Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, garmin, gps

Garminova evolucija

Garmin se je pri nas dobro uveljavil predvsem na račun kakovostnih in podrobnih zemljevidov, imenovanih Adria Route. A čas beži, konkurenca pa jih je pri omenjenih zemljevidih že povsem dohitela. Je nova generacija Garminove navigacije še vedno v vrhu?

Preizkusili smo novi model Nüvi 1350. Gre za model srednjega razreda navigacijskih naprav, diagonala njegovega zaslona meri 10,9 cm (ločljivost je standardnih 480 × 272 pik). Izstopa predvsem izjemna tankost ohišja, saj meri v globino le poldrugi centimeter. Na videz gre za elegantno napravo, tipka je le ena (na vrhu za vklop oziroma izklop), zadaj je vmesnik mini USB (ki ga uporabimo tudi za polnjenje akumulatorja naprave, ta zdrži slabe štiri ure), na levi strani pa se skriva bralnik za pomnilniške kartice tipa microSD.

Na napravi smo dobili naloženi zemljevid City Navigator Europe, in sicer različico 2010.10. Načeloma bi raje videli še prej omenjeni paket Adria Route, a moramo priznati, da je tudi naloženi zemljevid zelo dober. Po Sloveniji se znajde zgledno, brez težav nas vodi tudi mimo manjših vasi. Kljub temu pa obsega manj majhnih in odročnih cest kot Adria Route, enako velja tudi za našo južno sosedo. Kljub temu nas je mestoma kar presenetil, po našem mnenju bo za večino uporabnikov dovolj dober. Novost je tudi označevanje voznih pasov, ki nam kaže, na katerem pasu moramo ostati za vožnjo proti našemu cilju. Žal pa smo imeli kar nekaj težav s pravilno povečavo zemljevida. Med vožnjo se je prikaz marsikdaj pretirano oddaljil in kazal premalo podrobnosti. Pritisk na tipko za zum je seveda stvari popravil, a smo včasih zaradi tega zgrešili pravi odcep.

Pri Garminu že dolgo hvalimo dober uporabniški vmesnik, tu so ga še malo izboljšali. Po preglednosti in prijaznosti rabe je še vedno praktično enak kot pri predhodnikih (torej zelo dober), a zdaj deluje še malce hitreje. Novost, ki so jo v Garminu začeli uvajati pred nedavnim, je t. i. "Eco Route", ta nas pelje po najbolj ekonomični poti (kar so večinoma lokalne hitre ceste). Hkrati nam zna računati podatke o porabi (glede na podatke o avtomobilu, ki jih vnesemo ročno), zna pa nam tudi kazati, kako ekonomična je naša vožnja (glede na pospeševanje, klance itd.).

Garmin je z Nuvijem 1350 pokazal, da tudi z novo generacijo ostajajo v najožji konkurenci. Kljub uporabi zemljevida City Navigator gre za zelo dobro navigacijo, ki niti ni pretirano draga - velja 189 evrov.

Garmin Nuvi 1350

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 10,9 cm.

Priloženi zemljevidi: City Navigator Europe.

Ocena priloženih zemljevidov: 9.

Ocena uporabniškega vmesnika: 10.

Ocena cena/zmogljivost: 8.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.

Prodaja: Geoset, www.geoset.si.

Cena: 189 EUR.

Za: Pregleden in hiter uporabniški vmesnik.

Proti: Občasno nenatančen prikaz zemljevida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji