Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R285

Samostojnih brizgalnih tiskalnikov, namenjenih tiskanju fotografij, je zlasti zaradi večopravilnih naprav vedno manj. Epsonov model Stylus Photo R285 meri na začetnike v digitalni fotografiji, ki iščejo ugodno rešitev za domače tiskanje fotografij velikosti do A4. Za kakovost tiska skrbi šest samostojnih kartuš, poleg standardnih CMYK (cyan, magenta, rumena in črna), pa še svetla cyan in svetla magenta.

Vsaj kar zadeva kakovost tiska, lahko potrdimo, da so se zelo potrudili. Predvsem na svetlečem papirju se tiskalnik zelo dobro odnese. Barve so odlične, pravilne in ravno prav žive. Tudi prehodi so večinoma dobri, čeprav opazimo nekaj malo rastra, v sivine tiskalnik rad vleče tudi nekaj barv. Podrobnosti so solidne, vsaj v primerjavi z drugimi toplotnimi brizgalniki. Slabše se obnese pri tisku besedila, kjer že s prostim očesom opazimo nekaj nazobčenja pri črkah, najhitrejša nastavitev pa je le pogojno uporabna. Pri navadnem papirju se tudi sicer odnese slabše, saj je kar nekaj razlivanja (zaradi tega pa so prehodi malo lepši).

Tiskalnik sicer ni namenjen podiranju hitrostnih rekordov, čeprav naj bi uradno znal tiskati pri (povsem nerealnih) 37 strani na minuto. Po naših meritvah bi pri nastavitvi "draft" prišel do približno petnajst strani na minuto, pri navadni hitrosti pa štiri strani na minuto. Za pet strani navadnega besedila je tako potreboval minuto in 25 sekund, pri najvišji hitrosti pa (kljub vsemu dobrih) 22 sekund. Barvni tisk je tudi razmeroma hiter, devet strani dolgo poslovno poročilo (z barvnimi grafikoni) je natisnil v času 2:07. Tudi pri grafiki je še kar hiter, celostransko vektorsko sliko je na navaden papir natisnil v dobri minuti, pri svetlečem papirju pa se stvari seveda upočasnijo. Pri vektorski sliki je tako potreboval štiri minute in šest sekund, pri bitni pa še osem sekund več. Fotografijo najbolj tipične velikosti 10 x 15 cm natisne v minuti in 42 sekundah, seveda na svetleč papir (na navadni papir pa v 25 sekundah).

Naprava fizično ne izstopa, narejena je pretežno iz črne plastike. Ni niti majhna niti velika; ker je edini priključek USB, bo svoje mesto po vsej verjetnosti našla kar na pisalni mizi. Tudi sicer ni posebno bogato opremljena, za tisk na obe strani bomo morali sami obračati papir, prav tako bomo morali tiskalniku sami povedati, kakšen papir smo vstavili vanj. Je pa zato cena Stylusa kar ugodna, 115 evrov. Cena besedilne strani je sicer razmeroma ugodna (9 centov na stran), pri fotografijah pa bo ceneje, če jih nesemo razviti drugam, saj znese tiskanje fotografije velikosti 10 x 15 celih 33 centov. Cena ne upošteva papirja.

Epson Stylus Photo R285

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost: 9.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 115,50 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene fotografije: 33 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena tiskalnika, kakovost tiska na svetleč papir.

Proti: Cena natisnjene fotografije, kakovost tiska na navadni papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji