Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook S761

Lifebook S761 sodi med najboljše izdelke za individualne potrebe, pravijo v podjetju Fujitsu, zato mu je ob nakupu priložena tudi priklopna postaja. Žal že prvi stik s prenosnikom ne daje posebnega občutka kakovosti, enako velja tudi za prenosniku priloženo priklopno postajo.

Opremljenost prenosnika je dobra, saj je poleg priklopne postaje opremljen s širokim naborom priključkov, optično enoto, ki jo je mogoče zamenjati celo za projektor. Prva težava glede kakovosti se začne ravno pri omenjeni optični enoti. Zatiči, ki držijo optični nosilec, so tako šibki, da ob premikih naprave med uporabo ta lahko pade s pogona in se ustavi na pladnju! Poleg tega so tudi sama vratca optičnega pogona vprašljive kakovosti. Optični pogon lahko zelo enostavno odstranimo in ga nadomestimo z majhnim projektorjem ali pa z dodatnim akumulatorjem, ki bi še podaljšal že tako odlično avtonomijo 4 ure in pol.

Tudi samo tipkovnico težko štejemo med boljše, saj nam sicer daje dovolj povratnih informacij, vendar na nekaterih delih ni dovolj čvrsto pritrjena. Manj smiseln dodatek je dodatna okrogla drsna ploščica, ki žal ne omogoča premikanja v vse štiri smeri, temveč se lahko z vrtenjem po njenem obodu premikamo le v navpični smeri. Še dobro, da so ohranili tudi klasične premike na stranicah klasične drsne ploščice, čeprav je drsenje z dvema prstoma, kakršnega poznata Hp in Asus, veliko udobnejše.

Sestava prenosnika, ki obsega Intelov Core i5 Vpro in 4 GB pomnilnika, je zelo zmogljiva, še posebej ob zagotovljeni avtonomiji.

Prenosnik je poleg zamenljivega optičnega pogona opremljen z omrežnim priključkom in vhodom USB na desni, na levi najdemo dodatna priključka USB vrste 3.0 in izhod HDMI in priključka zvočne kartice, zadaj se skriva analogni VGA, spredaj pa najdemo še bralnik pomnilniških kartic. Nad razmeroma kakovostnim zaslonom stoji kamera, ki nam je kljub vgrajeni programski opremi YouCam ni uspelo preizkusiti, med tipkama drsne ploščice pa je še čitalec prstnih odtisov. Tudi na priklopni postaji stoji zaloga 5 USBjev, eden izmed njih je eSATA, pa digitalni DVI, analogni VGA, omrežni priključek in izhod za slušalke, ter celo arhaična tiskalni in igričarski vmesnik.

Lifebook je zmogljiv prenosnik z odlično avtonomijo in opremljenostjo, ki za svojo ceno ponuja veliko, žal pa je nekoliko vprašljiva kakovost nekaterih delov in smiselnost nekaterih rešitev.

Fujitsu Lifebook S761

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 143.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 196.

Trajanje delovanja: 4:28.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 3.

Mere: 32,1 × 22,8 × 3,5 mm cm, 1,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 3,0 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1200 EUR.

Prodaja: si.fujitsu.com.

Za: Priložena priklopna postaja, zmogljivosti, avtonomija.

Proti: Kakovost izdelave, masa in volumen glede na zasnovo, cena, dodatna drsna ploščica nima pomena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji