Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

Epson L850

Epsonov L850 je večopravilni brizgalni tiskalnik, ki meri na nekoliko zahtevnejše uporabnike, predvsem tiste, ki nameravajo z njim tiskati tudi fotografije. Tiskalnik je razmeroma velik in na mizi zasede kar precej prostora. So se pa potrudili pri priključkih, saj je priključek za elektriko postavljen tako, da gre kabel iz njega pod kotom, da lahko tiskalnik potisnemo čim bliže k steni. Vmesnik USB je pri tem v notranjosti naprave, kabel speljemo po namenskem kanalu.

Zadaj kljub temu zasede nekaj prostora še pokončni pladenj za papir, na katerega lahko odložimo do 100 listov. Na sprednjem pladnju se lahko nabere do 50 natisnjenih listov. Seveda tiskalnik podpira tudi tisk povsem do roba. Samodejnega podajalnika za optični bralnik tu žal ni, kot rečeno,  je tiskalnik namenjen ustvarjalnejšim uporabnikom, ne toliko domačim pisarnam. To nakazujejo tudi barve oziroma barvila.

Tako kot vsi Epsonovi modeli zadnjih let ima tudi ta na desni strani obešeno škatlo, v kateri so posodice z barvilom. Teh je v tem primeru šest, poleg klasične črne, svetlo modre (»cyan«), vijolične (»magenta«) in rumene sta tu še svetlo vijolična in še nekoliko svetlejša modra. Ob nakupu tiskalnika tako dobimo tudi stekleničke z omenjenim barvilom, kasneje jih kupujemo posebej. Tako je izpis res poceni, tudi ob tiskanju fotografij, za kar se sicer porabi kar veliko barvila. V posameznih stekleničkah je 70 ml barve, stanejo pa okoli deset evrov.

Nekoliko smo bili razočarani nad ponujenimi vmesniki. Za priklop na računalnik je na voljo USB, ni pa nobenega omrežnega vmesnika, ne navadnega ne brezžičnega. Čudno, saj je sploh slednji tudi v vse cenejših brizgalnih tiskalnikih, ta pa je cenovno postavljen kar visoko. Razumemo, da naj bi bil namenjen zahtevnejšim, torej tistim, ki tiskajo iz računalnika, a je danes tudi veliko fotografov, ki naredijo povsem spodobne fotografije tudi s telefoni. Spredaj je sicer vmesnik USB za priklop fotoaparatov in zunanji diskov (pri tem morajo biti slednji formatirani s sistemom FAT32), zraven je tudi bralnik pomnilniških kartic.

Tiskalnik lahko nadziramo s pomočjo barvnega zaslona, ki ni občutljiv za dotik. No, če smo natančni, naj bi bil, a gre bolj za to, da leva stran deluje kot zaslon, na desni pa so tipke, občutljive za dotik, te so v skupni enoti z zaslonom. Bržkone postaja to ceneje kot vgradnja fizičnih tipk. Upravljanje prek omenjenih tipk je sicer dovolj dobro, zaslon je nekoliko večji kot pri cenejših modelih. Škoda, da tiskalnik nima vgrajene možnosti za tisk na obe strani, spet se lahko sklicujejo na namembnost.

Nekoliko nas je razočarala hitrost tiska. V Epsonu obljubljajo devet strani na minuto pri črno-belem izpisu ter štiri in pol strani pri barvnem, po naših preizkusih je tiskalnik nekoliko počasnejši. Hitrost barvnega izpisa bo sicer še nekako veljala (vsaj v primeru poslovnih poročil v obliki DOC), pri navadnem besedilu pa smo namerili okoli pet strani na minuto. Kriv je predvsem počasen izpis prve strani (okoli petnajst sekund traja), a s tako napravo večinoma tiskamo krajše dokumente. Je pa zato hitrost kopiranja nekoliko boljša.

Bistvo te naprave je v kakovostnemu tisku (sploh na boljši papir) ob nizkem strošku izpisa. To jim je oboje dobro uspelo, a so posledica razmeroma nizka hitrost in visoke cene. Slabih štiristo evrov za brizgalni tiskalnik je danes kar veliko denarja, sploh ob razmeroma omejenem naboru funkcij.

Epson L850

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB.

Cena: 399 EUR.

Cena natisnjene ČB strani:

0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,5 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

Za   Cena izpisa.

Proti    Cena naprave, nobenega omrežnega priključka, ni samodejnega tiska na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji