Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: android

Dvoživka

Asus je eno hitrejših podjetij, kar zadeva sledenje novim tehnološkim vetrovom. Pred leti jim je uspel veliki met, ko so prehiteli projekt OLPC (One Laptop per Child) z malim, nizkocenovnim prenosnikom, imenovanim EEE PC. Ta naprava je bila povod za silen razmah netbookov, v Asusu pa so uspešno kratico obdržali za cel sklop podobnih naprav.

Toda netbooki se hitro ohlajajo, nova uspešnica so tablični računalniki. Nanje je Asus preusmeril svojo znamko EEE, rezultat pa je tablica Transformer. Ime izdaja, da gre za nekakšno dvoživko, saj je tablica in prenosnik (oziroma netbook) v enem. Vse pomembno drobovje, torej procesor, pomnilniški prostor in drugo, je namreč zapakirano v zaslon, tako kot pri tablici, to pa enostavno odklopimo od tipkovnice. Naprava se v trenutku prelevi iz prenosnika v tablico in nazaj.

V praksi gre za eno izmed najzanimivejših tabličnih naprav, nedvomno pa najbolj zanimivo tako napravo na podlagi sistema Android (ta je bil na preizkušeni tablici v različici 3.1). Sama tablica je zelo podobna že znanim napravam drugih izdelovalcev, najbolj pa spominja na Samsungovo Galaxy Tab 10.1. Zaslon je enako velik, po diagonali torej meri 10,1 palca, ločljivost je 1280 × 800 pik. Je zelo kakovosten (v uporabi je IPS matrika), žal pa tudi zelo svetleč, kar pomeni, da bomo v njem videli kar veliko odsevov. Je pa res, da to velja za večino tabličnih računalnikov, tudi Applov iPad. Vgrajena sta tudi dva fotoaparata, eden spredaj in eden zadaj, kakovost obeh pa ni nič posebnega.

Napravo žene dobro znani nabor Tegra 2 podjetja Nvidia, pomnilnika pa je 1 GB. Je torej enako zmogljiva kot druge tablice zadnje generacije, na njej smo preizkusili tudi nekaj grafično zahtevnejših iger, ki so vse delovale brez težav. Tudi sam operacijski sistem je silno hiter in odziven. Na voljo sta različici s 16 in 32 GB prostora, naprava ima vgrajeni brezžični povezavi WiFi in bluetooth, 3G modem pa ni na voljo (čeprav se govori, da bodo naredili tudi tako različico). Na sami tablici opazimo izhod zvočne kartice, Asusov lasten vmesnik in bralnik za pomnilniške kartice MicroSD.

Tu pridemo do Transformerjeve največje prednosti - njegove fizične tipkovnice. Ta ima na tečaju ozko držalo, kamor posadimo tablico. Slednjo zagrabita dva zatiča, na sredini pa se napravi spojita prek širokega podatkovnega vmesnika. Gre za isti vmesnik, prek katerega lahko sicer polnimo tablico, kadar je samostojna, še en tak vmesnik pa je na robu tipkovnice. Naprava se tako prelevi v lahek in tanek prenosnik.

Tipkovnica je prilagojena delu s sistemom Android, spodaj pa je klasična sledilna ploščica z dvema tipkama. Obsega kar nekaj tipk za delo z operacijskim sistemom, denimo tipko za zaklop zaslona in tipko za hiter dostop do Androidovih nastavitev. Spodnji del je praktično enakih mer in enake teže kakor zgornji, zato je težišče nemara malce previsoko in se prenosnik rad zaziblje nazaj že ob nežnejšem dotiku zaslona. Velika prednost spodnje polovice pa je vgrajeni dodatni akumulator. Kot samostojna tablica (torej brez tipkovnice) nam je Transformer zdržal približno devet ur dela (nekaj iger, brskanje po spletu s povezavo WiFi, ogled filma itd.). Ko dodamo še tipkovnico, se to poveča še za pet ur, torej imamo opravka s prenosnikom, ki mu akumulator zdrži polnih štirinajst ur resnega dela, če bi se potrudili, pa verjamemo, da bi dosegli tudi petnajst ur. To je naravnost fenomenalno, sploh glede na velikost, težo in (sorazmerno) zmogljivost naprave.

Spodnja polovica, torej tipkovnica, ima vgrajena še dva povsem navadna vmesnika USB 2.0 in bralnik za kartice SD (omenili smo že, da ima tablica tudi bralnik MicroSD), na voljo pa je tudi Mini HDMI za izvoz videa. Vmesnika delujeta popolnoma enako kot pri računalniku. Ko priklopimo kak USB ključ ali zunanji disk, se privzeto odpre brskalnik po datotekah, tudi miš je delovala brez težav. Z nekaterimi naprednejšimi napravami bi resda znale biti težave, a je naprava prepoznala tudi fotoaparat.

Asus je s to napravo za naše pojme zadel žebljico na glavico. Gre za prvo tablico, ki resnično ponuja nekaj več kot Applov iPad. Druge androidne tablice so po večini lastnosti praktično enake, oziroma se le v malenkostih razlikujejo od jabolčnega izdelka, Transformer pa je zaenkrat resnično razred zase. Gre tudi za edino tablico, z iPadom vred, za katero lahko trdimo, da nadomesti netbook oziroma podobno majhen, lahek prenosnik. Naloženih je že kar nekaj uporabnih programov, na Android Marketplaceu pa se najdejo programi za praktično vse, kar bi realno potrebovali.

Cena naprave je sicer višja kot pri cenejših netbookih ali celo najcenejših prenosnikih, različica s 16 GB vgrajenega pomnilnika velja 570 evrov, tista z 32 GB pa 640 evrov. Glede na druge tablice, ki so trenutno na trgu, se nam sploh prva cena zdi silno konkurenčna (saj lahko pomnilniški prostor povečamo s kartico MicroSD).

Asus EEE Transformer

Kaj: Tablični računalnik z dodano tipkovnico.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 569,90 EUR (16 GB), 639,90 EUR (32 GB).

Za: Funkcionalnost, veliko vmesnikov, zmogljivost akumulatorja, velikost in teža, cena.

Proti: Občasno počasnejše delovanje kot Apple iPad2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji