Objavljeno: 30.9.2007 14:12 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2007

Dva milijona več

Olympus je pred dobrim letom predstavil fotoaparat SLR vstopnega razreda, model E-500. Fotoaparat je bil neke vrste odgovor na slabo sprejetost modela E-300, ki je bil kljub tehnični zmogljivosti prodajno neuspešen. A v zadnjem letu sta največja Olympusova tekmeca, Canon in Nikon, že predstavila vstopne zrcalno-refleksne modele z desetimi milijoni pik. In ker se megapike dobro prodajajo, se jima je pridružil še Olympus.

O predhodniku, torej E-500, smo pisali že lani (januar 2006), tako da smo si tokrat le ogledali in preverili nove pridobitve. Najočitnejša razlika je torej novo tipalo, ki ima zdaj dva milijona pik več kot predhodnik, na kar nas opozarja tudi napis na aparatu. Kljub temu je velikost tipala ostala enaka, tako da je faktor povečave še vedno dvakraten. A po našem mnenju je pomembnejša pridobitev sistem za umiritev slike oziroma Image Stabilization (IS), ki je vključen v samo telo aparata. Tako pozneje prihranimo pri nakupu novih objektivov, saj deluje tudi s starejšimi objektivi. Pri E-510 se premika celo tipalo, kar načeloma pomeni, da čez kukalo ne moremo videti vpliva sistema na končno fotografijo. Tudi sicer se sistem aktivira le tik pred zajetjem motiva. No, v Olympusu so ohranili sistem Live View, torej hitri ogled fotografije na zaslonu LCD, kjer s tipko "IS" preverimo delovanje sistema. Medtem dejansko slišimo delovanje motorčkov, ki umirjajo tipalo, tudi slika na zaslonu se vidno umiri. Zajem več zaporednih slik je malce hitrejši, tri slike na sekundo namesto dveh in pol, hitrejši je tudi prenos podatkov, saj je namesto USB 1.1 v uporabi USB 2.0.

Vse drugo je bolj ali manj enako. Seveda lahko uporabljamo vse objektive in preostalo opremo (filtre, bliskavice itd.) Olymusovega formata "tri četrtine", še vedno lahko uporabljamo tako podatkovne kartice xD kot tudi CF. Na videz model E-510 težko ločimo od predhodnika, le najbolj pozorni bodo opazili nekoliko spremenjen položaj nekaterih tipk. Tudi menuji ostajajo skoraj enaki, enako velja za prednastavljene prizore (vsega skupaj jih je osemnajst). Kombinacija živega ogleda (live view) in veliko prednastavljenih prizorov pomeni, da se bodo tudi manj zahtevni uporabniki hitro znašli. Še vedno pa opazimo nekaj šuma pri višjih vrednostih ISO, prav tako je iskalo rahlo pretemno, kar nas je motilo predvsem ponoči oziroma ob slabi svetlobi.

Tako kot predhodnika lahko E-510 kupimo v kompletu z dvema objektivoma Zuiko 14-45 mm in 40-150 mm (v formatu Leica torej pokrijeta goriščnice od 28 do 300 mm) za razmeroma ugodnih 1049 evrov. Predhodnik je še vedno naprodaj, v enakem kompletu velja 830 evrov. Ali smo pripravljeni plačati dobrih dvesto evrov več za stabilizator slike, dve dodatni megapiki in nekaj malenkosti, je naša odločitev, v vsakem primeru pa dobimo odličen fotoaparat s širokim razponom goriščnic.

Olympus E-510

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 3648 x 2736, 3200 x 2400, 2560 x 1920, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768, 640 x 480.

Tipalo: Efektivno 10 milijonov pik.

Velikost in vrst tipala: 17,3 x 13,0 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: Ohišje in objektiva Zuiko 14-45 in Zuiko 40-150 1049 EUR.

Za: Samodejno odstranjevanje prahu s tipala, širok izbor avtomatik, stabilizator slike, cena.

Proti: Šum tipala nad ISO 800, temno iskalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji