Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2016

Elektronika po kitajsko

Ljudje se zelo težko ločimo od svojih digitalnih pomočnikov, posebno mobilnih naprav. Sejem potrošniške elektronike CE China v Shenzhenu pa je nazorno pokazal, da je prihodnost elektronskih naprav in gospodinjskih aparatov v uresničitvi zasnove pametnega doma. Po raziskavah sodeč kar 80 odstotkov ljudi meni, da bi jim v prihodnosti pametni dom najbolj olajšal življenje.

Zvečanje števila samskih in enočlanskih gospodinjstev je odlična priložnost za izdelovalce različnih gospodinjskih robotov.

Zvečanje števila samskih in enočlanskih gospodinjstev je odlična priložnost za izdelovalce različnih gospodinjskih robotov.

Kitajski potrošniki veljajo za razmeroma napredne. Slednje bo v naslednjih letih še toliko bolj očitno, saj naj bi že leta 2020 kar dve tretjini svetovnega prebivalstva s standardom t. i. srednjega sloja prebivali v azijsko-pacifiški regiji. Regija APAC je samo lani za nakupe izdelkov potrošniške elektronike porabila 152 milijard dolarjev, več kot polovico nakupov pa so ljudje opravili prek spleta. Dvig življenjskega standarda na Kitajskem v zadnjih letih ne ostane spregledan. Hitra rast megamest in njihove infrastrukture oblikuje tudi vlogo potrošniške elektronike. Ljudje preprosto hrepenijo po pametnem domu, v katerem so (skoraj) vse naprave povezane in celo komunicirajo med seboj. Uporabniki pa jih nadzorujemo in krmilimo prek svojih mobilnih naprav ali pa celo pametnih ur in zapestnic. Mimogrede, lani je bilo na Kitajskem trgu naprodaj 23 tisoč različnih modelov mobilnikov!

Kot rečeno, so na sejmu CE China prevladovale rešitve za pametni dom, največ zanimanja pa so po pričakovanjih vzbudili takšni in drugačni gospodinjski roboti. Nekateri skrbijo predvsem za zabavo ljudi, drugi za čistočo (sesalniki), tretji so varnostniki itd. Z zanimanjem smo opazovali tudi razvoj majhnih gospodinjskih aparatov, ki postajajo vedno pametnejši in bolj povezani ter v nekaterih primerih celo dejansko lažji za uporabo. Spremembe življenjskega sloga prebivalstva po svetu vodijo v vse več enočlanskih gospodinjstev (na Švedskem je ta delež že 40 %), zato tudi moški vse pogosteje spoznavajo radosti kuhinjskih opravil in razvajanja s hrano.

Eden redkih inovativnih računalnikov je imel v močno ukrivljen in presenetljivo tanek 34-palčni zaslon vgrajen najnovejši procesor Core i7 in druge spodobno zmogljive komponente.

Eden redkih inovativnih računalnikov je imel v močno ukrivljen in presenetljivo tanek 34-palčni zaslon vgrajen najnovejši procesor Core i7 in druge spodobno zmogljive komponente.

Televizor kot osrednji zaslon v gospodinjstvu seveda ne želi zaostajati za drugimi napravami, ki postajajo čedalje pametnejše. Izdelovalci tudi v digitalne televizorje vgrajujejo vse več umetne pameti, med novo kupljenimi modeli jih domači uporabniki povežejo neposredno v internet skoraj polovico (47 %), a tudi za drugo polovico velja, da prej ali slej najdejo povezavo v internet, bodisi prek nanje priklopljene igralne konzole, večpredstavnega predvajalnika, mobilne ali druge naprave. Internet stvari pa pametnemu domu oziroma gospodinjstvu obljublja novo razsežnost. Analitiki družbe GfK napovedujejo, da bo že leta 2018 v internet povezanih kar dve milijardi televizorjev, prek katerih bomo spremljali delovanje vseh pametnih gospodinjskih aparatov, vozila v garaži, opravljali spletne nakupe itd. Prihodnost televizorjev po vzoru mobilnih telefonov predstavljajo aplikacije, s katerimi funkcionalnost naprav z manjšimi zasloni razširimo na razkošno odmerjeno diagonalo televizorja (4K televizorji so praviloma na voljo z diagonalami med 43 in 75 palcev) ter na velikem zaslonu beremo časopis(e), spremljamo namenski kanal krajevnega nogometnega kluba ali drugo pretočno vsebino, v prihodnje pa bi se lahko prek televizijskega zaslona tudi izobraževali, naročili počitniški aranžma … Na dolgi rok si lahko obetamo še več uporabnih scenarijev, predvsem v navezi z različnimi storitvami. Starejši bi lahko tudi po zaslugi tehnologij pametnega doma bili dlje časa v lastnem okolju namesto v domu za ostarele, umetna pamet pa bi jih po potrebi (to bi ustvarila pametna analitika po analizi vseh zdravstvenih podatkov iz različnih senzorjev) povezala z negovalko ali zdravnikom. Ta hip lahko ugotovimo, da je v svetu pametnih televizorjev razmeroma veliko platform, a skoraj vse izgubljajo boj z Googlovim sistemom. Na Kitajskem je,  denimo, že več kot polovica novih televizorjev opremljena s sistemom Android.

Pozna pa panoga potrošniške elektronike tudi poražence. Trenutno so to predvsem izdelovalci digitalnih fotoaparatov in slušalk, ki jim prodaja vidno upada. Negativne številke spremljajo še prodajo prenosnikov, namiznih računalnikov in tablic, a se v tej kategoriji izdelkov najdejo svetle izjeme – različni dražji ultraprenosniki in hibridi gredo namreč zelo dobro v promet.

Toliko na kratko s Kitajskega. Evropski potrošniki si lahko trende in inovacije iz sveta potrošniške elektronike ogledamo jeseni, v začetku septembra v Berlinu, ko izdelovalci z vsega sveta svoje rešitve razstavljajo na sejmu IFA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji