Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Finski Redmond

Nokia je zdaj že nekaj časa v popolnem lastništvu Microsofta in Lumia 930 je eden prvih telefonov, ki je nastal pod isto streho. Zaenkrat je na napravi še vedno mogoče videti napis Nokia in finski vpliv ne izginja.

Lumio 930  žene najnovejša različica operacijskega sistema Windows Phone in takoj sta opazni dve novi funkcionalnosti. Mobilna Okna 8.1 prinašajo obvestilno središče in digitalno pomočnico Cortano, ki je dobila ime po istoimenskem liku iz Microsoftove igre Halo. Prva pridobitev je za Slovence veliko bolj uporabna, Cortana pa je, tako kot vsi drugi digitalni pomočniki, uporabna le v angleščini.

Obvestilni center je tako osrednja pridobitev, ki Windows Phone pripelje bliže konkurenčnima iOSu in Androidu. Gre za sistem pregledovanja obvestil, ki ga je začel uporabljati Android in ga nato povzel še iOS. Z vrha zgornje stranice zaslona s prstom čez trenutno vsebino potegnemo “roleto”, na kateri so zbrana vsa obvestila. Tam najdemo še gumb za vklop iskanja omrežja WiFi, ki je bil prej teže dostopen, oziroma smo morali zanj ustvariti posebno bližnjico. Prav Microsoftove žive ploščice so očitno izgubile na pomenu, saj so bila moderna mobilna Okna od samega začetka narejena tako, da nismo potrebovali posebnih obvestil. Na domačem zaslonu so jih namreč kazale prav žive ploščice. Zdaj so te privzeto nastavljene na najmanjšo in srednjo velikosti in je v največji različici postavljena le tista za fotografije. Seveda si lahko vse sami priredimo, a dejstvo je, da domači zaslon deluje bolj podoben seznamu aplikacij v iOSu in Androidu.

Strojno je Lumia 930 impresiven kos opreme, saj sta 2,2 GHz štirijedrni procesor in dva gigabajta pomnilnika več kot dovolj za hitro in tekočo izkušnjo. Microsoftov operacijski sistem je že tako najprijaznejši do starejše strojne opreme, tako da ni presenečenje, da na hitrem čipovju deluje brez težav. Tako kot pri vseh Lumiah je tudi pri modelu 930 treba izpostaviti fotoaparat, ki ga je v povezavi z aplikacijo Nokia camera užitek uporabljati.

Še največje razočaranje je sama oblika naprave, ki se je glede na predhodnico nekoliko povečala in odebelila. Tega pri telefonih najvišjega razreda nismo vajeni in v roko sede slabše kot Lumia 925.

Microsoftu je mobilna Okna končno uspelo pripeljati do točke, ko lahko konkurirajo preostalima operacijskima sistemoma. Sicer aplikacij še vedno ni dosti, a če potrebujete le tiste največje (Facebook, Instagram, Twitter), je Lumia 930 odličen telefon.

Nokia Lumia 930

Cena: Pri Simobilu od 10 EUR na mesec naprej. Pri mobitelu od 10 EUR na mesec naprej. 650 EUR brez vezave.

✓    Obvestilni center, izdelava.

✗    Ekosistem še vedno zaostaja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji