Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus C86

Epsonovi tiskalniki serije Stylus C8x so bili ob predstavitvi deležni precejšnje pozornosti, saj so napovedovali hitrost in kakovost tiskanja, ki naj bi ob zid spravila tudi laserske tiskalnike. Prvi tak tiskalnik je bil C80, kasneje so ga nadgradili na C82, nato C84, sedaj pa smo pod roke dobili C86. Take evolucijske nadgradnje ponavadi prinesejo nekoliko višjo hitrost tiskanja, ostale značilnosti pa ostanejo enake, v primeru serije C8x pa se je zgodila še sprememba tipa barvila, ki je sedaj suspenzijsko. Tokrat pa smo bili kar presenečeni, ko najnovejšemu modelu C86 nismo mogli najti prav nobene prednosti v primerjavi s predhodnikom - C84. Tiskalnika sta enako hitra, vsebujeta enake glave in kartuše, glede na testne izpise, ki smo jih natisnili, pa je tudi kakovost tiska popolnoma enaka. Lahko bi torej rekli, da je razlika le v oznaki. Vendar bi s tem vendarle spregledali bistveno razliko - C86 je skoraj pol cenejši kot C84. Pri Epsonu (ali morda distributerju?) so očitno spoznali, da se brizgalniki s ceno nad 40.000 tolarjev ne prodajajo prav dobro in so ceno drastično znižali. Naj vseeno na hitro ponovimo glavne odlike "novega" tiskalnika. C86 ima ločene barvilne kartuše, ki so napolnjene s suspenzijskim barvilom (Epson ga imenuje Durabrite). Slednje se odlikuje z dobro trajnostjo odtisa in dobro kakovostjo tiska na navadnem papirju, vendar so barve (predvsem rdeča) zato vendarle nekoliko blede (čeprav je Epson na tem področju naredil velik kakovostni korak). Fotografije na navadnem papirju so boljše kot pri konkurenci, medtem ko bi bila kakovost besedila lahko boljša. Je pa zato tiskanje besedila dokaj hitro, saj tiskalnik v enem prehodu natisne 2 cm širok pas. Žal besedila ne tiska obojesmerno, kar bi tiskanje še pohitrilo. Kakovost fotografije na svetlečem papirju je dobra (tiska lahko do roba, tudi na papir A4), vendar je raster precej bolj viden kot pri konkurenci. In to kljub temu, da je tako tiskanje v najboljši kakovosti dokaj počasno - za fotografijo velikosti 10 × 15 cm potrebuje skoraj tri minute.

Epson Stylus C86

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 4.

Cena: 4.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 36 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 79 tolarjev.

Cena: 26.460 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo hitro tiskanje besedila, ločene barvne kartuše.

Proti: Kakovost tiska na navaden papir bi lahko bila boljša, nekoliko premalo žive barve na fotografijah (predvsem rdeča).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji