Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2014

Google vse ve!

Verjetno ste že zasledili vsesplošno zgražanje nad tem, da današnji spletni velikani, kot so Google, Face­book in Amazon, vedo o nas več, kot bi si marsikdo želel? Pa ste vedeli, da Google za povrh tudi zelo dobro ve, kje se gibljemo? Če le imate telefon z Androidom in če ste bili pri začetni namestitvi nekoliko površni.

Preprost koledarček poskrbi za to, da si lahko ogledamo, kje vse se gibljemo.

Preprost koledarček poskrbi za to, da si lahko ogledamo, kje vse se gibljemo.

Verjetno ste že pozabili, kako je bil videti prvi zagon vašega telefona z operacijskim telefonom Android, a naj vas spomnimo, da se je nekje v začetnem namestitvenem »čarovniku« skrivalo tudi stikalo s katerim lahko Googlu dovolimo, da beleži našo trenutno lokacijo. Ker je bilo to le eno izmed kar nekaj podobnih suhoparnih besedil, ste to stikalo pustili tako, kot je bilo privzeto, in ste torej s tem odgovorili »DA«. Nič hudega, pravzaprav, a boste morda kljub temu presenečeni, ko se boste odpravili na povezavo https://maps.google.com/locationhistory in vam bo Google prikazal koledarček z lepo popisanimi sledmi vašega gibanja v zadnjih dnevih, tednih, mesecih, letih … Zapisano sled lahko tudi izvozimo v formatu KML – to pomeni, da si jo lahko naknadno ogledamo v programu Google Earth.

Popisovanje lokacije brez satelitov GPS ni ravno natančno. Ne, nismo sredi zime skakali v morje …

Popisovanje lokacije brez satelitov GPS ni ravno natančno. Ne, nismo sredi zime skakali v morje …

Kljub temu bo pozorno oko hitro ugotovilo, da so popisane sledi precej »špartanske«, oglate in nenatančne. Lokacija se zapisuje ob pomoči znanih lokacij oddajnikov mobilnega omrežja in omrežij Wifi, le kadar na telefonu odpremo katerega izmed programov, ki za popisovanje lokacije uporablja satelite GPS, se uporabi tudi natančnejša satelitska lokacija. Google tudi pravi, da ni natančno določeno, kako pogosto telefon zapiše lokacijo, in da je to odvisno tudi od tega, kako hitro se gibljemo in kako poln akumulator imamo. To je očitno tudi iz priložene slike vožnje v Trst, saj na poti nazaj v Ljubljano ni zabeležena skoraj nobena lokacijska točka; razlog – akumulator telefona je bil zvečer skorajda že prazen.

Kakorkoli že je spremljanje lokacije komu simpatično, je verjetno marsikomu tudi nadležno in celo zoprno. In ker poleg tega seveda uporablja tudi podatkovno povezavo, ki še vedno ni zastonj, si oglejmo, kako ga lahko izklopimo.

Med začetno namestitvijo telefona nas večina nezavedno pusti vklopljeno možnost sledenja naši lokaciji.

Med začetno namestitvijo telefona nas večina nezavedno pusti vklopljeno možnost sledenja naši lokaciji.

Izklopimo lahko le poročanje o lokaciji ali pa prepovemo popisovanje zgodovine.

Izklopimo lahko le poročanje o lokaciji ali pa prepovemo popisovanje zgodovine.

V nastavitvah moramo poiskati izbiro Lokacija/Location in tam izbrati Google Location Reporting. Tam najdemo dve možnosti – izklopimo lahko le lokacijsko poročanje našega telefona ali pa Googlu nasploh prepovemo shranjevati našo zgodovino lokacij (ki jo lahko morda polni še kak drug naš telefon ali tablica).

Google na svojih straneh s pomočjo pravi, da lokacijo pomni zaradi boljše izkušnje dela z njihovimi storitvami. Četudi ne vemo natančno, kaj točno to pomeni, jim verjetno res lahko verjamemo, da teh zapisanih sledi ne pregleduje človeško oko, temveč le programski algoritem. Če le nismo (bili) Bin Laden, pa še v tem primeru bi sled verjetno pregledovala NSA in ne Google ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Otzi | 3.4.2014 | 12:42

Imam obe možnosti izklopljeni. Je morda možno izklopiti tudi vsakokratno spraševanje ali dovolim Googlu zbiranje anonimnih lokacijskih podatkov, ki ga dobim ko vklopim lokacijo. Če enkrat rečem ne, potem pričakujem da me o tem ne sprašuje vsakokrat znova!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji