Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2006 | Teme: nenehni testi

Fujifilm Finepix F30

Finepix F30 spada med žepne modele digitalnih fotoaparatov, po velikosti se uvršča nekako v sredino teh modelov. Ohišje je kovinsko, z zglajenimi robovi, in omogoča nekoliko slab prijem, še posebej, kadar ga želimo držati z eno roko, saj nima nobene prave nedrseče opore za prste.

F30 se med podobnimi modeli ponaša z izjemno občutljivostjo delovanja tipala CCD. Veliko, če ne kar največ slik se pač posname v slabših svetlobnih razmerah in možnost izogibanja moteči svetlobi bliskavice (ki ima poleg tega še zelo omejen doseg) je pač več kot dobrodošla. Ob rabi polne ločljivosti lahko tako delamo z ISO kar 3200 (pri večini podobnih modelov so višje občutljivosti omejene na rabo manjših ločljivosti). No, če je to velika prednost aparata, so drugo le tehnični podatki. Objektiv aparata ima spremenljivo goriščno razdaljo, ki sega od 36 do 108 milimetrov, če jo pretvorimo v format leica. Svetlobna jakost ob tem sega od 2,8 pri širokem kotu do 5 v tele položaju.

Ostriti zmore objekte, oddaljene najmanj 60 cm, v makro načinu pa le od 5 cm. Fotoaparat sodi v razred 6 megapik, ob čemer je največja ločljivost slike 3024 × 2016 pik; to je slika klasičnega 3 : 2 formata in ne 4 : 3, ki se je uveljavil med digitalnimi fotoaparati. Ker je 3 : 2 nekoliko širši format, naj bi bil za fotografijo primernejši. No, vse druge ločljivosti (tudi 6-milijonska ločljivostjo 2848 × 2136) so v razmerju 4 : 3. Zaslon na hrbtni strani je precej velik. Njegova diagonala meri 63,5 mm, ima 230.000 pik in protiodbojno prevleko. Ob svetlejših dnevih pa bi si vseeno želeli imeti tudi optično iskalo, saj je slika tedaj slabo vidna.

Fotografiramo lahko ob pomoči avtomatike, pri čemer je na voljo tudi kar 15 scenskih nastavitev, ki prilagodijo delovanje le-te specifičnim razmeram fotografiranja (npr. na snegu, plaži, zabavi ...). Zahtevnejšim uporabnikom sta na voljo tudi polsamodejna načina, ko ročno določimo velikost zaslonke ali čas osvetljevanja, popolnega ročnega nastavljanja nima. Kakovost zajemanja je solidna, optika ima zelo malo popačenja, je pa veliko cvetenja, kadar slikamo temne objekte proti močni svetlobi v ozadju. Poleg tega je aparat nagnjen k preosvetljevanju, zaradi česar hitro izgubimo bolj osvetljene detajle slike. Je pa zato toliko bolj uporaben v slabši svetlobi, kjer daje dobre rezultate vse do ISO 800, zadovoljivo pa se obnese tudi pri večjih občutljivostih, čeprav je šum pri teh že kar opazen.

Fujifilm Finepix F30

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6,09 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5; ostrenje 0,6 m-neskončno (4 cm); čas od 1/2000 do 15s; doseg bliskavice do 6,5 m; razpon ISO samodejno, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Prodaja: Image&Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 93.600 tolarjev.

Za: Občutljivost delovanja ISO kar 3200, majhen in kompakten, velik zaslon LCD.

Proti: Težave s cvetenjem, nagnjenost k preosvetljevanju, le polsamodejni ročni načini, nima optičnega kukala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji