Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

Fujifilm X-M1

Fujifilm ima v svojem razmeroma mladem sistemu X (splavili so ga tri leta nazaj) kar nekaj različnih aparatov, poleg zmogljivih (X-Pro1, X-T1) tudi nekaj cenejših. Preizkusili smo najcenejši oziroma povsem vstopni model X-M1. Aparat že na videz sodi v nekoliko nižji rang, gre za najmanjšega izmed Fujifilmovih brezzrcalnih modelov.

Pri shujševalni kuri je izgubil okular, izgubil je tudi vsa namenska kolesca, s katerimi upravljamo glavne nastavitve fotografiranja (čas, občutljivost ISO itd). Tudi priloženi objektiv nima več obroča, s katerim nastavljamo zaslonko. Spremembe so glede na ciljno publiko in namembnost razumljive, s tem aparatom merijo na tiste, ki raje posežejo po vnaprej pripravljenih programih. Za večino nadzora (na voljo je tudi povsem ročni program) skrbita dve kolesci, eno na vrhu, drugo na zadnji strani. Slednje je nekoliko prenizko, oziroma preveč potisnjeno v ohišje in terja malenkost večjo natančnost, kot bi si želeli.

Ohišje je sicer plastično, a kljub temu presenetljivo kakovostno. Na voljo je v treh barvnih kombinacijah, poleg povsem črne si lahko izberemo še srebrno ohišje s črno in svetlo rjavo gumo. Sploh slednja kombinacija daje videz starega aparata, na voljo so tudi objektivi v srebrni barvi, ki se lepo podajo zraven. Zaslon je dovolj dober, lahko ga nagibamo navzgor in navzdol. Na levi strani se iz ohišja dvigne bliskavica, tudi to lahko z nežnim prstom dvignemo, da osvetli navzgor (v prostorih z nizkim stropom jo lahko tako odbijemo od stropa). Opazili smo le malenkost počasnejše ostrenje, kot bi si želeli, tu se kar nekaj brezzrcalnih aparatov obnese bolje. Ni sicer počasno, a tudi ni ravno hitro.

Osrčje ostaja enako kot pri drugih Fujifilmovih modelih, gre za odlično tipalo s 16 milijoni pik. Tipalo, imenovano X-Trans, uporablja nekoliko drugačno razporeditev slikovnih elementov, zaradi česar nima potrebe po filtru za antialiasing. Zato so fotografije ostrejše kot pri tipalih primerljive ločljivosti drugih podjetij (čeprav imajo tudi drugi že posebne različice aparatov brez omenjenega filtra). Kakovost fotografij je odlična, povsem enaka kot pri zmogljivejših aparatih te znamke. Šuma je zelo malo pri praktično vseh občutljivostih (te gredo od ISO 200 do ISO 6400, programsko do ISO 25600).

Aparat je glede na ponujeno razmeroma ugoden – za slabih petsto evrov dobimo zraven še soliden kit objektiv z vgrajeno stabilizacijo slike. Tudi pri nas so naprodaj večji kompleti, v katerih lahko poleg aparata dobimo dva ali celo tri objektive. Tako dobimo poleg klasičnega zuma še odličen, 27 mm  fiksni objektiv, pri kompletu treh objektivov pa še telezum 50–230 mm. Vsak komplet stane okoli sto evrov več od prejšnjega, to pa je glede na kakovost objektivov presenetljivo dobra cena.

Fujifilm X-M1

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4896 × 3648.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene prodajalne.

✓    Kakovost posnetkov, nadzor in upravljanje, kakovost ohišja.

✗    Povprečna hitrost ostrenja.

4107529

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji