Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Dve izkušnji

Huawei skuša držati ravnotežje med posnemanjem in krajo oblikovanja. Ta taktika se včasih obrestuje, a dostikrat tudi zabrede v brezsramno kopiranje, ki tako velikemu podjetju ne bi smelo biti v čast.

Huawei je kitajsko podjetje, ki ima v zadnjem času skorajda svetovni monopol nad profesionalno komunikacijsko opremo za mobilne operaterje (skupaj s podjetjem ZTE), vedno uspešnejši pa so tudi pri mobilnih telefonih. Njihov pristop je zanimiv, saj poskuša združevati oblikovne prijeme različnih izdelovalcev in jim vdihniti še nekaj svojega. Od kitajskih izdelovalcev smo večinoma vajeni, da na trg pošiljajo telefone, ki so bolj ali manj podobni modelom, ki jih izdelujejo Apple, Samsung, Sony in HTC. Tako skušajo s prepoznavnostjo oblike prepričati kupce, naj se raje odloči za njihov izdelek, saj gre za praviloma cenejše naprave. Iz smotrnosti te strategije se je lahko norčevati, a ker se podobne taktike drži velika večina manj uveljavljenih izdelovalcev, je ne gre kar tako odpisati. Huawei si zasluži pohvale, saj posnemanje konkurence začini s kakšno svojo potezo in telefoni delujejo samosvoje. Oba tokratna primerka sta našla navdih v Applovem in Sonyjevem oblikovanju in boljših vzornikov si ne bi mogla izbrati.  

Ascend P7

P7 ima na strani gumb za vklop in izklop, ki spominja na tistega iz Sonyjevih Xperij. Prav tako steklena zadnja stranica zelo spominja na Sonyjevo prvo Xperio Z. Posebnost, ki jo je Huawei dodal tej estetiki, je zakrivljena spodnja stranica, ki daje vtis, da sta prednja in zadnja stranica upognjeni druga na drugo. Učinek je všečen in telefonu daje zadosti samosvoj videz, da ga je teže zamenjati s kakšno Xperio. Prijetno presenečenje so tudi izbrani materiali za izdelavo, ki lepo sedejo v roko in ne dajejo pretiranega občutka cenenosti. To podkrepi še lahkost naprave, ki daje vedeti, da so bili materiali skrbno zbrani. Huawei ni podlegel skušnjavi in je za izdelavo tega telefona uporabil cenejše in težje plastike, ki je sicer prva izbira kitajskih izdelovalcev.

Strojno je P7 solidno podkrepljen telefon, saj ima zaslon IPS, ki sliko riše v ločljivosti 1080 × 1920 pik. Zaslon sicer pokriva tretja različica »goriljega stekla«, a je odseva nekoliko več kot pri kakšnem dražjem telefonu. Ob enakem času smo uporabljali Nexus 5 in Samsung Galaxy S5 mini in oba sta se na soncu bolje obnesla. Vse skupaj žene Huaweiev lastni štirijedrni procesor (jedra so že nekoliko zastarele vrste Cortex A9) pri 1,8 GHz, ki ima na voljo 2 GB pomnilnika.

Kopiranje konkurence gre še dlje pri operacijskem sistemu, ki je seveda Android. Huawei je Googlov operacijski sistem na modelu P7 oblekel v preobleko, ki zelo spominja na Applov iOS 7. Osrednja značilnost te preobleke je ta, da odstrani seznam aplikacij, saj so te na voljo le na namizjih. Tako dobimo skoraj enak sistem kot pri iOSu, s to razliko, da je tu mogoče poleg programov nameščati še gradnike. Nekaj takih poizkusov smo na androidni strani že videli in Huawei se je kar izkazal. Vpliv Applovega oblikovanja je sicer viden skozi vso preobleko. Ko imamo zaslon zaklenjen, iz spodnje strani potegnemo menu, ki je brezsramna kopija akcijskega središča iz iOS 7.

P7 je soliden telefon, ki preseneti z dobro uporabniško izkušnjo in oblikovanjem, ki je sicer tu in tam kopiranje konkurence, a tako dobrih kopij ponavadi nismo vajeni. Resda ga je težko priporočiti pred bolj uveljavljenimi znamkami (cena bi v resnici lahko bila nižja), a je ob tem telefonu Kitajcem treba priznati, da so naredili zelo solidno kopijo z nekaj svojega duha.

Huawei Ascend P7

Prodaja: www.bigbang.si

Cena: 450 EUR.

✓    Oblika.

✗    Prevečkrat očitno kopiranje konkurence.

Ascend G6

Ascend P7 je izdelek, ki s svojo strojno opremo dostavi zadovoljivo uporabniško izkušnjo, G6 pa telefon, ki mu to ne uspe. Že preobleka, ki »krasi« Android, ni tako elegantna in za oko prijazna kot pri dražjem modelu. Štirijedrni 1,2 GHz procesor (jedra Cortex A7) in le gigabajt pomnilnika na trenutke težko krmilita Android 4.2.2. Še najbolj razočara količina shrambe, saj lahko androidni telefon, ki slika z osemmegapikno kamero, hitro zapolni vgrajene 4 gigabajte. Seveda je mogoče shrambo razširiti, a se Android premika v smer naprav, ki imajo vgrajeno večjo zmogljivost notranjega »diska«. Ascend G6 je eden tistih telefonov, ki jih lahko mirno prezremo, saj prav nikjer ne preseneti.

Huawei Ascend G6

Prodaja: www.bigbang.si

Cena: 200 EUR.

✓    Nič.

✗    Počasnost, majhna shramba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji