Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP 2133 Mini-Note PC

Majhni in lahki prenosniki so letos v enem samem zamahu osvojili računalniški trg. Noben izdelovalec prenosnikov, ki da kaj nase, si noče privoščiti, da ne bi ponujal vsaj enega mini prenosnika. Tudi računalniški velikan HP se je spustil v to dirko. Kot vse kaže, pa je bil v prvem krogu sorazmerno neuspešen.

HPjev 2133 Mini-Note je računalnik, ki se dotika tako računalniških nebes kot tudi pekla. Njegova zunanjost iz brušenega aluminija nas prevzame, ko ga odpremo, pa nas preseneti še tipkovnica, ki je skoraj tako velika kot pri običajnih prenosnikih. Občutek pri tipkanju je, predvsem v primerjavi z drugimi malčki, zelo dober. Tudi sledilna ploščica in njeni tipki so boljši kot pri drugih mini prenosnikih. Nekateri se pritožujejo nad lego tipk sledilne ploščice (na obeh straneh ploščice namesto pod njo), toda sami smo se temu hitro privadili. Estetski vtis nekoliko pokvari le šestcelični akumulator, ki je zgrajen v "dveh nadstropjih". Ko prenosnik položimo na ravno površino, je zaradi tega spodnji del s tipkovnico nekoliko nagnjen.

Ker je robustno ohišje narejeno iz aluminija (in magnezija), je prenosnik nekoliko težji od plastičnih konkurentov. K večji teži seveda prispeva tudi zmogljivejši akumulator, vendar tehta Mini-Note brez akumulatorja (1,11 kg) več, kot tehta Aspire One z vstavljenim triceličnim akumulatorjem (1,09 kg). K temu dodajmo še sicer zmogljivi šestcelični akumulator, pa se teža 2133 Mini-Note zelo približa kilogramu in pol. To je skoraj dvakrat več, kot je tehtal začetnik rodu majhnih prenosnikov, Asusov EEE.

HPjev mini prenosnik ima vgrajena dva vmesnika USB 2.0, izhod VGA ter bralnik pomnilniških kartic, nad zaslonom pa najdemo še spletno kamero. Za sporazumevanje z drugimi računalniki lahko uporabimo ožičeno in brezžično omrežno povezavo ter bluetooth. Ob straneh zaslona sta vgrajena zvočnika, ki oddajata zvok, kakršnega pri malčkih ne pričakujemo. Mini-Note s kakovostjo zvoka poseka marsikateri prenosnik običajnih mer. Tudi razširitvena kartica ExpressCard pri teh napravah ni ravno nekaj samoumevnega. Že omenjeni akumulator zagotavlja energijo za tri ure in pol delovanja in to je spodobno v primerjavi s konkurenčnimi modeli.

Ko Mini-Note vključimo, pa nas začne boleti glava. Iz dvomljivih razlogov (zniževanje stroškov?) so se pri HP odločili za procesor Via C7-M. Temu niti 2 GB pomnilnika ne pomaga, da nas ne bi razočaral s svojo (ne)zmogljivostjo. Tudi osnovni nabor z integriranim grafičnim vezjem je podhranjen, tako da je pri preizkusu s programom 3DMark 2001 Mini-Note komaj priplezal do 1000 točk, Acerjev Aspire One 150 pa je dosegel trikrat višji rezultat. Da bi bil vtis še slabši, so uporabniku namenili okolje Windows Vista za rabo v poslovnih okoljih (brez paketa servisnih popravkov), ki preizkušeno vključi zavoro tudi pri precej razkošnejšem strojnem parku.

Rezultati preizkusov so tako naravnost porazni, bolj moteča kot slabi rezultati pri naših preizkusih, pa je opazna počasnost tudi pri običajnem delu. Mini prenosniki so namenjeni za manj zahtevna opravila, kot so pisanje besedil, brskanje po spletu ter pregledovanje elektronske pošte, in tu si zatikanja ne želimo. S povečano obremenjenostjo procesorja se začne večati tudi temperatura spodnje strani prenosnika in to zna biti precej neprijetno. Majhni prenosniki se kakor nalašč podajo v naročje, Mini-Note pa bomo kaj hitro postavili nazaj na mizo.

Da se HP zaveda nerodnega prvega zavesljaja v vodah mini prenosnikov, dokazuje tudi njihova nedavna napoved novega rodu malčkov. Ti bodo imeli v svojem drobovju Intelov procesor Atom, ki je uspešno prestal preizkušnjo pri drugih izdelovalcih majhnih prenosnikov.

HP 2133 Mini-Note PC

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 19.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 15.

Trajanje delovanja: 3 ure 27 minut.

Zgradba in oprema: 7,5.

Velikost in teža: 9.

Mere: 26,2 × 16,5 × 3 cm, 1,46 kg.

Značilnosti: Via C7-M, 1,2 GHz, 2 GB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 8,9-palčni, 1280 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 681 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Tipkovnica. Trajanje delovanja. Reža Express Card. Zvok.

Proti: Zmogljivost. Grafika. Pregrevanje računalnika. Teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji