Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor November 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color LaserJet 2820 in 2840

HPjevi večnamenski laserski napravi Color LaserJet 2820 in 2840 sta naprodaj že nekaj časa, a se lahko še vedno brez težav kosata s konkurenco. V laboratoriju smo natančneje preizkusili le model z nižjo številko, saj sta tako tiskalni kot optično bralni del v obeh napravah enaka. V dražjem modelu pa so poleg že omenjenih komponent še faks s hitrostjo 33.600 b/s, predal za papir ter bralnik pomnilniških kartic. Preseneča predvsem to, da cenejši model, kljub velikosti in teži kar dvaintrideset kilogramov nima predala za papir, ki je dandanes v laserskih tiskalnikih skoraj obvezen.

Vse se seveda začne z namestitvijo gonilnikov. Ta je resda enostavna, a razmeroma dolgotrajna. Poleg standardnih gonilnikov lahko namestimo tudi različna orodja za delo z optičnim bralnikom. V HP seveda niso pozabili priložiti niti programa za optično prepoznavanje znakov. To delo so zaupali profesionalnemu programu Readiris, ki mu šumniki ne povzročajo nikakršnih težav. Tiskalnik smo priklopili v krajevno omrežje (možen je tudi priklop prek USB 2.0), namesto nas pa ga je našel in pravilno namestil kar gonilnik. Posebnost priloženih gonilnikov pa je tudi ta, da nam v računalnik namesto enega namestijo kar dva tiskalnika, in sicer Color LaserJet 2820 in Color LaserJet 2820 BW (za črno-beli tisk).

Ob vklopu nas je naprava neprijetno presenetila z glasnostjo in dolgim ogrevalnim časom. Še večje začudenje je sledilo ob prvih poskusih tiskanja besedila s privzetimi nastavitvami. Hitrost tiskanja je bila namreč daleč pod navedenimi 18 stranmi na minuto. Tovarniško izmerjena hitrost namreč velja le za črno-bele izpise, ki jih moramo natisniti tako, da v nastavitvah izberemo tiskalnik z oznako BW. Naprava je v privzetem, barvnem načinu občutno počasnejša, saj zmore le 4 strani na minuto. Zato smo pri tiskanju besedilne datoteke tiskali v črno-belem načinu, vse druge pa v barvnem. Z izmerjeno hitrostjo malo več kot 13 strani na minuto se tiskalnik uvršča v zlato sredino med barvnimi večnamenskimi laserskimi napravami. Pri barvnih izpisih pa je zaostal za prav vsemi tekmeci, in to v vseh kategorijah. Omeniti velja tudi nezmožnost nastavljanja ločljivosti tiskanja, saj tiskalnik ves čas izpisuje pri privzeti ločljivosti 600 × 600 pik na palec. Svojo počasnost pa precej nadomesti s kakovostjo. Barvne slike so ostre, barve pa morda le za odtenek premalo živahne. Dober je tudi izpis vektorske slike, na kateri rastra skorajda ni, rahlo moteče je le slabo razločevanje med sivimi toni v načinu CMYK.

Naprava se je odrezala bolje od večine konkurentov tudi pri optičnem branju in kakovosti kopij. Liste lahko na stekleno površino odlagamo posamično ali pa uporabimo samodejni podajalnik, ki lahko drži do 50 listov. Optični bralnik je po hitrosti povsem primerljiv s konkurenco, saj za list velikosti A4 pri ločljivosti 300 pik na palec potrebuje le 18 sekund v barvnem načinu in 15 v črno-belem. Pri kopiranju je tako spet ovira le hitrost izpisovanja. Barvne kopije so precej boljše kot pri drugih napravah v tem razredu, pri črno-belih kopijah se nekaj vmesnih odtenkov izgubi, slike pa posledično postanejo rahlo temnejše.

Naprava je za svojo ceno zelo zmogljiva in primerna za manjše ali srednje velike pisarne, saj lahko odlično rabi kot omrežni tiskalnik. S ceno 2 centa za natisnjeno črno-belo stran se uvršča na vrh razpredelnice, nekoliko višja je cena za barvno stran, 19 centov, če uporabljamo cenejša črnila, ki zmorejo 2000 strani, in 14 centov z rahlo dražjimi črnili, ki zmorejo 4000 strani. Zaradi razmeroma majhne razlike v ceni med modeloma 2820 in 2840 je pri odločitvi, katerega izbrati, treba premisliti o nujnosti že omenjenega predala za naše potrebe, saj večini zmogljivost ročnega podajalnika verjetno ne bo zadoščala.

HP Color LaserJet 2820

Vmesniki: USB 2.0, omrežni.

Velikost (razred): A4.

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 18 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 125 listov (podajalnik), PCL 6, PostScript 3; 96 MB.

Cena: 953,76 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 19 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hiter in kakovosten izpis črno-belih strani.

Proti: Nima predala, počasen izpis barvnih strani.

HP Color LaserJet 2840

Vmesniki: USB 2.0, omrežni.

Velikost (razred): A4.

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 18 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 125 listov (podajalnik) + 250 listov (predal), PCL 6, PostScript 3; 96 MB.

Cena: 1072,45 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hiter in kakovosten izpis črno-belih strani, vgrajen faks.

Proti: Počasen izpis barvnih strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji