Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni telefon

Galaksija z Okni

Zadnji od velike trojice, ki naj bi Microsoftovemu sistemu Windows Phone 8 prinesla uspeh, je Samsungov ATIV S. Kako se telefon z videzom androidnega prvaka kosa z modeloma finske Nokie in tajvanskega HTCja in kaj pomenijo vsi trije skupaj za vladavino Appla in Androida (beri: Samsunga), si ogledamo v naslednjih nekaj stavkih.

Prvi napovedan telefon z mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 8 je prišel na trg kot zadnji. Če je prejšnji iteraciji Microsoftovega sistema manjkal ubijalski telefon, jih ima naslednica že na začetku preveč. Po oblikovno dovršenem HTCju 8X in programsko bogati Lumii 920 je prišel na prizorišče še tretji visoko cenovni telefon z WP8. Samsung je mobilna Okna vtaknil v ohišje svojega najbolj prodajanega aparata vseh časov, androidnega telefona Galaxy S3. Če ne bi bilo osrednjega gumba z nezgrešljivim logotipom sistema Windows, bi poteza prevarala marsikatero mimoidoče oko.

ATIV S si z omenjenim korejskim prvakom deli še enak 4,8-palčni zaslon Super AMOLED HD z ločljivostjo 1280 × 720, dvojedrni procesor Snapdragon S4 s hitrostjo 1,5 GHz, s katerim je Galaxy S3 startal v Združenih državah Amerike, obe kameri (8/2 MP) in oblikovanje. Posnemanje da bogate barve, globoko črnino, širok vidni kot, gosto posejanost s pikami na palec (306 ppi), hitro delovanje in kljub vsej plastiki kraljevski občutek v rokah. Poleg naštetega ima zver iz Samsungovega brloga še 1 GB RAMa, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, čip NFC, bralnik pomnilniških kartic mikro SD in izmenljivo baterijo velikosti 2300 mAh. Zadnji dve značilnosti sta v bistvu največji prednosti telefona ATIV S pred HTCjem in Nokio, saj uporabniki, ki želijo razširitev s karticami SD, rezervno baterijo in hkrati najzmogljivejši telefon izbranega ekosistema, nimajo druge alternative. ATIV S je večji, tanjši, lažji in v rokah udobnejši od Lumie 920 in ima hkrati bolje postavljene gumbe od HTCjevega 8X (lažje dostopen Power, manj nesreč z vklopom kamere). Da bi telefon hitreje letel s prodajnih polic, mu manjkajo aplikacije, ki jih je v WP8 ekosistemu premalo, in Samsungov denar za reklamo, ki ga zaradi korejske nezainteresiranosti ni.

Samsung ATIV S

Pametni telefon.

Cena: 525 EUR, Mobitel od 16 EUR dalje.

✓    Razširljivost, izmenljiva baterija.

✗    Pomanjkanje aplikacij v ekosistemu WP8.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji