Objavljeno: 31.1.2006 23:44 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2006 | Teme: laser, tiskalnik, zlati Monitor, nenehni testi

HP Color LaserJet 4700dtn

HP z modelom 4700dtn (mimogrede, njegovo interno razvojno ime je Gandalf) meri na podjetja, ki potrebujejo zmogljiv tiskalnik za veliko mesečno obremenitev in poleg hitrega izpisa besedila tudi hitre in kakovostne barvne izpise.

Serija 4700 (naslednik serije 4650) ponuja pet različic, ki se ločijo po zmogljivosti predalov in podajalnikov, po vgrajenem pomnilniku in disku, vmesnikih in razširitvi za tiskanje na obe strani. Osnovni model, imenovan kar 4700, je skoraj za polovico cenejši od preizkušenega in ima le en podajalnik z zmogljivostjo 500 listov, najzmogljivejši model (4700ph+) pa jih ima kar pet (skupaj 2500 listov). Ima tudi 40 GB disk, pripravo za tiskanje na obe strani, 544 MB pomnilnik in celo spenjalnik za 750 listov, a je zato tudi pol dražji od modela, ki smo ga preizkusili.

Color LaserJet 4700dtn ima tri predale z zmogljivostjo po 500 listov. Vsi imajo režo, iz katere je že brez odpiranja predala razvidna količina vstavljenega papirja. Kot običajno je na voljo še večnamenski podajalnik z zmogljivostjo 100 listov, vgrajen je t. i. duplex za tiskanje na obe strani, tako kot najzmogljivejši model v seriji ima tudi 4700dtn podstavek s kolesi, nima pa diska in ima "le" 288 MB pomnilnik. Menuji v uporabniškem vmesniku, s katerim upravljamo prek gumbov in standardnega zaslona LCD, so pregledni. Tiskalnik skupaj s tremi predali, podstavkom in kolesi meri 63 × 71 × 101 centimetrov in tehta skoraj 100 kilogramov (natančneje, pol kilograma manj).

Pohvaliti moramo široko paleto podprtih operacijskih sistemov, saj se tiskalnik poleg Windows in ponavadi podprtega Mac OS X dobro razume tudi z operacijskimi sistemi Netware, Solaris, Linux, AIX, MPE-iX in Citrix MetaFrame. Namestitev je preprosta, privzete nastavitve pa primerne, tako da smo tiskalnik zelo hitro pripravili do delujočega položaja.

Hitrost tiska je odlična, saj smo v minuti natisnili celo nekaj več kot 30 črno-belih strani, kolikor tiskalnik zmore po navedbah izdelovalca. Za prvo stran je tiskalnik tudi po dolgem premoru, ko ni bil povsem ogret, potreboval le 11 sekund. To ga uvršča na vrh med tiskalniki, preizkušenimi v našem laboratoriju. Pohvaliti moramo tiskanje na obe strani, ki je bilo pri tiskanju 27 strani dolgega poročila le 13 sekund počasnejše kot pri tiskanju na eno stran, kar je velik napredek v primerjavi z modelom 4650, ki je za tiskanje na obe strani potreboval dvakrat toliko časa. Silno hiter je tudi izpis vektorske grafike, ki je trajal le 10 sekund, izpis bitne slike pa še vedno spodobnih 22.

Podobno kot pri hitrosti se 4700dtn obnese tudi pri kakovosti izpisa, saj je ta med najboljšimi izmed vseh tiskalnikov. Izpis besedila je popoln, zelo dobro so vidne tudi podrobnosti pri vektorski grafiki. Za odtenek slabši je HP pri tiskanju bitnih slik in pri prelivih, a je še vedno dovolj kontrasten in povsem primerljiv s konkurenti.

Preseneča zelo nizka cena potrošnega materiala, saj so tonerji skoraj dvakrat cenejši od tistih, ki jih vstavimo v predhodno serijo 4650, hkrati pa lahko z njimi natisnemo več strani. Posledično to pomeni, da je cena odtisa več kot dvakrat nižja in celo med najnižjimi v konkurenci!

HP Color LaserJet 4700dtn

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).  

Ločljivost: 600 × 600 (programsko 3600).

Navedena hitrost: 30 strani na minuto ČB in barvno.

Tehnične lastnosti: 1500 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 6, PCL 5c, posnemanje postscripta Level 3, direct PDF; 288 MB.

Cena: 840.000 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 2,07 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 11,74 tolarja.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost, še posebej izpis prve strani, kakovost odtisa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji