Objavljeno: 12.7.2007 02:17 | Avtor: Igor Harb | Monitor Junij 2007

Estetski blackberry

Kot zvest uporabnik BlackBerryja 8700 moram njegovo okorno obliko redno zagovarjati pred kolegi z manjšimi in bolj estetsko oblikovanimi "klasičnimi" mobilnimi telefoni. A ob prvem stiku z nadgradnjo, BlackBerryjem 8800v Monza, sem lahko obrambo (robustnost, uporabnost storitve in prednost alfanumerične tipkovnice) zelo skrajšal.

BlackBerry 8800 Monza je sicer ravno toliko dolg in širok kot model 8700, vendar pa je tanjši in v črno-srebrni kombinaciji preprosto estetski. Še zmeraj je treba zagovarjati njegovo velikost, vendar tipkovnica in velik zaslon ta argument hitro odpravita.

Vendar pa oblika ni edina novost v BlackBerryju 8800 Monza. Kar zadeva strojno opremo, je zaslon veliko bolj kakovosten (sicer še vedno ločljivosti 320 × 240 pik s 65.000 barvami), krmiljenje prek kroglice (in ne več koleščka ob strani), podporo predvajanju večpredstavnih vsebin (MP3, AAC, WMA, MPEG-4), sprejemnik GPS, Bluetooth 2.0 in izdatno zmogljivejši akumulator. Medtem ko je model 8700 brez napajanja zdržal od dva do tri dni, zmore Monza ves teden. Kljub temu naprava ni opazno težja.

Vendar pa je opazno tudi tisto, kar napravi manjka - podpora UMTS in WLAN. Resda ponuja EDGE povsem zadovoljivo hitrost prenosa podatkov za dostop do elektronske pošte (in v času pisanja sta že oba operaterja dosegla odlično pokritost s signalom EDGE), vendar pa ne omogoča hkratne podatkovne in govorne povezave, niti spodobnega dostopa do videa in podobnih vsebin. A glede na to, da je aparat namenjen predvsem poslovnim uporabnikom in da odsotnost UMTS in WLAN pripomore k prej omenjenemu izdatnemu delovanju akumulatorja, ta odločitev izdelovalca kljub temu prinaša bistveno več plusov kot minusov. Hkrati je treba upoštevati to, da je Research In Motion, ki izdeluje naprave BlackBerry, kanadsko podjetje in Severna Amerika niti približno ne dosega standardov pokritosti s signalom UMTS, ki smo jih vajeni iz Evrope.

Kot rečeno, spremenjen je način upravljanja naprave, saj imamo namesto trismernega (gor/dol/klik) koleščka ob strani zdaj na prednji strani naprave kroglico (podobno kot v modelu BlackBerry 8100 Pearl). Ta sicer ni tako natančna kot kolešček, vendar pa omogoča premikanje v vse smeri, in to hitreje. Občutljivost kroglice je mogoče nastaviti, vendar pa je določena stopnja v nekaterih programih lahko prehitra, v drugih pa prepočasna. Kroglica se razlikuje od koleščka tudi po tem, da je pritisk nanjo potrditev, do dodatnega menuja pa pridemo s pritiskom na tipko "blackberry", ki je levo od kroglice (desno je tipka za nazaj).

Nekoliko je spremenjen tudi uporabniški vmesnik, predvsem z dodatnim pozdravnim oknom, ki nam ponuja najpogosteje uporabljane funkcije, lahko pa si omislimo tudi (za konkurenco) klasični vstopni zaslon, na katerem vidimo, koliko imamo neprebranih sporočil, ali nas čaka kak sestanek itd. Klasični uporabniški vmesnik pa je zdaj en korak globlje v hierarhiji.

Izboljšana povezava Bluetooth 2.0 je nekoliko hitrejša in bolj zanesljiva, saj starejših BlackBerryjev ni bilo mogoče povezati z nekaterimi Toshibinimi vmesniki Bluetooth, žal pa ne vključuje protokola A2DP za prenos stereo glasbe. Tudi priložene slušalke so samo za klice, je pa mogoče v napravo priključiti tudi običajne slušalke za poslušanje glasbe. V tem primeru izgubimo možnost prostoročnega opravljanja klicev. V Sloveniji trenutno ni mogoče kupiti originalnega stereo kompleta za prostoročno telefoniranje za Monzo, na eBayju pa smo jih našli po 9 dolarjev. Velja opozoriti, da tudi Monza ne more služiti kot modem, se pravi, da se prek nje ne moremo z računalnikom povezati v internet (to sicer velja za vse Blackberryije). Lahko pa ga uporabimo za pošiljanje datotek. Naprava sedaj omogoča preprost prenos datotek iz računalnika v pomnilnik aparata ali na pomnilniško kartico, te pa lahko dodamo elektronski pošti kot priponke. Prav tako lahko večpredstavne datoteke v priponkah shranimo na "disk" in kasneje odpremo v drugih programih.

Vmesnik GPS je SiRFstar III-LT in deluje odlično. Preizkusili smo ga s Si.mobilovo storitvijo Si.navigator, vendar pa naprava podpira tudi brezplačne BlackBerry Maps in Google Maps, pri katerih pa ni možnosti usmerjanja.

In seveda, BlackBerry 8800 Monza podpira storitev BlackBerry, torej potisno elektronsko pošto. O tem smo že veliko pisali in, preprosto povedano, tudi na Monzi vse deluje odlično. Edina opazna razlika je v tem, da zdaj lahko poštne predale za različne naslove prikaže v posameznih mapah (prav tako sporočila SMS in MMS), kar je uporabno, če imamo na napravi hkrati zasebne in službene račune elektronske pošte (in po možnosti še kakšnega z veliko nezaželene elektronske pošte).

BlackBerry 8800v Monza smo dobili na preizkus od Si.mobil - Vodafone, medtem ko ga v Mobitelu načrtujejo, da ga bodo ponudili za prodajo v kratkem. Pri Si.mobil - Vodafone je treba za Monzo odšteti 200 oziroma 220 evrov (odvisno od izbranega paketa), to je le 50 evrov več kot za model 8700v.

BlackBerry 8800v Monza

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BlackBerry OS.

Procesor: Intel XScale, 312 MHz.

Pomnilnik: 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz (EDGE).

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: Research In Motion, www.blackberry.com.

Cena: 200 oziroma 220 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobil - Vodafone.

Za: Zmogljivost akumulatorja, GPS, oblika, kroglica, večpredstavnost.

Proti: Ni UMTS, ni podpore stereo zvoku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji