Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2014 | Teme: grafične kartice

Grafik proti matematiku

Vem, da bo slišati bogokletno, a razvoj osrednjih procesorjev za namizne računalnike je v zadnjih letih kar nekoliko zastal. Čeprav smo bili uporabniki deležni več deset različnih modelov obeh velikih izdelovalcev, večjih preskokov z vidika matematičnih zmogljivosti vendarle nismo bili deležni, tolažijo nas lahko le boljše zmogljivosti v procesorje vgrajenih grafičnih sredic in nekoliko nižja poraba.

Od spomladanskega velikega preizkusa procesorjev se ni spremenilo prav veliko. AMD in Intel sta nam zaupala na preizkus dva sicer nadvse zanimiva procesorja iz zgornjega dela ponudbe, ki le še potrjujeta že znana dejstva. AMD vodi pri grafiki, Intelu pa je mar zgolj za matematične zmogljivosti. Posledično tudi cenovne razlike ostajajo velikanske.

AMD A10-7800

Procesor AMD A10-7800 sodi v družino vsestranskih procesorjev z jedrom Kaveri. Preizkušeni model se lahko pohvali s štirimi matematičnimi jedri, ki utripajo pri 3,5 GHz (ob obremenitvi se jim takt lahko zviša tudi do 3,9 GHz), družbo pa jim dela grafično srce AMD Radeon R7, ki so si ga AMDjevi inženirji sposodili kar pri grafičnih karticah. AMD procesorju A10-7800 namenja kar opis, da gre za procesor z dvanajstimi obdelovalnimi jedri (štiri prispeva procesor, osem pa grafika). Trenutno stanje iger in programske opreme sicer teh trditev ne potrjuje v celoti, a rešitve, ki novo arhitekturo že podpirajo, dokazujejo njen izjemni potencial. Ne nazadnje zmore grafična sredica v najzmogljivejšem AMDjevem procesorju kar okoli 6-krat več GFLOPs kot njegov matematični del.

Grafična arhitektura Graphics Core Next (GCN) velja trenutno za eno najsodobnejših, v praksi pa se zelo dobro obnese tako v grafičnih kot osrednjih procesorjih. V modelu A10-7800 so inženirji grafični sredici nastavili delovni takt na 720 MHz in jo opremili s 512 senčilnimi enotami. To je približno toliko, kolikor zmorejo grafične kartice vstopnega razreda (grafična zmogljivost procesorja je 737 GFLOPs). Glede na to, da gre za nekaj milimetrov veliko površino v osrednjem procesorju, izdelanem po 28-nm tehnološkem postopku, je to vsekakor občudovanja vreden podatek. Še posebej, ko vidimo, da je termalna ovojnica procesorja postavljena pri zgolj 65 W. Po vzoru modela A8-7600, ki je na spomladanskem testu procesorjev v reviji Monitor prejel nagrado zlati Monitor, tudi model A10-7800 ponuja možnost nastavljanja nižje maksimalne porabe, in sicer 45 W, pri čemer je upad zmogljivosti v tem načinu presenetljivo nizek. Mi smo v varčnem načinu namerili zgolj med 6 in 11 odstotkov manjše zmogljivosti, te pa bodo manj zahtevni uporabniki takoj zamenjali za manjše segrevanje in manjši račun za električno energijo. Procesor se zdi naravnost idealna izbira za domači HTPC računalnik, s katerim bi radi igrali tudi računalniške igre.

AMD A10-7800 je namreč primerek zelo dobro uravnoteženega procesorja, ki s svojimi grafičnimi zmogljivostmi dokazuje, da je moč igre igrati tudi na procesorjih z integrirano grafiko, zato lahko z njim brez težav sestavimo računalnik za manj zahtevnega igričarja. V procesor vgrajena grafika že podpira tudi prikaz slike v ločljivosti 4K. Zahvaljujoč tehnologiji Dual Graphics, s katero AMD svojim procesorjem iz družine APU omogoča delovanje v paru z nekaterimi grafičnimi karticami, pa lahko dobimo za razmeroma ugoden znesek že prav pošten računalnik za igre. AMDjevim prizadevanjem k izboljšavam na grafični strani močno pomaga tudi vtičnik Mantle, ki (podprtim) igram omogoča neposreden dostop do strojnih virov grafične sredice (podobno kot pri konzolah). V praksi je razlika v primerjavi z izvajanjem ukazov ob pomoči knjižice DirectX, ki jo danes v igrah uporabljajo praktično vsi procesorji, nekaj desetodstotna.

Marsikateri uporabnik se danes sploh ne zaveda, da osrednji procesor precej moči porabi tudi za obdelavo zvoka v igrah – odvisno od igre in nastavitev mu to opravilo pobere praviloma od 5 do 10 odstotkov zmogljivosti. Tehnologija TrueAudio, vgrajena v procesorje z jedrom Kaveri, pa zvočno obdelavo preloži v izvajanje na precej hitrejše grafično jedro in s tem razbremeni osrednji procesor. V AMDju sicer trenutno polagajo daleč največ upov v tehnologiji HSA in hUMA. Kratica HSA predstavlja heterogeno sistemsko arhitekturo, ki poskrbi za to, da znajo novejše aplikacije svoje delo porazdeliti tako na matematični kot grafični del procesorja, posledično pa lahko dosežejo krepko boljše rezultate po zaslugi paralelizma. To so potrdili tudi naši preizkusi, tako grafično navdahnjeni Photoshop kot pisarniški LibreOffice sta po vklopu funkcije HSA zadane naloge opravila znatno hitreje.

S ceno okoli 150 evrov procesor AMD A10-7800 ni med najcenejšimi, a vsekakor ponuja veliko. Še največ konkurence bo imel v lastnem taboru, kjer starejši modeli ne ponujajo bistveno manjših zmogljivosti za nekaj desetakov nižjo ceno. Je pa AMD s prodajno kampanjo, v kateri kupci procesorje A10 do oktobra letos prejmejo še brezplačno igro (izbirajo lahko med zanimivimi naslovi, kot so Thief, Sniper Elite III ali Murdered Soul Suspect), poskrbel, da je izbira novega procesorja za igričarje postala skorajda samoumevna. Pri nakupu najnovejših AMDjevih procesorjev moramo upoštevati tudi to, da so njihove grafične zmogljivosti močno odvisne od kombinacije delovnega pomnilnika, zato si velja omisliti zmogljivejše pomnilniške module (uradno podprte frekvence so do DDR3-2133). Procesor deluje na ploščah s podnožjem AMD FM2+.

AMD A10-7800

Izdeluje: www.amd.com.

Prodaja: Vse bolje založene tehnične trgovine.

Cena: Okoli 150 EUR.

✓    Grafične zmogljivosti, nastavljiva poraba energije.

✗    Slabše matematične zmogljivosti.

Intel Core i7-4790K

Intelov novi zastavonoša nosi oznako Core i7-4790K. Gre za prvi Intelov procesor, ki že tovarniško deluje z delovnim taktom 4 GHz, štiri jedra pa znajo svojo delovno frekvenco ob pomoči funkcije Turbo Boost ob večjih obremenitvah zvečati tudi do 4,4 GHz. Po frekvenčni plati torej znatno prekaša predhodnika (model 4770K), katerega takt je zastal pri 3,9 GHz. A ta podatek je za večino kupcev novega procesorja povsem nepomemben, saj procesorje s končnico »K«, ki označuje odklenjen množilnik in torej izdatne možnosti navijanja, kupujejo predvsem računalniški zanesenjaki. Vsakdo pač ne bo osušil denarnice za več kot 300 evrov samo zato, da bi se pred sosedi in prijatelji bahal, da ima najhitrejši procesor, če je lahko deležen podobne uporabniške izkušnje za polovico cene. Ob navijanju nam je procesor sicer uspelo prignati do 4,8 GHz, a so tudi temperature ob obremenitvi splezale do 85 stopinj Celzija, zato vsem navijalcem sistemov toplo priporočamo uporabo vodnega hlajenja.

Mišic procesorju, ki zmore obdelovati kar 8 niti ukazov hkrati, resnično ne manjka, zahtevnejše aplikacije pa bodo s pridom izkoristile razkošno odmerjenih 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Čeprav so Intelovi inženirji v novi osvežitvi družine procesorjev s sredico Haswell precej izboljšav posvetili stabilnosti delovanja pri zelo visokih frekvencah (spremembe v napajalnem delu) in boljšemu odvajanju toplote, je termalna ovojnica po zaslugi višjih delovnih taktov kljub temu zrasla na 88 W (predhodnik 84 W). Ta razlika je vidna tudi v praksi, kjer poraba energije v mirovanju in ob obremenitvi vztraja nad vrednostmi, ki jih je dosegel model 4770K. Tudi zmogljivosti so naravnost odlične, še posebej, ko gre za stiskanje datotek, (pre)kodiranje videa in druge matematično zahtevne naloge.

Celotno podobo procesorja Core i7-4790K kazijo le rezultati grafičnega dela, kjer vgrajena Intel HD Graphics 4600 preprosto ni kos AMDjevim v procesorje vgrajenim grafičnim sredicam. A se zdi, da je nakup nekaj sto evrov vredne grafične kartice poleg procesorja Core i7-4790K samoumeven. Na koncu se lahko Intelu še zahvalimo, da je ob osvežitvi procesorjev ohranil isto podnožje (Socket 1150), zato deluje tudi s starejšimi osnovnimi ploščami – a večina izmed njih zahteva posodobitev strojne programske kode (BIOSa). Še vedno pa velja, da bodo najboljše plošče, torej tiste s sistemskim naborom Z87 ali Z97, med dražjimi ...

Intel Core i7-4790K

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: Vse bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 315 EUR.

✓    Zmogljivosti, odklenjen množilnik.

✗    Le povprečno zmogljivo grafično srce, cena.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji