Objavljeno: 31.1.2006 23:44 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color LaserJet 3000n

Ponudba barvnih laserskih tiskalnikov, ki jih še vedno najdemo večinoma le v poslovnih okoljih, je čedalje bolj pestra, cene pa se gibljejo od 5- do 7-mestnih števil. Hewlett-Packardov Color LaserJet 3000 (interno razvojno ime Sunstone) spada nekam v sredino, saj se ni sposoben spopasti s takimi mesečnimi obremenitvami, kot jih prenesejo najdražji modeli, obenem pa je tudi precej dražji od najcenejših modelov. Kljub temu je lahko v številnih primerih zelo dobra izbira.

Preizkušena različica 3000n je najzmogljivejša izmed treh novih HPjevih tiskalnikov v seriji 3x00, kjer mu družbo delata še modela 3600 (Inca) in 3800 (Aztec). Navzven so si tiskalniki zelo podobni, razlikujejo pa se po hitrosti tiska; modela 3600 in 3800 enako hitro tiskata v črno-beli in barvni tehniki (prvi 17, drugi 21 strani na minuto). Vsi uporabljajo HPjevo tehnologijo ImageREt (Resolution Enhancement Technology), ki ločljivost navidezno poveča s 600 na 2400 dpi, pri modelih 3600 in 3800 pa celo na 3600 dpi.

Na sprednji strani je manjši zaslon, na katerem se prikazujejo obvestila. Obdan je z nekaj gumbi z osnovnimi ukazi, nekoliko niže pa sta predal in podajalnik za papir z zmogljivostjo 100 oz. 250 listov. Tiskalnik ne sodi med najmanjše in najvitkejše, saj meri 40 × 45 × 40 centimetrov in tehta 27 kilogramov, a je to za ta cenovni razred povsem običajno. Nekoliko smo pogrešali dodatek za tiskanje na obe strani, ki ga nekateri konkurenčni modeli imajo, pri HPju pa ni na voljo niti za doplačilo, pač pa šele v izpopolnjenem modelu 3000dn.

Pohvaliti velja zelo preprosto namestitev, ki je na voljo za Windows in Mac OS X in je enako enostavna za vse tri načine priklopa na računalnik (USB, vzporedni, omrežni), kar za številne modele ne velja (predvsem pri omrežnem vmesniku). Tudi hitrost tiska je odlična, saj smo v minuti natisnili več kot 28 strani besedila (navedenih je 30). Predvsem pa preseneča hiter izpis prve strani, ko tiskalnik še ni ogret, saj HP zanjo potrebuje le 13 sekund, česar številni konkurenti ne zmorejo niti, ko so ogreti. Odlično se odreže tudi pri tiskanju poročila (kar je pomemben podatek za poslovna okolja), kjer je v svoji konkurenci povsem na vrhu.

Kljub temu da LaserJet 3000n premore ločljivost le povprečnih 600 × 600 pik na palec, je kakovost odtisa vredna vse pohvale. Odtis besedila, ki je za večino kupcev najpomembnejši, je brezhiben, prelivi so gladki in natančni, zelo dobro pa se tiskalnik odreže tudi pri vektorski grafiki. Preizkusili smo tudi odtis fotografije, kar za uporabnike morda ni najpomembneje, zanimivo pa je, da se HP tu odreže slabše, saj je odtis premalo kontrasten, barve pa so nekoliko preveč rožnate.

Posebnost novega Color LaserJeta je omejevanje porabe barvila, ki ga lahko predpišemo določenim uporabnikom ali programom. Tako lahko npr. dovolimo tiskanje barvnih elektronskih sporočil le uporabnikom, ki jim ročno dodelimo te pravice. Seveda je na voljo tudi možnost, da vse natisnemo barvno ali vse črno-belo.

Presenečeni smo bili nad ceno odtisa, ki jo dosega CLJ 3000. Če izberemo polne tonerje (in ne polpraznih, ki so sicer cenejši, vendar je v njih veliko manj barvila), je cena odtisa primerljiva z najcenejšimi konkurenti, česar pri Hewlett-Packardu že dolgo nismo videli. Ceno tonerja so očitno oklestili, kljub temu da ima ta tudi valj, ki ga moramo pri najugodnejših tiskalnikih na trgu menjati in plačati posebej.

HP Color LaserJet 3000n

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).   

Ločljivost: 600 × 600.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto ČB, 15 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 6, PCL 5c, posnemanje postscripta Level 3, direct PDF; 128 MB.

Cena: 312.000 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 4,85 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 20,6 tolarja.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost in kakovost odtisa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji