Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2008

Harmonija naprav

Univerzalni upravljalniki oziroma daljinci se bolj poredko znajdejo v računalniških revijah, toda o Logitechovih modelih Harmony smo že pisali. In pisati moramo tudi o Harmony One, saj je res posebnež.

Ne zgolj zato, ker ga je naredilo računalniško podjetje, temveč predvsem zaradi načina programiranja funkcij. Univerzalne upravljalnike je namreč treba sprogramirati, da delujejo z vsemi napravami, s katerimi jih želimo uporabljati, in prav to je navadno najbolj mučen in pogosto tudi ne povsem uspešen postopek. Harmony One je drugačen.

Na samem daljincu sploh ni mogoče programirati, vse nastavitve opravimo kar v računalniku, ko daljinec povežemo prek vmesnika USB. V program, ki ga dobimo z napravo, vnesemo imena naprav, ki jih želimo upravljati z daljincem, nato pa še zanje ustvarimo t. i. dejavnosti. To so zaporedja ukazov, ki jih želimo izvesti hkrati, bodisi na eni ali več napravah. Tako, denimo, dejavnost "Gledanje televizije" pri naših nastavitvah pomeni vklop televizorja, IPTV set-top-boxa in glasbenega stolpa pri nastavitvi glasnosti 15. Če želimo, lahko izberemo tudi posamezne kanale, na katerih naj se televizor vklopi za, denimo, poslušanje glasbe (MTV), spremljanje športa (Športklub) ali poročil (Aljazeera).

To je seveda vse lepo in prav, a vse dejansko ne deluje povsem tako, kot bi moralo. Kljub vse bolj izpopolnjeni zbirki naprav, program ne najde vseh. Tako je, denimo, za iMac ugotovil, da je "uncontrollable computer", torej računalnik, ki ga ni mogoče upravljati. V takih primerih program ponudi možnost, da Harmony One "naučimo" ukazov iz obstoječega daljinca. To je pri majhnem daljincu za iMaca s šestimi gumbi sicer preprosto, pri kakih večjih daljincih pa lahko traja dlje kot potrpljenje povprečnega uporabnika.

Ko enkrat uredimo vse nastavitve, se Harmony One zelo dobro znajde na naši klubski mizici. Čeprav je z 22 centimetri precej velik, je še zmeraj manjši od nekaterih klasičnih daljincev, oblikovan pa je ravno prav, da dobro sede v roko. No, resnici na ljubo, to ne velja povsem za spodnji del s številčnico, vendar jo pravzaprav dokaj redko uporabimo. Trda, gladka plastika daje daljincu videz kakovostne izdelave in tudi dober občutek v prstih. Vrhnji del naprave zasede za dotik občutljiv barvni zaslon LCD, kjer izbiramo aktivnosti in naprave, ki jih želimo upravljati. Čeprav ta nedvomno največ pripomore k visoki ceni naprave, omogoča bistveno lažjo uporabo.

Logitech Harmony One je zelo dodelana naprava, ki lahko precej pripomore v vsakdanjem življenju, a je zanjo kljub vsemu treba odšteti 200 evrov. Čeprav lahko rečemo, da je Harmony One dovolj izpopolnjen, da to lahko razumemo, pa je to vendarle zelo visoka cena za daljinski upravljalnik. Povrh vsega sploh ni najdražji model, ki ga ponuja Logitech.

Logitech Harmony One

Kaj: Univerzalni upravljalnik.

Izdeluje: Logitech, www.Logitech.com.

Cena: 199 evrov.

Za: Prenos nastavitev, oblika.

Proti: Cena, ne deluje prav vse.

Čeprav lahko rečemo, da je Harmony One dovolj izpopolnjen, je 200 evrov kljub vsemu zelo visoka cena za daljinski upravljalnik. Povrh vsega sploh ni najdražji model, ki ga ponuja Logitech.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji