Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Januar 2018

Gigabajti za tri ljubljanske malice

Mobilni internet je bil doslej rezerviran predvsem za telefone, a se ponudniki po novem borijo tudi za uporabnike osebnih računalnikov in prenosnikov.

V tem trenutku kar trije operaterji ponujajo mobilni internet z 200 GB prenosa podatkov na mesec. Na prvi pogled se sliši veliko, a vse je odvisno od tega, kaj počnete. Za primer vzemimo daleč najpotratnejšo stvar, video. Zelo hitro lahko izračunate, da boste pri polni HD ločljivost v eni uri ostali brez 1,5 GB podatkov, v 4K pa skoraj 10 GB. Preverili smo tudi številke za Netflix in tudi tu bo video v najvišji ločljivosti zasedel blizu 8 GB v ločljivosti 4K, v polni HD ločljivosti pa okoli 3 GB. Še zadnji primer, torrenti, kjer točno veste, koliko boste prenesli, a velikokrat je treba kaj podatkov tudi oddati – kvota 200 GB pač obsega oboje, prejem in oddajo podatkov. Če boste torej želeli gledati video v najvišji ločljivosti, boste obsojeni na največ dobrih 20 ur na mesec, pri videu v polni HD ločljivosti pa se ta številka zveča na spodobnih 60 ur ali 2 uri gledanja na dan.

Seveda je tu še vprašanje, koliko si vas bo delilo to povezavo in prav tako želelo gledati video posnetke, kar pomeni, da bodo gigabajti še hitreje kopneli. Na srečo navadno celodnevno brskanje redkokdaj preseže gigabajt ali dva, tudi pretočna glasba je bistveno manj potratna. Če torej zaokrožimo, je 200 GB prenosa podatkov načeloma dovolj za normalno rabo različnih internetnih storitev, tudi zahtevnejših, a v manjšem obsegu.

HoT Wifi2Go

Najbolj agresivno se je mesečnih podatkovnih paketov lotil novinec, Hofer, z blagovno znamko HoT. Že klasični telefonski paketi HoT imajo nizko ceno, s HoT Giga, ki omogoča 200 GB na mesec, pa so še dodatno spustili lestvico. Za primerjavo, podobna paketa pri Telemachu in A1 staneta 20 EUR oziroma 25 EUR (brez vezave), pri HoT pa 15 EUR. Bolj zanimivo pa je to, da HoT gostuje v A1 omrežju, a si kljub temu lahko dovoli toliko nižjo ceno. Še najbolj zanimiv je celoten paket Wifi2go, kjer dobite še brezžični prenosni usmerjevalnik Alcatel z že naloženimi 200 GB podatkov. Tudi tu so ceno toliko spustili, da je paket skoraj greh ne kupiti, saj stane 30 EUR. Za primerjavo, sam usmerjevalnik so pred časom za okoli 50 EUR prodajali v prosti prodaji.

Začnimo z usmerjevalnikom. Alcatel MW40 je med manjšimi prenosnimi usmerjevalniki in ga brez težav spravimo v žep, saj meri le 88 × 60 × 13 mm. Vgrajena baterija naj bi zdržala do 7 ur normalnega dela in do 35 ur v pripravljenosti. V praksi smo dosegli nižje številke, dobrih 5 ur delovanja, preden je prišel kazalec na rdeče območje. Usmerjevalnik seveda podpira 4G in najvišjo hitrost prenosa 150 Mb/s, a je ta v osnovnemu paketu omejena na 20 Mb/s do uporabnika in 5 Mb/s v nasprotni smeri. Za dodatna dva evra lahko dokupite hitrost do 50 Mb/s, a vprašanje, če to sploh potrebujete.

Praksa je pokazala nižje številke, a to je seveda tudi stvar lokacije in celo ure v dnevu. Najvišjo hitrost 15 Mb/s smo dosegli v mestu, na podeželju pa 10 Mb/s. V povprečju smo na podeželju dosegali še nižje hitrosti – med 3 do 6 Mb/s. Seveda je vse odvisno od (trenutne) zasedenosti bazne postaje in oddaljenosti od nje.

Hitrost prenosa je seveda zelo odvisna od tega, kje smo, pa tudi od zasedenosti bazne postaje.

Usmerjevalnik je preprosto uporabljati, ob vklopu takoj »naredi« lastno omrežje Wifi, za prvo rabo pa je priložena varnostna koda. Meniji so pregledni, možnosti pa seveda primerne napravi. Pregled nad porabo je natančen in se do megabajta ujema z operaterjevim števcem. Na usmerjevalnik se lahko hkrati priklopi največ 15 naprav, podprta sta standarda 802.11g in n, oboje le na 2,4 GHz, kar v resnici zadostuje. Med delom imamo dober nadzor nad tem, kdo se lahko priklopi na napravo (MAC filtriranje, blokiranje naslovov IP), in tu se zmogljivosti bolj ali manj končajo. DMZ, posredovanje komunikacijskih vrat ali starševski nadzor, vse to odpade. SMSje lahko pošljate, a za njih plačujete dodatno, po ceniku HoT.

Prej preverite

Za konec še glavna razlika med tremi na prvi pogled dokaj podobnimi paketi. HoT je predplačniški paket, Telemachov in tisti od A1 sta naročniška. Zato imata slednja drugačne omejitve – če s porabo presežemo 200 GB, oba operaterja znižata hitrost na 1 Mb/s. Zadnje se že sliši malo, a je še vedno dovolj hitro za osnovne možnosti, kot je branje elektronske pošte ali ogled spletnih strani. Če se vam to zgodi nekje sredi meseca, boste do konca meseca trpeli.

Pri HoT pa obračunsko obdobje traja 30 dni oziroma do porabe količin. Če torej sredi meseca porabite vse zakupljene količine, vam v primeru, da imate dovolj denarja na računu, sistem avtomatsko začne z novim obračunskim obdobjem, oziroma vam preklopi v osnovno tarifo HoT, kjer pa so podatki zelo dragi.

S paketom wifi2go je HoT odločno zarezal v področje mobilnega interneta in glede na naše trenutne izkušnje lahko rečemo, da bo marsikoga spravil v skušnjavo. Hitrosti so primerljive z omrežji xDSL in če ne boste preveč pogrešali kabelske oziroma televizije IP, je tak paket vsekakor zanimiva možnost. Priporočamo pa nakup zmogljivejšega usmerjevalnika. Premore naj možnost ožičenega priklopa ethernet, zaradi lažjega priklopa osebnih računalnikov in drugih omrežnih naprav.

Wifi2Go

Podatkovni mobilni paket

Kdo: Hofer.

Kje: www.hot.si

Cena: 30 eur (vključuje usmerjevalnik LTE), nato 15 EUR na mesec (paket HoT Giga).

Za: Zelo nizka cena, odličen vpogled v porabo podatkov.

Proti: Usmerjevalnik ni primeren za priklop ožičenih domačih naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji