Objavljeno: 27.2.2007 03:04 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2007 | Teme: nenehni testi

Epson R3800 PRO

Na naše lestvice sicer ne uvrščamo tiskalnikov, ki so namenjeni polprofesionalni rabi, vendar tu in tam kak tak model kljub temu temeljito preizkusimo. Tokrat smo se pozabavali z Epsonovim R3800 PRO, ki je namenjen oblikovalcem, studiem DTP in profesionalnim fotografom.

Tiskalnik lahko tiska na formate do vštevši A2+. To nam že nekako da vedeti, da R3800 PRO v širino meri približno za tri navadne tiskalnike. Odlagalni pladenj je tiskanju primerno velikanski, vendar se zelo lepo in lahko zloži v tiskalnik, tako da ob neuporabi ne zaseda nepotrebnega prostora.

R3800 je posebnež, saj uporablja kar devet ločenih barvnih kartuš. Od tega so kar štiri (foto črna, mat črna, svetlo črna in zelo svetlo črna) namenjene sivinskim odtenkom, preostalih pet pa barvnim. Kartuše z barvili skorajda orjaških razsežnosti se vstavijo v sprednji del tiskalnika, ta pa poskrbi, da z njimi napolni tiskalno glavo. Včasih je zato pred tiskanjem treba nekoliko počakati, da se tiskalna glava oskrbi z zadostno količino barvila. Seveda se med čakanjem na kar precej velikem zaslonu LCD izpisuje indikator poteka, tako da lahko približno ocenimo, koliko časa bomo še čakali.

Nasploh je uporabniški vmesnik na sami napravi zelo uporaben in pregleden in nam prikazuje vse potrebne informacije o delovanju naprave, omogoča pa tudi spreminjati razne nastavitve. Vsekakor je dobrodošla omrežna nastavitev, saj je R3800 PRO opremljen tudi z omrežnim vmesnikom.

Tiskalna glava premore največjo ločljivost 2880 x 1440 pik na palec in to je v primerjavi z navadnimi osebnimi tiskalniki razmeroma malo. Tako bi lahko ostro oko opazilo nekoliko viden raster, vendar je pri velikosti A2 ta podatek povsem zanemarljiv. Barvni prelivi pri natisnjeni vektorski sliki so dokaj mehki, barve pa po pričakovanjih pravilne. Gonilniki ponujajo zelo pestro izbiro posebnega papirja za ta tiskalnik, a ga je na žalost v Sloveniji zaradi premajhnega povpraševanja zelo težko dobiti. Tako smo tiskali na navaden svetleči papir velikosti A2, ki smo ga dobili od uvoznika. Čeprav so izdelki še veliko boljši, če so tiskani na težkem mat papirju, lahko rečemo, da je tudi izpis na svetlečem papirju odličen.

Hitrost tiskanja sicer ni presenetljivo velika, a za tak tiskalnik vendarle povsem sprejemljiva. Pri najvišji kakovosti za fotografijo formata A2 porabi malce več kot enajst minut.

R3800 PRO se ponaša tudi s precej lepo ceno, 1909 evrov. Opremljanje s potrošnim materialom (barvnimi kartušami) lahko sega tudi do četrtine cene tiskalnika, vendar so, kot rečeno, kartuše zelo velike. Med samim preizkusom smo porabili le nekaj odstotkov barvila, res pa je, da prvi zagon ob vstavitvi barvil za polnjenje sistema porabi kar petino vsega barvila. Na srečo se to zgodi le enkrat.

Epson R3800 PRO

Kaj: Vrhunski piezo brizgalnik formata A2+.

Vmesniki: USB.

Cena: 1909,26 EUR.

Cena kartuš: vsaka barva 69,85 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Vrhunski izpisi, tudi sivinskih izdelkov.

Proti: Precejšnja začetna uporaba črnila, hitrost tiskanja bi bila lahko višja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji