Objavljeno: 27.6.2006 14:20 | Avtor: Tomaž Savodnik | Monitor Junij 2006

Elektronska pošta vas bo poiskala

Podjetje Research In Motion ali, na kratko, RIM je postalo širše znano šele z izdelki BlackBerry, čeprav so že pred tem razvili mnogo namenske komunikacijske opreme. Morda jim v povezavi z robidami delamo celo krivico, saj gledamo na njihovo ponudbo kot izdelke, čeprav gre predvsem za storitev, ki jo naprava zgolj omogoča. Nemara najboljši dokaz za to je programska različica odjemalca BlackBerry, ki je že na voljo za nekatere druge (pametne) telefone.

Pa vendar je BlackBerry 8700v telefon, ki oblikovno in funkcionalno nadaljuje zgodbo, ki se je pred leti začela v Ameriki - pravzaprav Kanadi, če želimo biti natančni - in se nadaljuje pri nas. Tisti "v" na koncu oznake nas opozarja, da gre za predstavnika družine, ki je posebej prirejen za Vodafone in je zato tudi pristal v ponudbi Si.mobila.

V primerjavi s prejšnjimi modeli je 8700 za oko prijetnejšega videza, ohranja solidno tipkovnico QWERTZ s 35 tipkami, ki se ji tudi tisti z debelejšimi prsti hitro privadimo. Ločljivost zaslona se je povečala na 320 × 240 pik, a zaslon (še vedno) ni občutljiv za dotik. Nova je tudi lastnost, da naprava zazna raven zunanje svetlobe in temu prilagodi svetlost zaslona. Tako baterije še nekoliko dlje ni treba polniti in s tem povezana avtonomija telefona je zares vredna pohvale. Propagiranih 16 dni pripravljenosti nismo preizkušali, saj je naprava vendarle namenjena delu in ne zgolj stanju pripravljenosti, a ob dokaj intenzivni rabi je 8700 preživel z enim polnjenjem po več dni. Baterija se polni bodisi z namenskim polnilcem ali ob sinhronizaciji z osebnim računalnikom prek kabla USB.

Poglavitno navigacijsko orodje ostaja kolesce ob strani, ki se izkaže kot zelo praktično, saj lahko večino operacij opravimo s palcem roke, v kateri držimo napravo. Ob tem ne zakrivamo zaslona s prsti, kot se rado zgodi pri napravah, ki jih upravljamo s smernimi tipkami. Ob vnašanju besedila bi morda izdelovalec lahko pomislil na več dodatnih znakov, do katerih pridemo prek tipke za simbole (sym), pri čemer imamo v mislih vsaj tistih nekaj znakov naše abecede (čšž), ob katere se mnogi spotaknemo.

Tako pridemo do pomanjkljivosti, ki je ob velikosti našega trga izdelovalec bržkone ne bo odpravljal. Odsotnost slovenskega uporabniškega vmesnika (tako v napravi kot spletnem vmesniku storitve) sicer ni moteča za tiste, ki jim angleščina ne predstavlja ovire, a velja opozorilo vsem drugim. Naprava sicer podpira tudi kodiranje UTF-8 in v brskalniku vse naše znake prikazuje pravilno tudi v primeru pri nas uporabljanih ISO ali Windows kodnih tabel. Pri prebiranju prejete pošte pa se je v našem primeru zatikalo z znakom č, ki se v sporočilih ni prikazoval, vendar dopuščamo možnost, da gre za specifiko testnega okolja.

V prilogah elektronskih sporočil so vsi krilati znaki delovali pravilno. Ogledujemo (vendar ne tudi popravljamo) si lahko tudi pripete datoteke Word, Excel, PowerPoint, WordPerfect in PDF, celo v primeru, da so omenjene datoteke v stisnjeni datoteki .zip. Priročna je možnost, da si priloženo datoteko ogledamo v celoti ali pa zgolj kazalo vsebine. Uporabna možnost je tudi neposreden klic vsake telefonske številke, ki je v elektronskem sporočilu zapisana v mednarodni obliki z vodilnim znakom plus (+).

Za to, da naša naprava samodejno sprejema elektronska sporočila, je treba uporabiti bodisi "lasten" BlackBerry Enterprise Server ali storitev BlackBerry Internet Service. Pri slednji možnosti, ki smo jo uporabili za preizkus naprave, je možno določiti do deset poštnih predalov, iz katerih prejemamo sporočila, ki se združujejo v poštnem predalu vaše robide. Žal ni preprostega načina, da bi za tako prejeta sporočila ugotovili, prek katerega izmed predalov je katero priromalo v vašo napravo, pa tudi ne nastavitev več različnih odhodnih naslovov vaših sporočil. Internetna storitev zna prevzemati pošto prek protokola POP ali IMAP, tudi z uporabo šifriranja SSL. Ob uporabi protokola POP zna biti v "stacionarnem" poštnem odjemalcu moteča oznaka vseh prevzetih sporočil kot prebranih, zato je priporočljiva uporaba protokola IMAP ali, še bolje, vzpostavitev strežnika BlackBerry Enterprise.

Brskalnik RIM Browser podpira tako WML kot XHTML, javo v profilih CLDC ali MIDP, pa tudi nalaganje dodatnih programov. Poleg že običajnega nabora podprtih vrst MIME velja omeniti tudi sporočila MPEG in DRM po specifikaciji OMA, česar pa nam v odsotnosti vsebinske ponudbe v praksi ni uspelo preizkusiti.

Kot telefon se 8700 obnese zelo dobro, pri čemer velja pohvaliti podroben prikaz zgodovine klicev, sicer pa naprava ponuja večino uporabne funkcionalnosti, ki jo pričakujemo od sodobne kombinirane mobilne naprave. Žal je ni mogoče uporabiti kot modem v povezavi s prenosnim računalnikom. V primerjavi s prihajajočimi kombiniranimi mobilniki bi pričakovali še UMTS (premore "le" Simobilov EDGE), GPS, WiFi in podobne pritikline. Npr. vgrajen fotoaparat, ki pa bi zahteval tudi možnost razširjanja s pomnilniškimi karticami, ki je še vedno ni.

Pa vendar bi bilo krivično BlackBerry 8700v presojati zgolj v luči tehničnih lastnosti naprave, saj je to le del širše rešitve in konec koncev celostne ponudbe operaterja mobilnih komunikacij. V Si.mobilu zagotavljajo, da se z razvojem aplikacij za BlackBerry pri nas že ukvarja nekaj podjetij, sami pa nameravajo ponuditi tudi obstoječe rešitve, kot je npr. možnost dostopa do aplikacij SAP. Ob paketu z neomejenim podatkovnim prometom omogoča 8700 sproščeno mobilnost in stalno povezanost. Odločitev za BlackBerry 8700v bo seveda veliko lažja, če ste že uporabnik Si.mobila, v nasprotnem primeru ne boste presojali zgolj tehničnih lastnosti naprave.

BlackBerry 8700v

Kaj: Pametni telefon.

OS: RIM OS 2.0.

Pomnilnik: 64 MB flash pomnilnika in 16 MB SRAM.

Procesor: Intel XScale.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (65.535 barv).

Komunikacije: GSM/GPRS, EDGE.

Frekvenčna območja: 850, 900, 1800, 1900 MHz.

Drugo: Bluetooth.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si.

Cena: 50.000 tolarjev (ob podpisu dveletne pogodbe), naročnina 5000 tolarjev na mesec.

Za: Priročno spremljanje elektronske pošte, stalna dosegljivost in dosegljivost virov informacij, izredna trajnost akumulatorja.

Proti: Ni slovenskega uporabniškega vmesnika (in možnosti vpisa šumnikov), ob odgovarjanju na sporočila ni možnosti izbire poštnega predala, ni možno pri vseh mobilnih operaterjih. Cena strežniške programske opreme, če ga želimo neposredno povezati z MS Exchange ali Lotus Notes.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji