Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006

Dvojedrni FX

Tako AMD kot Intel imata v ponudbi poleg "običajnih" procesorjev za smrtnike tudi elitni model procesorja za tiste, ki se jim najboljše in najzmogljivejše nikoli ne zdi predrago. Intel je pri Extreme Edition Pentiumih prešel na dve jedri že en rod nazaj, prvi dvojedrni Athlon 64 FX pa je prišel na police trgovin šele po novem letu.

Procesorji Athlon 64 FX so namenjeni najbolj zagrizenim navdušencem, ki pri sestavi svojega računalnika ne pristajajo na kompromise. Gre za procesor, ki je po taktu vedno še stopničko više od običajnega Athlona 64, temu primerna pa je tudi njegova cen. Ta je precej višja, kot je povprečen smrtnik pripravljen odšteti za procesor. Tako ima Athlon 64 FX na trgu pravzaprav samo enega konkurenta: Intel Pentium Extreme Edition, ki je namenjen isti ciljni skupini ljudi (in je tudi podobno drag).

AMD se je s svojim Athlonom 64 FX-57 ob njegovi splovitvi trdno zasidral na vrhu lestvice najzmogljivejših procesorjev. S prestola ga je izrinil šele prehod na dve jedri. AMD je namreč predstavil dvojedrne različice navadnih Athlonov, pri FXu pa je s tem nekoliko počakal. Najzmogljivejši AMDjev procesor je bil tako kar AMDjev Athlon 64 X2 4800+.

S procesorjem Pentium EE 955 se je Intel končno spet zavihtel na tron. Prehod na 65-nanometrsko tehnologijo mu je uspel bolje kot pred leti prehod na 90 nm, tako da je s procesorji (tako ekstremnimi kot manj zmogljivimi različicami) odpravil kar nekaj slabosti (predvsem porabo in s tem povezano segrevanje) predhodnega rodu. Napovedana splovitev nove družine je seveda zahtevala odgovor s strani AMD in rodil se je prvi dvojedrni Athlon 64 FX: FX-60.

AMDjevo jedro Toledo.

Resnici na ljubo je med FX-60 in X2 4800+ precej manj razlik kot med Pentiumom EE in drugimi procesorji družine Pentium D 900. Procesor namreč temelji na istem jedru (z imenom Toledo) kot 4800+ in 4400+, le takt delovanja je višji, kar 2,6 GHz. Jedro je izdelano v 90-nanometrski tehnologiji, vsako pa ima na voljo po 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika. Posebna "navzkrižna povezava" omogoča, da ima vsako jedro neposredno dostop tudi do predpomnilnika drugega jedra. Tudi tu ima AMD nekaj konkurenčne prednosti pred Intelom: pri Pentiumih D ima jedro do predpomnilnika drugega jedra dostop le prek sistemskega vodila, to pa je precej počasneje. Procesor podpira tehnologijo za varčevanje z energijo Cool'n'Quiet, ki omogoča, da se takt procesorja med delovanjem, kadar ni polno obremenjen, zmanjša na najmanj 1 GHz.

Ker ni razlik v sami zgradbi procesorja, lahko FX-60 namestimo na bolj ali manj vse osnovne plošče s podnožjem Socket 939. Pomnilniško vodilo deluje s taktom 200 MHz (400 DDR), kot vsi AMDjevi procesorji pa ima tudi Athlon FX-57 pomnilniški krmilnik v procesorju, ne v sistemskem naboru. FX-60 ima tako že ob splovitvi na voljo pester nabor osnovnih plošč in sistemskih naborov, ki procesor v celoti podpirajo. Posebnost AMDjeve družine FX je v tem, da so množilniki procesorja odklenjeni. S tem postane navijanje procesorja precej lažje, saj lahko navijemo le takt procesorja, ne da bi za to moral katerikoli drugi sestavni del računalnika delovati pri višjem taktu.

Meritve so pokazale, da jedro Toledo še ni reklo zadnje besede. AMD se pri bolj ali manj vseh testnih programih uspešno bode z najzmogljivejšim predstavnikom Intelovega tabora, pri precej testih pa ga, kljub občutno nižjemu taktu delovanja, tudi prehiti. AMDju je tako z FX-60 uspelo s prestola izriniti Pentium EE 955.

Na trgu procesorjev nas tudi naslednje mesece čaka splovitev nekaterih zanimivih izdelkov. Intel je svoje pomladne adute že potegnil iz rokava, pri AMDju pa pričakujemo prehod na novo podnožje in s tem podporo pomnilniku DDR2. Podnožje M2 z 940 nožicami (ne bo združljivo z Opteronovim podnožjem, ki ima sicer prav tako 940 nožic). Novi procesorji bodo poleg podpore DDR2-667 prinesli tudi AMDjevo virtualizacijsko tehnologijo Pacifica in dodaten nabor ukazov za večjo varnost Presidio. Večna tekmeca bosta tako že v kratkem zaplesala nov krog.

Peter Šepetavc

AMD Athlon FX-60

Kaj: Procesor z dvema jedroma.

Zahteve: Podnožje 939 na osnovni plošči.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si; ISA Hardware, www.isahardware.si; JAE, www.jae.si..

Cena: 299.900 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Zelo visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji