Objavljeno: 13.7.2005 19:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: nenehni testi

Fujifilm Finepix 601 Zoom

Tipala SuperCCD, na katere stavijo pri Fujifilmu, so stalnica v njihovih boljših modelih serije FinePix. Model 601 Zoom je naslednik modela 6800 Zoom, ki smo ga predstavili v januarski številki. Izboljšav je razmeroma malo, nekoliko so izpopolnili ohišje, ki je zdaj malo manjše, ima mehkejše linije, hrbtna stran pa je preglednejša kakor pri predhodniku in tipke bolje razporejene. Še vedno pa je ohišje oblikovano tako, da je treba veliko preprijemanja, kadar želimo kaj nastavljati, zumirati sliko in podobno. Sicer omogoča naprava zanesljivo samodejno nastavljanje, pa tudi povsem ročni nadzor številnih nastavitev. Najboljša tehnična lastnost je izboljšano tipalo Super CCD tretjega rodu, ki je doživelo izboljšave predvsem pri večji občutljivosti za svetlobo ob manjši občutljivosti za šum. Tipala Super CCD uporabljajo le pri Fujifilmu, njihova posebnost pa je osemkotna oblika svetlobnih elementov, ki omogoča, da se vrste med seboj prekrivajo. To omogoča kombinacijo med strojnim in programskim povečevanjem slik, ki naj bi bilo boljše od zgolj programskega, čeprav naše izkušnje kažejo, da so ta tipala boljša le pri intenzivnosti zajetih barv (ker prekrivajo večji del površine kakor kvadratna), algoritmi za povečevanje v resnejših programih pa kljub temu dosegajo boljše rezultate.

Finepix 601 Zoom ima tudi nekoliko drugačen objektiv. Ta ima malo večjo goriščno razdaljo, a tudi slabšo svetlobno jakost pri največji povečavi (objektiv ima goriščno razdaljo od 36 do 108 milimetrov v klasični fotografiji). S tem se nekoliko izgubi tudi boljša občutljivost novega tipala Super CCD, a je ta tako ali tako uporabna zgolj pri ločljivosti 1280 × 960, ki niti ne zadostuje za razvijanje na papir. Pri tej je namreč občutljivost ISO lahko kar 1600 ASA, pri boljših ločljivostih pa ne presega 400 ASA, kar je enako kakor pri predhodniku. Res pa je, da je na slikah občutno manj šuma, pa tudi barve so zdaj še nekoliko boljše - predvsem barvne podrobnosti zajema odlično. Priložena 16-megabajtna pomnilniška kartica Smart Media pa ni pretirano velika - pri največji ločljivost (2832 × 2128 pik) lahko nanjo spravimo 13 slik z normalno stopnjo stiskanja, boljša kakovost zadostuje za šest posnetkov.

Kakor rečeno, kakovost slik je zelo dobra, predvsem kar zadeva barve, a tudi ta Finepix je tako kakor predhodniki zelo občutljiv za barvni šum, na ostrih kontrastnih prehodih so slike zelo zmehčane, nastajajo sence, ostrina je slaba, enobarvne površine so neenakomerne in podobno. Zato menimo, da je Finepix 601 sicer dober aparat, vendar bi vseeno pričakovali nekoliko več izboljšav glede na predhodnika, konkurenca namreč v tem trenutku ponuja po tej ceni predvsem boljšo kakovost slik.

Fujifilm Finepix 601 Zoom

Razred: Zmogljivi (ročni nadzor, solidna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,1 milijona pik.

Skupna ocena: 7,78.

Tehnične lastnosti: objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (20-60 cm makro); čas od 1/2000 do 3 s; doseg bliskavice 0,3 do 3 m; razpon ISO: 100, 200, 400 (800 ali 1600 pri ločljivosti 1600 × 1200).

Cena: 189.300 tolarjev.

Prodaja: Image&Information, (01) 586 46 60, www.fujifilm-slovenia.com.

Za: Majhne mere, ločljivost, intenzivnost barv.

Proti: Nerodna oblika, veliko napak na slikah, popačenje pri širokem kotu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji