalnik v omrežju, ponudi izbor začetnih nastavitev in tudi opisnih jezikov, ki jih želimo uporabljati.

S tiskalnikom smo preizkusili tudi zmogljivi "finišer", ki omogoča preprosto ustvarjanje vezanih publikacij, kot so brošure, katalogi ... Dodatek se brez težav namesti ob strani tiskalnika in deluje zelo zanesljivo in tudi tiho, pa čeprav čas tiskanja opazno podaljša. Seveda pa ni brezplačen.

Pomnilnika ima Color Laserjet 9500hdn 288 MB, razširiti ga je mogoče do največ 384 GB, ob tem pa je vanj vgrajen še disk zmogljivosti 10 GB, kar bi moralo zadostovati tudi za rabo v zahtevnejših omrežnih okoljih. Med opisnimi jeziki najdemo PCL6 in PCL 5c, pa tudi Postscript 3 ne manjka, vse to pa za operacijske sisteme Windows (od različic 95 do XP) in tudi Macov OS, Linux in Unix so podprti.

Uradna hitrost tiskanja z modelom 9500hdn je 24 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo črno-bele ali barvne dokumente, saj gre za pogon, ki tiska le z enim prehodom. To je sicer velika hitrost, a še vseeno bistveno manjša kot pri neposrednih konkurentih (recimo Okijevi seriji 9000 ali Nashuatecovem modelu DSc38). V praksi se ta navedba izkaže le za malenkost pretirano, saj smo mi pri črno-belem izpisovanju namerili hitrost 23,3 strani na minuto, pri barvnem pa še za pol strani manj. Petnajst strani dolgo preizkusno besedilo (nepretrgano, brez odstavkov) je izpisal v 59 sekundah, dve minuti in 28 sekund je potreboval za 50 strani enakega besedila. Devet strani dolgo poslovno poročilo, popestreno z barvnimi grafikoni, je natisnil v 44 sekundah, za tri kopije istega besedila pa je potreboval poldrugo minuto. Hiter je bil tudi pri tiskanju velike 25-megabajtne slike iz Photoshopa, kar mu je vzelo 28 sekund, za vektorski izpis iz programa Corel Draw 25 sekund, iz Pagemakerja pa je preizkusni dokument natisnil še v sekundi manj. Torej je med hitrejšimi tiskalniki, a ni najhitrejši.

Ima pa zato med barvnimi laserskimi tiskalniki višjega cenovnega razreda enega najboljših izpisov. Predvsem barvni odtenki so zelo točni in dobro ustvarjeni, brez preveč motečih rastrov, tako da so tudi barvne podrobnosti na izpisih lepo vidne in to kljub temu da je ločljivost pogona le 600 × 600 pik na palec (seveda z dodatnimi tehnologijami za izboljšanje kakovosti izpisa). Odlično deluje tudi postscript, saj je napak na preizkusnem vektorskem izpisu in dokumentu iz Pagemakerja zelo malo, kljub manjši ločljivosti pa je tudi vidnih podrobnosti zelo veliko. Edino, kar zamerimo izpisu, je nekoliko premalo intenzivna črna. Z modelom 9500hdn je HP vsekakor ponudil vrhunski tiskalnik velike zmogljivosti in kakovostne zasnove z odličnim izpisom, ki bo svoje delo v zahtevnih okoljih opravil več kot zadovoljivo.

HP Color Laserjet 9500hdn

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 24/24 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 2 × 500 listov (predal) + 2000 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 5c, PCL 6, Postscript 3; 288 MB/384 MB; vzporedni, omrežni.

Cena: 1.757.002 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 6,17 tolarjev (čb), 32,46 tolarjev (barvno).

Prodaja: DISS, (01) 420 55 24, www.diss.si; Avtera, (01) 585 34 11, www.avtera.si.

Za: Kakovost izpisa, opremljenost, zmogljivost.

Proti: Manjša hitrost od konkurentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji