Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus D120

Epson brizgalni tiskalnik Stylus D120 trži kot alternativo majhnim laserskim tiskalnikom, namenjenim predvsem domačim uporabnikom in majhnim pisarnam (mimogrede, s takimi primerjavami so bili glasni že pred leti, s starejšimi modeli Sytlus). Tiskanje naj bi bilo hitro in kakovostno, hkrati pa cenovno primerljivo z laserskim izpisom. Tiskalnik je sicer elegantno oblikovan in narejen iz kakovostne črne plastike, na sprednjem delu najdemo le tri tipke (za vklop, menjavo kartuš in prekinitev tiskanja). Tiskalnik je razmeroma lahek (3,9 kilograma), predvsem pa zelo nizek. Na voljo imamo le priklop prek USB, kar je za domače tiskalnike povsem običajno.

Vtis močno skazi glasnost tiska, a zanimivo le pri tiskanju besedila. Tu so očitno merili predvsem na samo hitrost, in to jim je za ceno glasnega delovanja tudi uspelo. Pet strani besedila natisne v sedemintridesetih sekundah, v najhitrejšem (tako imenovanem "draft") načinu pa v le enaindvajsetih sekundah, kar je najboljši dosežek v tem rangu. Hitrost pri tiskanju grafike je bolj povprečna. Vektorska slika se natisne v dveh minutah in petintridesetih sekundah, pri uporabi svetlečega papirja pa se čas več kot podvoji (pet minut in štiriinštirideset sekund). Bitna slika se pri najvišji kakovosti natisne na svetleč papir v povprečnem času 5 minut in 39 sekund. Navadno fotografijo (10 × 15 cm) natisne pri najboljši kakovosti na svetleč papir v dveh minutah in enajstih sekundah.

Kakovost tiska sicer ni nič posebnega. Besedilo je povprečno, torej ne doseže kakovosti besedila laserskih tiskalnikov, je pa povsem sprejemljivo. Tisk na svetleči papir je zelo dober, z dobrimi prehodi in solidnimi barvami. Le pri podrobnostih na naši preizkusni vektorski sliki, torej pri tankih črnih črtah, smo opazili, da po nepotrebnem uporablja tudi barve. Slišati je bilo pripombo, da je to videti kot sneženje na kakem starem televizorju.

Z nizko ceno kartuš je Epsonu uspelo znižati tudi ceno posameznega izpisa. Tako bomo za črno-belo stran odšteli šest centov, za barvno pa osemnajst centov. Skupaj je to najcenejši izpis v skupini barvnih brizgalnikov. Zanimivo je tudi to, da uporablja dve črni kartuši, ki pa sta povsem enaki in služita le podaljševanju časa med menjavanjem kartuš. Cenovno je tiskalnik med cenejšimi, hkrati pa tudi primerljiv z majhnimi črno-belimi laserskimi tiskalniki. Njegov največji adut v primerjavi s slednjimi je vsekakor kakovost barvnega tiska (oziroma to, da sploh lahko tiskamo v barvah), a laserji imajo še vedno prednost cenejšega izpisa (pri čemer se cene posameznih strani gibljejo od enega do treh centov).

Epson Stylus D120

Kaj: Piezo brizgalnik.

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (štiribarvni).

Cena: 115,20 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 6 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 18 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena tiska.

Proti: Glasnost, podrobnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji