Objavljeno: 10.10.2007 16:11 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Fujifilm

Fujifilm FinePix A610

Megapike 6,3

Zum 3x (39-117 mm)

LCD 6,3 cm

2xAA

Kartica xD in SD

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 125 EUR

Za: Cena, kakovost pri visoki občutljivosti, enostavna raba.

Proti: Ni optičnega iskala, video.

Fujifilmov vstopni model je na prvi pogled samo še en v množici po velikosti in osnovnih tehničnih lastnostih zelo podobnih fotoaparatov, a se v njegovi notranjosti skriva posebnost - tipalo SuperCCD HR. Za razliko od navadnih tipal CDD, ki imajo kvadratne elemente, ima Fujifilmov osmerokotne, ki so tudi nekoliko drugače razporejeni. Njegova prednost naj bi bila boljša ločljivost in zlasti občutljivost.

Razlike v ostrini na fotografijah nismo opazili, in če je, je bolj teoretična kot v resničnem življenju opazna, zato pa se lepo opazi, da je pri večjih občutljivostih manj digitalnega šuma kakor pri tekmecih. Žal je največja občutljivost pri A610 samo ISO 400, zato ta prednost ne pride tako zelo do izraza, kakor bi morda lahko.

Od posebnosti omenimo še reži za pomnilniške kartice xD in SD. Pri Fujifilmu so dolgo vztrajali pri karticah xD, ki pa se niso prijele tako, kakor so upali, zato se sedaj očitno vračajo k neprimerno bolj razširjenim karticam SD.

FinePix A610 je po drugih tehničnih lastnostih skromen fotoaparat. Poudarek je na preprosti rabi in ročnih nastavitev je še malo manj kakor pri večini podobnih fotoaparatov, saj ne moremo izbirati načina merjenja svetlobe. Med 14 tematskimi avtomatikami najdemo vse najpogosteje uporabljane.

Med preizkušanjem se je A610 izkazal povprečno. Nekaj težav ima pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih. Je sicer spodobno odziven, pri hitrem zaporednem slikanju pa nekoliko zaostaja za povprečjem (ki v tem cenovnem razredu že tako ni prav visoko). Zato pa kakovosti fotografij ne moremo ničesar očitati. Barve so, kot je sicer za Fujifilm značilno, zelo dobre, ostrina je ločljivosti primerna, digitalni šum pa tudi pri ISO 400 zelo zmeren.

Pri slikanju z bliskavico in bližinski fotografiji ne odstopa od povprečja, česar za video žal ne moremo reči. Največja ločljivost je samo 320 x 240 pik, med snemanjem zum ne dela, najhuje pa je, da so "pozabili" na zvok.

A610 je namenjen nedeljskim fotografom, ki bi radi na kar se da preprost način prišli do dobrih posnetkov za družinski album. Nekateri modeli v najcenejšem razredu so tehnično sicer nekoliko zmogljivejši, po kakovosti posnetkov pa marsikateri med njimi Fujifilmovega malčka ne dosega.

Fujifilm FinePix A800 za 25 evrov več prinaša 2 megapiki večjo ločljivost, svetlobno malce močnejši objektiv z malenkost bolj širokokotnim delovanjem (36-108 mm), največjo občutljivost ISO 800 ter zvočni video.

Fujifilm FinePix F40fd

Megapike 8,3

Zum 3x (36-108 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica xD in SD

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 310 EUR

Za: Zaznavanje obrazov, kakovost pri višjih občutljivostih, preprosta raba.

Proti: Ni optičnega iskala, ročne nastavitve.

Razred više od serije A je v Fujifilmovem katalogu serija F, v njej pa na najvišjem mestu F40fd. Ne sodi sicer med najmanjše modele, a njegovo lepo zaobljeno kovinsko ohišje brez težav spravimo v skoraj vsak žep. Fd v imenu pomeni zaznavanje obrazov (Face Detection) in F40fd jih zna na posnetku zaznati kar deset. Uporabnost takšnega množičnega prepoznavanja obrazov je sicer nekoliko vprašljiva, ko je na posnetku en sam, pa sodobna tehnologija manj izkušenemu uporabniku pride zelo prav, saj reši marsikatero fotografijo, na kateri bi bil sicer obraz neoster ali napačno osvetljen.

F40fd ima še nekaj zanimivih posebnosti. Z enim pritiskom na sprožilec lahko na primer naredimo dva posnetka, enega z bliskavico in enega brez, kar se v nekaterih primerih izkaže kot zelo priročno in prav tako reši marsikateri sicer neuspeli posnetek.

F40fd je zelo preprosto uporabljati, poudarek pa je na samodejnem delovanju. Uporabniku je na voljo 14 tematskih avtomatik, od katerih lahko dve, ki jih najpogosteje uporabljamo, priredimo vrtljivemu gumbu za izbiro načina delovanja, da so takoj dosegljive. Od ročnih nastavitev so na voljo le osnovne.

Na preizkusu se je F40fd dobro izkazal. Tipalo SuperCCD HR je potrdilo svoj sloves, saj je bila raven digitalnega šuma še pri ISO 800 povsem sprejemljiva. Le čudežev seveda ne smete pričakovati in pri največji občutljivosti ISO 2000 (ki jo vklopimo kot "umirjevalnik" slike) so posledice pretiranega navijanja občutljivosti zelo opazne, čeprav šepa precej sprejemljivejše kakor pri večini drugih modelov.

Optične napake objektiva so opazne le pri največjih povečavah (kakršnih nikoli ne boste odtisnili na papir). Morda se bodo komu fotografije zdele za odtenek premalo osvetljene, a v večini primerov je to koristno, saj poudari barve. F40fd je spodobno odziven, pri hitrem zaporednem fotografiranju pa se ne izkaže najbolje. Pri slikanju z bliskavico, bližinski fotografiji in snemanju videa ne odstopa od povprečja.

FinePix F40fd je precej zmogljiv fotoaparat, namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, ki pa se ne nameravajo poglabljati v skrivnosti fotografske tehnike in raje zaupajo elektroniki. Ta jih pri tem ne bo razočarala. Bolje od tekmecev se izkaže zlasti pri fotografiranju v nekoliko slabših svetlobnih pogojih, kjer pridejo do izraza posebnosti tipala SuperCCD, drugače pa si lahko za podobno ceno omislite tudi nekoliko zmogljivejši fotoaparat.

Fujifilm FinePix Z5fd

Megapike 6,3

Zum 3x (36-108 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica xD

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 280 EUR

Za: Velikost, zaznavanje obrazov, kakovost pri večji občutljivosti, cena.

Proti: Ni optičnega iskala.

Za elegantno tanke fotoaparate v modnih barvah je pri Fujifilmu rezervirana serija Z. Z5fd vklopimo z odmikom pokrova, ki sicer varuje objektiv. Objektiv sodi med periskopske in med delovanjem ne pogleda iz ohišja. Zato pa se, ko fotoaparat držimo z obema rokama, rad znajde pod katerim od prstov leve roke, saj je v povsem zgornjem kotu.

V notranjosti skrbno narejenega kovinskega ohišja je napredna elektronika s podobnimi lastnostmi, kakor jih najdemo pri F40fd. Prepoznavanje obrazov je na primer enako, pa tudi dva zaporedna posnetka z in brez bliskavica zna narediti. Enak je tudi "umirjevalnik" slike, ki poveča občutljivost tipala.

Od posebnosti omenimo infrardečo povezavo, za prenos fotografij (ne pa tudi videa) v prenosni računalnik, telefon ali do ustrezno opremljenega tiskalnika. Z njo je povezana tudi bolj modna kot res koristna tematska avtomatika "blog", namenjena vsem, ki fotografije objavljajo na blogu. Pred prenosom v računalnik fotografijo zmanjša na 640 x 480 pik in s tem uporabniku nekoliko olajša delo.

Tako kakor pri F40 je tudi pri Z5 poudarek na samodejnem delovanju z le osnovnim naborom ročnih nastavitev. Od teh velja omeniti možnost izbire zasičenosti barv (imajo jo tudi drugi Fujifilmovi modeli) in če vam privzeta (standard) ni všeč, vklopite poudarjeno (chrome).

Za razliko od A610 in F40 Z5 uporablja samo pomnilniške kartice xD, s katerimi sicer ni nič narobe, so pa nekoliko dražje od enako zmogljivih SD, pa tudi v prav vsaki trgovini jih ne boste dobili.

Na preizkusu se je Z5 izkazal kot dober predstavnik svojega tankega razreda. Elektronika kljub omejenim možnostim za ročne posege svojo nalogo dobro opravi in velika večina posnetkov je bila pravilno osvetljenih in ostrih. Tipalo SuperCCD se je tudi tokrat izkazalo kot trenutno najboljše za slikanje pri večjih občutljivostih. Digitalni šum je pri ISO 800 še povsem sprejemljiv, pa tudi pri ISO 1600 so posnetki boljši kakor pri tekmecih. Pri manjših občutljivostih so razlike, kolikor jih sploh je, precej manj opazne. Odzivnost in hitrost sta povprečni, podobno pa velja tudi za slikanje z bliskavico, bližinsko fotografijo in video.

Z5 je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki bi radi imeli modno tanek fotoaparat. Ne sodi sicer med najzmogljivejše tovrstne modele, a glede na to, da je kakovost posnetkov dobra in cena razmeroma prijazna, je vsekakor vreden pozornosti morebitnih kupcev.

Fujifilm FinePix S5700

Megapike 7

Elektronsko iskalo

Zum 10x (38-380 mm)

LCD 6,3 cm

4xAA

Kartica xD in SD

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 270 EUR

Za: Zum, ročne nastavitve, cena.

Proti: Ni umirjevalnika slike.

Majhni fotoaparati so sicer priročni, vendar nekoliko zahtevnejši uporabniki pogosto raje s seboj prenašajo nekoliko večji, a zmogljivejši fotoaparat. S5700 je eden najcenejših modelov v razredu fotoaparatov z zmogljivimi zumi. Ima sicer "samo" 10-kratni zum, (večina tekmecev se ponaša z 12-, 15- ali, kot bomo videli v nadaljevanju, celo 18-kratnimi zumi), a resnici na ljubo je teleobjektiv, ki ustreza klasičnemu 380 milimetrskemu, za tako rekoč vse namene več kot dovolj. Doseg na širokokotni strani je bolj problematičen, a tu se bolje izkažejo le redki.

Pogrešali smo umirjevalnik slike, ki bi zaradi zmogljivega zuma prišel še kako prav. S5700 sicer ima Picture Stabilization, a je to le zavajajoče ime za vklop večje občutljivosti tipala. Za povrhu ima, za razliko od drugih Fujifilmovih modelov, navadno tipalo CCD, ki se ne more pohvaliti z boljšim delovanjem pri večji občutljivosti. Procesor, ki skrbi za obdelavo slike, se proti šumu sicer pogumno bori in rezultati so nekoliko boljši od povprečja, a pri ISO 1600 so posnetki kljub temu le pogojno uporabni.

S5700 je namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom in omogoča dober ročni nadzor nad delovanjem. Med preizkušanjem se je solidno izkazal. V slabših svetlobnih pogojih je v teleobjektivnem položaju ostril malenkost dlje, kot bi si želeli, a se s to težavo srečuje večina podobnih fotoaparatov. Pod veliko povečavo smo opazili, da objektiv očitno ni tako oster in optično pravilen, kot pri nekaterih (dražjih) modelih, vendar v resničnem življenju in pri normalnih povečavah s tem ne bi smeli imeti težav. Odzivnost fotoaparata je dobra, največja hitrost slikanja, malce več kot 1 posnetek na sekundo, pa je nekaj slabša kot pri marsikaterem, resda nekoliko dražjem, tekmecu.

Bliskavica je nekoliko zmogljivejša kot pri večini malih fotoaparatov, zelo dobro pa se fotoaparat izkaže tudi pri bližinski fotografiji. Zelo uporaben je S5700 tudi kot videokamera. Med snemanjem deluje ves desetkratni razpon optičnega zuma, proti nemirnim rokam pa se dovolj uspešno bori digitalni umirjevalnik slike.

V primerjavi z nekaterimi drugimi fotoaparati z zmogljivim zumom je S5700 nekoliko skromneje opremljen (pogrešali smo predvsem umirjevalnik slike) in tudi kakovost posnetkov je za odtenek skromnejša (kar opazimo, pa še to komaj, le pri velikih povečavah), ko pa v enačbo vključimo še ugodno ceno, se izkaže, da imamo vseeno opravka z zelo zanimivim fotoaparatom.

Fujifilm FinePix S6500fd

Megapike 6 ,3

Zum 10,7x (28-300 mm)

Elektronsko iskalo

LCD 6,3 cm

4xAA

Kartica xD

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 380 EUR

Za: Objektiv, ročne nastavitve, kakovost posnetkov pri večjih občutljivostih.

Proti: Ni umirjevalnika slike.

V primerjavi s S5700 je S6500fd velika zverina, po obliki in velikosti primerljiva z zrcalno-refleksnimi modeli. Ponaša se z zumom, ki v širokokotnem območju sega do 28 mm, zaradi česar je precej bolj vsestransko uporaben od tistih, ki se začno pri recimo 38 mm. Ne samo oblika, tudi rokovanje je podobno rokovanju z zrcalno-refleksnim fotoaparatom. Zumiramo ročno, z vrtenjem obročka na objektivu, kar je hitrejše in bolj natančno od motornega zumiranja. Elektronsko iskalo je malce temnejše in ima nekaj skromnejšo ločljivostjo, kot bi si želeli (oziroma kot ga imajo nekateri tekmeci).

Vgrajeno je tipalo SuperCCD HR, ki ima za današnje pojme sicer nekoliko skromno ločljivost, a kot smo že nekajkrat omenili, je tudi 6 megapik za večino namenov dovolj, še posebno, ker je kakovost posnetkov zelo dobra.

S6500fd se odlično izkaže pri samodejnem delovanju, kjer manj izkušenim uporabnikom na pomoč priskoči tudi zaznavanje obrazov, zahtevnejši fotografi pa lahko stvari vzamejo v svoje roke, saj ima fotoaparat popoln nabor ročnih nastavitev. Na voljo imamo celo shranjevanje posnetkov v surovem zapisu RAW, kar ni ravno značilnost fotoaparatov v tem cenovnem razredu.

Odzivnost fotoaparata je odlična, hitrost pa bi bila lahko tudi boljša. V sekundi lahko naredimo dobra dva posnetka, a največ tri zapored. Pri osvetljevanju težav nismo opazili, tako kakor pri marsikaterem podobnem fotoaparatu pa smo si včasih zaželeli, da bi malce hitreje izostril oddaljeni motiv. Kakovost posnetkov je tudi po zaslugi zelo dobrega objektiva odlična. Na fotografijah, narejenih z ISO 800, se lepo vidi, da ločljivost ni vse, saj je na njih več podrobnostih kakor pri marsikaterem tekmecu, ki ima 7 ali 8 megapik.

Tudi barve so zelo dobre, podobno kot pri drugih Fujifilmovih modelih pa lahko izbiramo med dvema "okusoma", navadnim in takšnim, ki spominja na Fujijeve diafilme. S6500fd se dobro izkaže tudi pri slikanju z bliskavico in pri bližinski fotografiji, pa tudi v vlogi videokamere je nadpovprečno dober, predvsem zaradi tega, ker lahko med snemanjem zumiramo.

Od pomanjkljivosti moramo omeniti predvsem umirjevalnik slike, ki ga ni, pa bi marsikdaj prišel prav. Škoda je tudi, da niso vgradili še reže za kartice SD. Verjetno se bo komu zdel tudi nekoliko prevelik. Po drugi strani pa so širokokotni doseg objektiva, kakovost posnetkov in razmeroma ugodna cena lastnosti, ki utegnejo tehtnico nagniti na stran Fujifilma.

FujiFilm FinePix S9600

Megapike 9

Zum 10,7x (28-300 mm)

Elektronsko iskalo

LCD 5 cm

4xAA

Kartica xD in CompactFlash

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 490 EUR

Za: Objektiv, ročne nastavitve, kakovost posnetkov pri višjih občutljivostih.

Proti: Ni umirjevalnika slike.

S9600 je še malo večji in težji od S6500fd in če bi ne imel elektronskega iskala, bi sploh ne vedeli, da v rokah nimamo zrcalno-refleksnega fotoaparata. Vgrajen je enak objektiv z zelo uporabnim razponom goriščnih razdalj. Za dobrih 100 evrov višjo ceno je zaslužno predvsem nekoliko večje in zmogljivejše tipalo SuperCCD HR, ki se ponaša z 9 megapikami.

Zaslon LCD je razmeroma majhen, a ima veliko ločljivost in ga lahko poleg tega še nagibamo in tako olajšamo pogled nanj, oziroma preprečimo, da bi nanj svetilo sonce. Elektronsko iskalo je dobro, pri ročnem ostrenju pa si lahko pomagamo tudi s povečanim osrednjim delom slike.

Žal smo zaman iskali tipko, s katero bi vklopili umirjevalnik slike. Povečevanje občutljivosti je namreč le slab nadomestek zanj, ne glede na tipalo, ki se še posebno dobro izkaže pri fotografiranju pri večjih občutljivostih. Sicer pa imamo tako kakor pri S6500fd na voljo popoln nabor ročnih nastavitev. Fotoaparat je zelo odziven, s hitrostjo pa se ne more ravno pohvaliti. V pol minute "rafalnega" slikanja smo naredili 34 posnetkov. Ostrenje je hitro, le motorček, ki premika objektiv, je nekoliko glasen. Svetlomer svoje delo dobro opravi tudi v težjih svetlobnih pogojih in pri slikanju z bliskavico.

Kakovost posnetkov je zelo dobra. Digitalni šum je povsem sprejemljiv tudi pri ISO 800, čeprav morda za odtenek bolj izrazit kot pri S6500fd. Barve so naravne, nekaj drobnih optičnih pomanjkljivosti sicer zelo dobrega objektiva pa opaznih le pri največjih povečavah. Bliskavica je dovolj zmogljiva, pri bližinski fotografiji se motiva lahko s prednjo lečo skoraj dotaknemo, dobro pa se fotoaparat izkaže tudi v vlogi kamere, predvsem zaradi možnosti optičnega zumiranja med snemanjem.

S9600 je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki se spogledujejo z zrcalno-refleksnimi fotoaparati, pa se jim tudi najcenejši zdijo nekoliko predragi. Po kakovost fotografij in v hitrosti delovanja se sicer ne more povsem enakovredno kosati z zrcalno-refleksnimi modeli, se jim pa dovolj približa, da marsikateri uporabnik nikoli ne bo pogrešal boljšega fotoaparata. Pozabiti ne smemo niti na dejstvo, da z zrcalno-refleksnimi fotoaparati ne moremo snemati videa, S9600 pa je lahko tudi precej zmogljiva videokamera. Če bi vgradili še umirjevalnik slike, bi imeli v rokah zmagovalca, tako pa bo verjetno marsikoga premamil "daljši" zum katerega od tekmecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji