Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Fujifilm Finepix A330 in A340

Z modeloma A330 in A340 so v Fujifilmu obnovili svojo serijo manj zmogljivih fotoaparatov, namenjenih preprosti fotografiji. Preprosta je tudi zasnova fotoaparatov, saj je uporabnik pri možnostih vplivanja na fotografijo zelo omejen. Lahko bi tudi rekli, da aparata nimata nič "odvečnega", kar bi lahko neveščega uporabnika motilo. O tem priča tudi zasnova ohišja. Vključimo ju tako, da ploščico, ki ščiti objektiv, potisnemo vstran. Ploščica je dokaj trdno zasidrana in se v obeh skrajnih položajih zaskoči, kljub temu pa ni priporočljivo nositi aparata v žepu, saj se pri teh zasnovah lahko zgodi, da ploščico premaknemo in poškodujemo objektiv. Tipk je malo, na vrhu je zgolj sprožilec, tipke za upravljanje menujev in zumiranje pa so nameščene na hrbtni strani. Tam je tudi majhen zaslon LCD, ki je za optimalno delo (da bi videli, kdaj je slika zares ostra) že kar premajhen, pa tudi ločljivost 60.000 pik je slabša kot pri večini konkurentov tega razreda; je pa slika stabilna in dokaj vidna tudi v neposredni svetlobi. Brez uporabe menujev (s pomočjo smernih tipk levo/desno ob tipki za zumiranje) lahko vključimo vgrajeno bliskavico (ki ima doseg do 5 metrov) ter makro. Tudi menuji ponujajo le malo nastavitev. Če namesto popolnoma samodejnega načina delovanja izberemo način "m", ki dovoljuje tudi še nekaj nastavljanja, dobimo namreč le še možnost nastavljanja kompenzacije osvetlitve ter izbire temperature bele, ki jo lahko izberemo izmed sedmih prednastavitev, medtem ko zajema z bele predloge ne pozna. Zanimivo, da aparat ne ponuja prav nobenega spreminjanja občutljivosti delovanja tipala, ta ves čas deluje z ISO 100. Pri padcu svetlobne jakosti v tele položaju na 4,8 (pri širokem je svetlobna občutljivost 2,8) to pomeni že kar daljše čase. Razpon časa, ki ga izračuna avtomatika, je sicer med 1/2000 in 2 sekundama. Imata pa oba modela tudi štiri scenske nastavitve, ki prilagodijo delovanje elektronike določenim razmeram; med njimi najdemo portretno, panoramsko, športno in nočno fotografijo. Optični zum je trikraten, ustreza pa ekvivalentu leica med 38 in 114 milimetri. In povejmo še, kaj je pravzaprav razlika med obema modeloma: A330 ponuja največjo ločljivost 2016 × 1512 (3,2 milijona pik), A340 pa 2272 × 1704 pik (4 milijonov pik).

Kar zadeva kakovost fotografij, lahko zapišemo, da je ta za svoj namen več kot zadovoljiva. Barve so vsaj v normalni svetlobi precej točne, pohvaliti velja tudi precejšnjo neobčutljivost aparata za "cvetenje", ki bi bil posledica "prelivanja" elektronov med sosednjimi svetlobnimi elementi ob slikanju temnih objektov pred zelo svetlim ozadjem. Je pa bolj povprečna dinamika, kar vpliva na vidnost barvnih podrobnosti - vendar bodo to opazili le zahtevnejši uporabniki, tem pa aparata niti nista namenjena. V bolj kompleksni svetlobi je raba aparatov (po pričakovanju) veliko bolj omejena, rezultati pa slabši; tudi samodejno prilagajanje bele v takih razmerah odpove, treba pa je uporabljati tudi daljše čase osvetljevanja.

Fujifilm Finepix A330

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (10-60 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; doseg bliskavice do 5 m; ISO 100.

Cena: 47.990 tolarjev.

Prodaja: Image & Information, www.fujifilm-slovenia.com, (01) 586 46 60.

Za: Preprosta raba, dovolj dobra kakovost fotografije.

Proti: Zelo malo nastavitev, le občutljivost ISO 100.

Fujifilm Finepix A340

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (10-60 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; doseg bliskavice do 5 m; ISO 100.

Cena: 62.690 tolarjev.

Prodaja: Image & Information, www.fujifilm-slovenia.com, (01) 586 46 60.

Za: Preprosta raba, dovolj dobra kakovost fotografije.

Proti: Zelo malo nastavitev, le občutljivost ISO 100.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji