Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Hewlett Packard Officejet Pro L7590

Hewlett Packard je med bolj znanimi izdelovalci tiskalnikov, vsekakor ima tudi enega izmed največjih prodajnih spektrov v svetu tiskalnikov. Njihov model Officejet Pro L7590 se uvršča proti vrhu večopravilnih brizgalnih naprav, namenjen pa je (kot lahko sodimo po imenu) zahtevnim uporabnikom, ki želijo v eni napravi poleg kakovostnega barvnega tiska tudi optični bralnik, kopirni stroj in faks.

Najbolj izstopajoča lastnost tiskalnika je vsekakor hitrost tiska. Obljubljajo skoraj neverjetnih 35 strani na minuto pri črno-belem tisku ter 34 pri barvnem, enako hitrost pa naj bi dosegel tudi pri fotokopiranju. Na preizkusu pa nam ni uspelo priti niti blizu takim številkam. Pri črno-belem tisku smo pri najvišji hitrosti (t. i. "draft") prišli do enajst strani na minuto, pri navadni hitrosti pa do devet. Pri fotokopiranju se je zgodba ponovila, za pet črno-belih kopij enega lista je naprava potrebovala dobre dve minuti, to pomeni približno dve strani in pol na minuto. Barvni tisk (in fotokopiranje) je skoraj neopazno počasnejši kot črno-beli. Devet strani poslovnega poročila v obliki DOC je natisnil v minuti in treh sekundah in to je kljub vsemu najhitreje v svojem razredu. Zelo hiter je tudi tisk grafike. Sekundo manj od ene minute je potreboval za vektorsko sliko na navadnem papirju, pri uporabi svetlečega papirja se je ura ustavila pri minuti in pol. Pri vektorski sliki na svetlečem papirju je potreboval še štiri sekunde dlje, za fotografijo klasične velikosti 10 × 15 pa le 22 sekund (na svetleč papir, pri uporabi navadnega papirja pa še dve sekundi manj). Tudi fotokopiranje je nadpovprečno hitro, na voljo pa imamo tudi samodejni podajalnik.

Kakovost izpisa je na pričakovano visoki ravni. Besedilo je za brizgalni tiskalnik zelo dobro, tudi podrobnosti so pohvalne. Prelivi bi lahko bili boljši, saj je opaziti nekaj rastra, v sivine pa tiskalnik rad vleče malo barve cian. Kljub temu so fotografije na svetlečem papirju odlične, barve so žive, a pravilne. Malce slabše se odnese pri navadnem papirju, a kljub vsemu več kot solidno.

Skladno z namembnostjo je tiskalnik zelo dobro opremljen. Samodejni podajalnik za kopirni stroj ter faks smo že omenili, zelo dobrodošel je tudi samodejni obračalnik za tisk na obe strani. Med priključki najdemo poleg standardnega USB tudi omrežni priključek. Na sprednji desni strani najdemo tudi čitalnik za vse možne pomnilniške kartice, med njimi pa tudi Pictbridge za neposredno tiskanje iz digitalnih fotoaparatov.

Officejet Pro L759 je izjemno hiter tiskalnik, ki pa vendarle ne more izpolniti marketinških hitrostnih obljub. Kakovost tiska je zelo dobra, še boljša pa je cena izpisa. Ta velja 6 centov za besedilno stran ter 22 centov za barvno, oboje pa je v tem razredu v samem vrhu.

Hewlett Packard Officejet Pro L7590

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalni, faks.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Cena: 345,16 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 6 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 22 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Kakovost izpisa, cena izpisa, samodejni obračalnik.

Proti: Cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji