Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

Epson L455

Epsonov L455 je brizgalna večopravilna naprava srednjega cenovnega ranga, namenjena predvsem domačim uporabnikom. V poštev pride tudi manjšim podjetjem, ki tu in tam potrebujejo višjo kakovost barvnega tiska, kot jo zmorejo laserski tiskalniki. Tiskalnik je razmeroma majhen, predvsem nizek, nad optičnim bralnikom v tem primeru ni samodejnega podajalnika. Je pa nekoliko širši, saj ima na desni strani škatlico, v kateri so posodice za barvilo.

V Epsonu so jih vpeljali pred nekaj leti in so se očitno prijele. Gre za to, da niti ne menjavamo več kartuš, temveč kupujemo majhne stekleničke (75 ml) s črnilom in barvilom in ju pretočimo v omenjene posodice. Tako je cena za izpisano stran res poceni, cenejša kot pri laserskih tiskalnikih primerljivega razreda oziroma nakupne cene.

Eno tako polnjenje naj bi zadostovalo za 4000 strani pri črno-belem izpisu in 6500 pri barvnem. Prevedeno v evre, velja ena stran črno-belega izpisa le 0,2 centa, stran barvnega pa 0,4 centa. To polnjenje sicer ni najelegantnejša rešitev, a kot rečeno, je vsaj zelo poceni. Kakovost izpisa kljub temu ostaja na visoki ravni, sploh pri uporabi boljšega papirja, nekoliko smo bili razočarani le nad besedilom, ki je malenkost bolj nazobčeno, kot bi si želeli.

Tiskalnik ima spredaj komandno ploščo, ki jo ob uporabi nekoliko privzdignemo. Na njej je majhen barvni zaslon, po diagonali meri le poldrugi palec. Ni občutljiv za dotik, za upravljanje so ob njem štiri smerne tipke. Urejanje nastavitev na sami napravi je res neprijetno, sploh vnašanje kakšnega gesla za WiFi. Tiskalnik ima poleg vmesnika USB vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik, prek katerega ga lahko vključimo v omrežje ali pa nanj tiskamo neposredno z mobilnih naprav (torej brez omrežja oziroma usmerjevalnika). Tiskalnik nima kakega dodatnega USBja za priklop fotoaparatov ali bralnika pomnilniških kartic.

Prazen papir vstavimo na zadnji strani na pokončen pladenj, kar nam je načeloma manj všeč kot predal na spodnji strani. Na omenjeni pladenj sicer lahko odložimo do 100 listov hkrati, na sprednjemu pladnju se lahko nabere do 30 listov, kar ni ravno veliko. Tiskalnik ne omogoča samodejnega tiska na obe strani, moramo pač sami obračati strani (čez to nas sicer vodi gonilnik).   

Hitrost te naprave ni nič posebnega, v Epsonu navajajo enake številke kot za cenejši model L355, to je devet strani na minuto pri črno-belem in štiri in pol strani pri barvnem izpisu. Je pa ta model na preizkusih malenkost hitrejši od omenjenega L355, praktično doseže nazivni številki. Glede na cenovno konkurenčne modele drugih znamk je ta nekoliko počasnejši, a kot rečeno, imajo v Epsonu nekoliko drugačno cenovno strategijo. Tu je torej najpomembnejša cena izpisa, ki je res izredno nizka, vse drugo je v drugem planu. Tako je tiskalnik dražji od sicer primerljivih modelov drugih izdelovalcev. Kako bo to odgovarjalo uporabnikom, pa je povsem odvisno od tega, koliko nameravajo tiskati.

Epson L455

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena ob objavi: 219 EUR.

Cena natisnjene ČB strani:

0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,4 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

Za    Cena izpisa.

Proti    Majhen odlagalni pladenj, cena naprave.

5019510

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji