Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2017

Epson WorkForce Pro WF-C869R

Epsonov novi WorkForce Pro WF-C869R je na prvi pogled videti kot zmogljiv laserski tiskalnik za nekoliko večje pisarne. A v resnici je brizgalni tiskalnik, namenjen poslovnim uporabnikom – gre torej za brizgalno alternativo večopravilnim laserskim modelom.

To sicer ni prvi tak Epsonov tiskalnik, ki se je znašel na naših preizkusih. Že pred časom smo namreč preizkusili njihov manjši model, Workforce Pro WF-5110DW, v prodajni paleti imajo kar nekaj podobnih naprav. Tokrat preizkušeni WF-C869R pa sega proti vrhu tako cenovne kot zmogljivostne ponudbe. Tiskalnika sicer ni v prosti prodaji, prodaja se neposredno prek določenih partnerjev – glede na velikost kartuš oziroma cene izpisa sumimo, da se bo pogosto znašel v podjetjih, ki tiskalnike ponujajo v najem.

Gre torej za razmeroma veliko napravo, saj ponuja poleg tiska tudi optično branje, kopiranje in faksiranje, na vrhu je tudi podajalnik za optični bralnik. Naprava podpira tisk, optično branje in kopiranje do velikosti A3. Pri tem je pohvalno, da podpira samodejno tiskanje na obe strani in tudi samodejno dvostransko optično branje (seveda pri uporabi omenjenega samodejnega podajalnika). Tiskalnik zavzame kar veliko prostora, jasno tiska tudi na papir A3. Na sprednji strani je tudi velik petpalčni barvni zaslon, občutljiv za dotik.

Podajalnik sprejme do 50 listov, to je nekako standard pri teh napravah. Spodaj sta dva predala, večji sprejme 500 listov, manjši pa 250. Na zadnji strani je še ločen podajalnik, nanj lahko naložimo do 85 listov. Skupna vhodna zmogljivost za papir je zelo dobra, kot je pri poslovnih modelih v navadi, pa jo lahko tudi razširimo. Konkretno lahko dokupimo še dva dodatna predala, vsak od njiju drži še 500 listov, torej se skupna zmogljivost zveča na 1835 listov. K temu lahko dodamo še manjše stojalo, in tiskalnik postane povsem samostoječ.

Te naprave vedno ponujajo kar veliko možnosti priklopa - poleg navadnega vmesnika USB (3.0, kar je pri tiskalnikih še vedno redkost) ima vgrajeno tudi klasično omrežno povezavo. Zraven pa je tudi brezžična omrežna povezava. Tiskalnik lahko povežemo v obstoječe brezžično omrežje, lahko pa se nanj priklopimo neposredno, torej deluje kot dostopna točka. Pri tem podpira tudi vse priljubljene standarde za tisk z mobilnih naprav, tudi z Applovim AirPrintom in Googlovim Cloud Printom, ponujajo pa tudi lastni aplikaciji Epson iPrint in Epson Remote Print. Med podprtimi operacijskimi sistemi najdemo celo še Windows XP in Windows Server 2003 (seveda poleg vseh novejših). Dodana je tudi podpora jeziku postscript, čeprav je to danes manj pomembno kot nekoč.

Največja zanimivost te naprave so kartuše oziroma črnilo. Namesto klasičnih, plastičnih kartuš ali stekleničk imamo tu posebne vrečke, ki jih vstavimo pod pokrov na strani tiskalnika. Na voljo so v dveh velikostih, manjše z oznako T973 in večje z oznako T974. Po uradnih podatkih so prve zmožne 22.500 izpisov (črna, 22.000 izpisov pri vsake izmed treh barv), druge pa kar 86.000 (oziroma 84.000 pri vsaki izmed treh barvnih). Sploh druga številka je res neverjetna, saj presega tudi vrednosti najzmogljivejših laserskih modelov, kjer smo vajeni številk, okoli deset tisoč izpisov.

Pri tem je jasno, da bo cena izpisa zelo nizka, so pa te vrečke cenovno postavljene tako, da je razlika pri ceni izpisa med manjšimi in večjimi skoraj neopazna. Manjša vrečka črne barve stane 110 evrov, večja pa 421 evrov. Cena črno-belega izpisa je tako približno pol centa na stran. Barve so dražje, manjša vrečka stane 129 evrov, večja pa 735 evrov, a jih v pisarniških okoljih tudi manj porabimo. Po ceni izpisa se ta tiskalnik torej brez težav primerja z zmogljivimi pisarniškimi laserskimi modeli. Pri tem pa ima tudi prednost pri porabi energije, saj je poraba tu pri tisku do okoli 40 W, to je manj od katerihkoli laserskih tiskalnikov. Večji, hitrejši laserji namreč mimogrede pridejo tudi do 1 kW (seveda le ob konicah, a vendarle).

Hitrosti izpisa so kljub vsemu malenkost nižje kot pri primerljivih laserskih tiskalnikih. Pri Epsonu obljubljajo 24 strani na minuto (tako pri barvnem kot pri črno-belem izpisu) in 16 strani na minuto pri uporabi samodejnega tiskanja na obe strani. Te številke smo v grobem potrdili tudi na našem preizkusu. Če imamo večjo prekritost (recimo kakšno fotografijo ali bolj zapolnjeno grafiko velikosti A4), se sicer pozna, da je v rabi črnilo, saj je papir sprva nekoliko vlažen. Hitro se posuši, a kljub vsemu velja omeniti. V primerjavi z laserskimi modeli je tiskalnik razmeroma tih, je pa največja priporočena mesečna zmogljivost razmeroma nizka, le 75.000 izpisov. Pri pisarniških laserjih smo namreč vajeni občutno večjih številk (tudi po 200.000).

Epsonov WorkForce Pro WF-C869R je zelo zanimiv poslovni tiskalnik, ki predstavlja samosvojo alternativo klasičnim laserskim tiskalnikom. Ponuja cenovno ugoden izpis pri odlični kakovosti barvnega tiska (sploh pri fotografijah), veliko funkcij in možnosti. Edina resna pomanjkljivost je razmeroma visoka cena, saj preizkušeni model stane 3250 evrov.

Epson WorkForce Pro WF-C869R

Kaj: Brizgalnik piezo.

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost in enostavnost: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.

Cena: 1000 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 2,6 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Cena izpisa, opremljenost.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji