Objavljeno: 9.10.2007 22:46 | Avtor: Igor Harb | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: GPS

GPS v sodelovanju z omrežjem GSM

O GPS v mobilnih telefonih si lahko preberete v posebnem članku, v pričujočem pa se bomo pozabavali s hibridno rešitvijo - pametnimi telefoni z vezjem GPS, ki zemljevide sprejemajo prek mobilnega omrežja od samega mobilnega operaterja.

Oba naša mobilna operaterja premoreta tovrstni rešitvi, katerih prednost je, da za razliko od klasičnih naprav GPS tu dobimo zelo podrobne zemljevide Slovenije že ob prvem zagonu. Slabost pa je seveda cena, saj za zemljevide plačujemo sproti, po porabi. Ob redki uporabi se to izplača, ob pogosti pa seveda ne.

Poleg obeh spodaj predstavljenih rešitev so na voljo še nekatere druge rešitve, denimo BlackBerry Maps iz RIMa in pa Zemljevidi iz Nokie, vendar so v Sloveniji nekoliko manj uporabni. BlackBerry Maps, denimo, niti ne prikaže večine ljubljanskih ulic niti šumnikov, tako da je precej nekoristen. Program Zemljevidi, ki je priložen nekaterim Nokiam (denimo N95), pa sicer vsebuje dokaj podrobne zemljevide, vendar so datoteke večje, za navigacijo pa je treba doplačati.

Si.mobil Si.Navigator

Si.mobilova rešitev deluje s širokim naborom telefonov Nokia, Sony Ericsson in BlackBerry, ki imajo dovolj velike zaslone za spodoben prikaz zemljevidov. V javi spisan program, ki temelji na rešitvi Wayfinder, preprosto namestimo v svoj telefon kar s Si.mobilovega spletnega mesta. Uporabljati jo lahko začnemo takoj, pri čemer v osnovi plačujemo dnevno uporabo, to je malce več kot 1 evro, za teden je treba odšteti 5,22 evra, na voljo pa je tudi letna naročnina za 52,13 evra.

Si.navigator smo preizkusili z BlackBerryjem 8800v, ki ima že vgrajen vmesnik GPS, tako da nam telefona ni bilo treba povezovati z zunanjim vmesnikom bluetooth. Prvo iskanje položaja je seveda trajalo kar nekaj minut, nato pa nas je postavil na pravo mesto na zemljevidu. Preneseni podatki so obračunani posebej, vendar so količine dejansko zanemarljive, saj so nekaj več kot 100 KB za celoten zemljevid. Tako uporaba Si.Navigatorja tudi v tujini (sploh v Vodafonovih omrežjih) ni pretirano draga.

Zemljevidi so kakovostni in pokrivajo vso Slovenijo, prikažejo tudi enosmerne ulice po mestih, poleg tega rešitev deluje še v večini Evrope in Severne Amerike. Slednje je morda lahko nekoliko težavno, saj je v ZDA in Kanadi pokritost omrežij GSM na zelo nizki ravni, zaradi česar lahko sredi poti ostanemo brez zemljevida. Poleg ulic in hišnih številk zemljevidi Si.Navigatorja zajemajo tudi uporabne lokacije (points of interest), na voljo pa je tudi glasovna navigacija, ki jo lahko preprosto usmerimo na slušalko za prostoročno telefoniranje (je pa res, da je telefon brez stojala kar težko namestiti na pravo mesto v avtomobilu, da bi nas lahko vodil ...). Kot pri večini rešitev GPS lahko naslove iščemo z iskalnikom ali pa kar po zemljevidu. Naprave BlackBerry ne omogočajo vnašanja šumnikov, vendar Si.Navigator kljub temu odkrije prave naslove (Trzaska namesto Tržaška ulica).

Si.Navigator

Kaj: Program, ki prek povezave GPRS nalaga zemljevide.

Priloženi zemljevidi: Slovenija, Evropa, ZDA in Kanada.

Ocena priloženih zemljevidov: 5.

Ocena uporabniškega vmesnika: 4.

Ocena cena/kakovost: 4.

Prodaja: Si.mobil, www.simobil.si.

Cena: Naročnina do 1 evro na dan.

Za: Na voljo vsi zemljevidi, preprosta raba, majhne količine prenesenih podatkov.

Proti: Ne deluje brez omrežja GSM/GPRS.

Mobitel Mobikompas

Tudi Mobitelov Mobikompas je javanski program in način delovanja je skoraj enak kot pri Si.Navigatorju. Vendar pa se rešitvi kljub temu bistveno razlikujeta. Mobikompas je brezplačen, a deluje zgolj na območju Slovenije. Zemljevidi so sicer zelo podrobni in pokrivajo prav vso državo, a se nalagajo silno počasi, tudi prek hitrih povezav UMTS. Tudi sicer je delovanje Mobikompasa dokaj počasno in v primerjavi s Si.navigatorjem prav moteče.

Zemljevidi obsegajo tudi uporabne lokacije in navigacija nas vodi med enosmernimi ulicami. Iskanje je preprosto in uspešno, težave pa nastopijo pri prikazu daljših poti, saj je treba spremeniti perspektivo zemljevida in vse skupaj znova naložiti.

Pri namestitvi z uporabo Nokie N93i smo naleteli na nekaj težav s povezavo vmesnika GPS prek bluetootha, vendar je to najverjetneje težava samega vmesnika in ne rešitve.

Iz Mobitela smo neuradno izvedeli, da pripravljajo novo rešitev, ki naj bi bila na voljo že junija in naj bi, podobno kot Si.Navigator, temeljila na eni izmed priznanih tujih rešitev, vendar uradno niso hoteli ničesar potrditi.

Mobikompas

Kaj: Program, ki prek povezave GPRS nalaga zemljevide.

Priloženi zemljevidi: Slovenija.

Ocena priloženih zemljevidov: 5.

Ocena uporabniškega vmesnika: 2.

Ocena cena/zmogljivost: 3.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, natančnost zemljevidov.

Proti: Ne deluje brez omrežja GSM/GPRS, zgolj Slovenija, počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji