Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2017

Eleganca

Računalniki tipa vse-v-enem so v zadnjih letih vedno bolj priljubljeni, s tem se ponudba razširja tudi v elegantnejše vode, kamor spada tudi tokrat preizkušeni HP.

Tokrat smo preizkusili HPjev model iz serije Envy, ki je namenjena tistim, ki si želijo slogovno dovršeno napravo. Serijo poznamo predvsem po prenosnikih, preizkušeni Envy 27 (z oznako b102ny) pa deluje bolj kot računalniški zaslon, ne kot pravi računalnik.

Kot je jasno že iz oznake, gre za 27-palčni zaslon. Počiva na elegantnem aluminijastem držalu, strojna oprema je zapakirana v lično kvadratno ohišje, iz katerega se dviguje omenjeno držalo. To ohišje nekoliko spominja na avdiofilske komponente, saj je prednji del prevlečen z blagom, tam so skriti tudi presenetljivo solidni zvočniki (štirje). Všeč nam je bilo tudi vrtljivo kolesce za uravnavanje glasnosti, ki je vsajeno v desno stran ohišja. Zaslon lahko nagibamo le navzdol (do pet stopinj) in navzgor (do 25 stopinj), je pa vpetje zelo solidno, tako da ne bo neljubega tresenja.

Zadaj najdemo večino vmesnikov, konkretno štiri klasične vmesnike USB (vse po standardu 3.0), klasični omrežni vmesnik ter izhod in vhod HDMI (zadevo lahko uporabimo tudi kot samostojni zaslon). Zraven je še vhod za napajanje. Napajalnik je ločen in razmeroma velik (primerljiv z večjimi napajalniki pri igričarskih prenosnikih), po specifikacijah je njegova moč 180 W. Na desni je še bralnik kartic SD, izhod za slušalke in vmesnik USB-C (podpira standard Thunderbolt, konkretno različico 3). Seveda sta vgrajena tudi WiFi in Bluetooth. Na vrhu zaslona lahko izvlečemo spletno kamero, ki se ob neuporabi pospravi v ohišje (a še vedno malce štrli iz njega).

Celoten videz je, kot rečeno, zelo eleganten. Gre za napravo, ki jo brez zadržkov postavimo tudi v dnevno sobo. Okoli zaslona je solidno tanek rob, tudi tipkovnica (in miš) sta odeta v dovolj kakovostno temno sivo plastiko. Tipkovnica ima tudi številčnico, so pa tipke nizke, kot pri prenosnikih. Zaslon je občutljiv za dotik, kar med pisarniškim delom niti ne pride do izraza, so pa te naprave priljubljene tudi v podjetjih, kjer se prek njih hitro izdaja račune – denimo v lokalih in restavracijah. A ta konkretni model je po našem mnenju za to kljub vsemu nekoliko predrag.

Strojna oprema je zelo smiselno izbrana, računalnik je razmeroma zmogljiv. Glavni je Intelov procesor i7-7700T z osnovno frekvenco 2,9 GHz. Namenjen je zmogljivejšim namiznim računalnikom, pri katerih pa je kljub vsemu pomembna tudi poraba energije – v primerjavi z modelom i7-7700, ki ima enako zasnovo, žrtvuje dobrih 10 % zmogljivosti za (vsaj na papirju) 46 % nižjo porabo energije. V praksi to pomeni tudi manjše segrevanje in zato tišje delovanje.

Zraven je 16 GB pomnilnika. Programe bomo poganjali iz vgrajenega pogona SSD (velikosti 512 GB), podatke pa shranjevali na klasični pogon velikosti 2 TB. Naprava nima optičnega pogona, a ta v zadnjih letih izginja. Za grafiko sta na voljo Nvidiina kartica GTX950M in Intelova HD 630. Nviidina je sicer namenjena prenosnikom in ni ravno vrhunec, a je dovolj zmogljiva, da bomo poganjali tudi novejše igre, le podrobnosti bomo nekoliko znižali.

Zaslon pri preizkušenem modelu ponuja premaz proti bleščanju, v rabi je matrika IPS z osvetlitvijo WLED, ponuja odličen vidni kot in zelo dobre barve. Pohvalimo lahko tudi visoko ločljivost (vsaj na preizkušenem modelu) 3840 × 2016, na voljo so sicer tudi modeli z bolj klasično ločljivostjo FullHD (ta je po našem mnenju pri 27-palčni diagonali kljub vsemu prenizka).

Računalnik je zavoljo komponent zelo hiter, naloženi Windows 10 Home pa več kot dovolj odziven. Ponuja tudi dovolj zmogljivo grafiko za domače igranje, hkrati je oblikovanje dovolj dobro (in do neke mere tudi unikatno), da se ga ne bomo sramovali postaviti v dnevno sobo.

Glavna ovira pa bo razmeroma visoka cena, saj zanj zahtevajo dobrih 2500 evrov. Če si omislimo klasično namizno »škatlo« z enakimi zmogljivostmi, zraven pa še podobno dober 27-palčni zaslon, bomo še vedno več sto evrov pod ceno tega sestavljenega modela. Resda bomo tam brez zaslona, občutljivega na dotik, a kljub temu.

Ta računalnik je torej namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki si želijo razmeroma lepo napravo z dobrim razmerjem med velikostjo zaslona, zmogljivostjo in zasedenim prostorom. Zaradi zmogljivosti in solidnega zaslona bi znal biti dobra izbira tudi za grafične oblikovalce in fotografe. Podjetja bodo zaradi cene večinoma raje izbrala kak drug namizni model, spet pa bi lahko bili izjema kakšni oblikovalci.

HP Envy 27 AiO

Namizni računalnik

Izdeluje: www.hp.com

Prodaja: www8.hp.com/si/sl/home.html

Cena: 2574 EUR.

Za: Enostavna raba, elegantno oblikovanje, solidna strojna oprema.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji